Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets rekommenderade prylar

Under året har vi testat närmare hundra elektroniska prylar. Här är vad som hänt under året, tätt följt av våra favoritprylar i flera kategorier.

Av / 2012-03-05 - 06:42
Årets rekommenderade prylar

Det finns få produktgrupper där det händer så mycket som inom småelektronik. Det kommer ständigt bättre och billigare prylar och vi köper fler än någonsin. Vi har därför gjort vårt bästa under det gångna året för att hjälpa er att hitta de bästa iPod-högtalarna, fotoramarna, surfplattorna och mobilerna. Vi utökar nu bevakningen av smartmobiler och hoppas kunna ge er snabbare omdömen om de senaste modellerna på vår webbsajt.

Surfplattekriget
Det har väl knappast undgått någon att surfplattorna har slagit igenom på allvar i år. Förra året hade vi i princip bara två märken att välja mellan förutom ett uppsjö enklare plattor från mindre tillverkare. I år lanserade Apple uppföljaren till sin storsäljande iPad och Samsung kom med nya varianter på sin Galaxy Tab. Snart var kriget i full gång med stämningar kors och tvärs samt säljstopp i vissa länder. Paradoxalt nog drog det bara upp konsumenternas intresse och trycket i affärerna var stort. Fler och fler stora tillverkare ger sig nu in i leken med Sony som senaste tillskott. Det är fortfarande en produktgrupp under utveckling och man kämpar för att få sina plattor att sticka ut med annorlunda format och högst varierande skärm­storlekar. Vill man ha en liten mobil och en stor surfplatta, eller en stor mobil istället för en liten surfplatta? Behoven varierar naturligtvis och det verkar inte finnas några klara svar. Så småningom lär det utkristallisera sig några tydliga formformat, kanske redan under 2012.

Mobilkriget
Det senaste året har slaget mellan Apples iOS och Googles Android-operativsystem för mobiler böljat fram och tillbake. Länge såg det ut som att Android faktiskt skulle gå förbi iPhone i antal sålda enheter, men så släpptes iPhone 4S. Uppenbarligen hade många skjutit på sitt mobilköp tills den släpptes, för den gick upp på förstaplatsen med raketfart. Prognosen just nu säger att Apples iOS trots allt kommer vara störst när man summerar 2011. I början av året kommer dock mobiler med Android 4.0, kallad Ice Cream Sandwich, som höjer ribban och inför nya intressanta funktioner. Snabbare mobiler med stora högupplösta skärmar kommer bli betydligt vanligare.

Medan det slaget har pågått så har vi även sett gamla kändisar återkomma i ny skepnad. Nokia som fört en tynande tillvaro med sina egna operativsystem gjorde plötsligt helt om och tillkännagav att man skulle skrota dem. Istället skulle man slå sig ihop med Microsoft och satsa helhjärtat på Windows Phone. Motorola som inte funnits på den skandinaviska marknaden på åratal kommer nu plötsligt med en hel radda intressanta mobiler och tillbehör. Roligast är att man återuppväxer det gamla Razr-märket, som många förknippade med kvalitetslurar, och den nya håller minst lika hög klass.

Trådlöst genombrott
Visst har det redan tidigare funnits trådlösa ljudprodukter, främst enklare Bluetooth-högtalare som man kunnat koppla upp sig till med mobiltelefonen. I år har det tillkommit en betydligt flexiblare och intressantare lösning, även om den är mer specialiserad. Det handlar så klart om Apples AirPlay. Plötsligt kan man från iTunes i datorn eller från sin iPhone, iPad eller iPod Touch välja att låta ljudet gå till en eller flera kompatibla apparater. Och det är inte längre bara små högtalare. Under årets sista månader började det dyka upp AirPlay-stöd i mediespelare och förstärkare från stora tillverkare. Räkna med att stöd för trådlöst ljud kommer vara allmänt utbrett under 2012.

iPod-högtalare

B&W Zeppelin Air

 

Zeppelin når nya höjder

Efterföljaren till favoriten låter ännu bättre och har fått trådlös anslutning.

När vi 2008 testade den första Zeppelin var vi inte bortskämda med iPod-högtalare som lät bra. Det mesta var skränigt plastskräp som en musikälskare inte skulle ta i med tång. Men så landade luftskeppet i testlabbet och vi baxnade. En av de få iPod-högtalare som passar som stereoanläggning i vardagsrummet, var omdömet. Och så kom Air som slog knockout på oss igen.

Byggkvaliteten är utmärkt och man blir faktiskt förvånad över hur tung apparaten är när man försöker lyfta den. Självklart har den behållit den karaktäristiska luftskeppsformen med den utstickande iPod-anslutningen på en arm. Eller iPad för den delen då den trevligt nog också passar i den smarta hållaren.

Just anslutningen av ljudkällor är den mest uppenbara nyheten med Zeppelin Air. Namnet Air innebär nämligen att man har stöd för Apples trådlösa anslutning AirPlay. I iTunes dyker det plötsligt upp ett nytt menyval där man kan välja om man vill spela upp musiken på datorn eller Zeppelin, eller till och med båda samtidigt. Samma sak händer på iPoden. Man är faktiskt inte ens begränsad till bara en Zeppelin vilket gör att man plötsligt har en trådlös multiroom-lösning för musik. Ljudnivån kan justeras individuellt så att man kan ta det lugnt i köket medan det är party i vardagsrummet. Mycket smidigt. Trevligt nog stöds även strömmande ljud som Spotify eller internetradio.

Men B&W har inte nöjt sig med att bara lägga till en ny musikkälla. Man har faktiskt skruvat en hel del på ljudet också. Och det märks. Om vi var imponerade av Zeppelins ljudkvalitet så är vi nu betagna. Musiken låter klarare och mer detaljerad. Och tack vare de två stora basreflexportarna på baksidan lyckas B&W få till en häpnadsväckande bra basåtergivning från en så pass, förhållandevis, liten apparat. Den låter helt enkelt bra genom hela frekvensregistret. Oavsett vad man kastar för musikgenre på den så vacklar den inte. Rockgitarrerna ylar så att håren reser sig på armarna, elektroniska ljud har den rätta snärten, akustiska stycken har klang och rymd och dansmusik får det verkligen att sprätta i benen.

Om gamla Zeppelin var utmärkt så är Air fantastisk. Det är bara att kapitulera, kasta ut mikroanläggningen och ställa in en Zeppelin Air i hyllan istället.

Läs recensionen här

 

Mobiltelefon

Samsung Galaxy S II

Fullträff för Samsung

Galaxy S II är mobilen som träffar rätt på alla punkter. Tunn, snabb och läcker.

Vår favorit bland Androidmobilerna förra året var Galaxy S och uppföljaren har ännu mer imponerande specifikationer. Den är tunn som få, har rejält stor skäm och fler hästkrafter under huven än någon annan mobil men ändå utmärkt batteri.

Hela telefonen är lika tunn som Xperia Arc är på det tunnaste stället vilket gör den till en av de mest slimmade smartmobilerna och definitivt den smäckraste av prestandamodellerna. Trots det känns den stabil och pålitlig. Skärmen är dessutom rejält stor och har en utmärkt upplösning med en AMOLED+-skärm. Det innebär klara färger, bra konstrast och betraktningsvinkel samt utmärkt ljusstyrka. Hela skärmen täcks av Gorilla Glass vilket ger bra skydd mot repor och stötar.

Det inbyggda minnet är på generösa 16 gigabyte och kan expanderas med ett MicroSD-kort på upp till 32 gigabyte. LG må har varit först med dubbelkärnig processor i sin Optimus 2X men Galaxy S II är 20 procent snabbare enligt våra tester. Trots det är batteritiden bland de bästa i klassen.

Den högupplösta kameran är bra och är enkel att hantera. Och tack vare motivlägen kan man ta fullt godkända foton i de allra flesta situationer. Som alltid med mobiler och LED-blixtar så är det ändå svårt att få till bra bilder från fester och klubbar. Mer imponerande är att man kan filma i 1080 HD-upplösning med 30 bilder per sekund. Men ännu bättre är den som mediespelare. Tack vare den fantastiska skärmen går det utmärkt att använda den för att titta på film när man flyger eller åker på långa bilresor.

Det här är utan tvekan den bästa Android-mobilen vi testat under 2011. Den är tunnast, snabbast, har bäst skärm och är ändå lätt och har bra batteritid. Allt man vill kunna göra fungerar klockrent utan någon väntetid, det är snyggt och läckert. Det är inte den billigaste mobilen men man får verkligen vad man betalar för. Samsung har drämt till med en blivande klassiker som vi kommer att minnas i många år framöver.

Läs recensionen här

 

Surfplatta

iPad2

 

Den bästa surfplattan

Om man ska ha en surfplatta så är det den här som gäller.  iPad 2 är nämligen den mest välgjorda som finns.

Surfplattorna sprider sig som en farsot. Och det finns gott om dem därute, både bra och dåliga. Det finns fler dåliga än bra, men en av de allra bästa heter iPad 2. Samsungs Galaxy har kanske en bättre skärm och Sonys surfplatta infraröd fjärrkontroll, men när det gäller användarvänlighet är det fortfarande Apple som gäller – både gamla och unga klarar allt galant.

Många klarar sig utmärkt med den minsta Wi-Fi-modellen för 4 400 kronor. 16 GB minne räcker för det mesta och om man inte rör på sig mycket klarar man sig utan 3G. Affärsfolk, journalister (ja, de också) och andra som måste ha tillgång till internet väljer 3G-versionen. Helst med 64 GB minne, då har man plats för halva yrkeslivet på iPaden – eller alla favoritfilmerna och flera veckor med oavbruten musik. Om man kan leva med att man måste synka med iTunes och inte har några fler anslutningar än dockningskontakten så är det ingen tvekan om vilken surfplatta som är den mest användarvänliga.

Vilken iPad 2-version man än väljer så får man den klart bästa surfplattan som finns just nu.

Läs recensionen här

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen