Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Aria från Focal

Franska Focal släpper Aria, som är en helt ny högtalarserie

Av / 2014-01-19 - 20:28
Aria från Focal

Det är inte så ofta det släpps en helt ny högtalarserie från Focal. När det dessutom handlar om ett nytt högtalarelement som sitter genomgående i hela serien blir det extra intressant.

I alla Aria-modeller sitter ett nytt bas- och mellanregisterelement vid namn Flax. 

Precis som W-Elementet, som sitter i Chorus 800W, Electra och Utopia serien, så är Flax också en sandwichkonstruktion – dvs. ett material som ligger på vardera sida om ett fyllnadsmaterial. 



Både Flax- och W-elementen använder glasfiberlager som omslutande material. Glasfibern står för styvheten i elementet. Skillnaden från W-Elementet mot Flax, är det mellanliggande materialet – fyllnadsmaterialet. W-Elementet använder sig av ett industriellt skumlager, Structural Foam, som används i sammanhang där man behöver extrem hållbarhet i kombination med mycket låg massa. 

Flax-elementet använder av lin som mellanmaterial. Ett organiskt material som på engelska kallas för just Flax när det är i fiberform. Flaxmaterialet har nästan obefintlig elasticitet och väldigt låg densitet. Dämpningsfaktorn blir enormt hög och de akustiska egenskaperna mycket goda.

De mekaniska och akustiska skillnaderna mellan 
W-Elementet och Flaxelementet är relativt små, säger man från Focal. Det ska handla om en liten men dock tydlig nyansskillnad i ljudet där lyssnarens preferens får fälla avgörandet om vilken som är bäst. 

Varför då ta fram ett nytt element? Här handlar det mycket om kostnad och produktionseffektivitet. Flax har en naturligt snygg färg med ett levande organiskt mönster. Detta gör att man slipper lackera materialet och kan på så sätt spara in ett stort steg i produktionen.

Även den faktiska materialkostnaden är lägre för Flax mot Structural Foam. Frankrike är Europas största producent av Flax-fibrer och anses att vara en av världens mest kvalitativa dessutom. Områdena Flanders, Picardy och Normandy har mycket gynnsamma väderförhållanden för odlingarna. 
Närodlad HiFi – helt enkelt.

Diskanten känner vi igen från Chorus-serierna. Det är den beprövade inverterade aluminium/magnesium domen. Precis som i Chorus 700 serien har man hämtat upphängningsmaterialet från modellen Utopia i form av Poron. Helt nytt för Aria är en liten horisontell Waveguide som sägs ska förbättra bredden på sweetspot och göra lyssningspositionen än mindre kritisk.

Modellerna i serien består av tre golvare, en stativare och en centerkanal. Det finns även ett anpassat ställ till stativhögtalaren (S900).  

Subwoofers då? Focal har valt att framöver bryta ut baslådorna ur sina högtalarserier och tillverka fristående subwoofers. Tanken är att dessa ska kunna kombineras med många högtalare över flera serier och inte få kunden att låsa sig till en specifik subwoofer bara för att den ingår i samma serie av högtalare som han valt. Räkna därför med att det kommer ett par subwoofers i olika storlekar och prisklasser från Focal i år.

 Priserna för Aria-serien ligger från 7.500 kr för ett par 906 till 30.000 kr för ett par 948.

www.plaudio.com 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen