Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets rekommenderade förstärkare

Bra förstärkare kan bara blomma ut om de har en ordentlig förstärkare som driver dem. Vi har tagit oss an uppgiften att hitta de allra bästa förstärkarna, både billiga och dyra.

Av / 2012-02-24 - 05:22
Årets rekommenderade förstärkare

När man ska välja förstärkare kan det vara lockande att alltid satsa på den kraftigaste. Ibland är det ingen dum idé alls, men kom ihåg att förstärkaren ska fungera så bra som möjligt med just dina högtalare. Ren effekt räcker inte för att fylla högtalarna med kvalitetsljud, men det gör det enklare att få kontroll över dem.

Välj en så bra förstärkare du har råd med, och som är så kraftfull och stabil som du behöver. En hornhögtalare med hög känslighet kan låta fantastisk tillsammans med en 20-watts förstärkare eftersom den inte utgör någon större elektrisk belastning. En elektrostathögtalare är betydligt mer krävande, både på grund av att den är mycket mindre effektiv och för att den har låg impedans. Låga impedanser kan nämligen tömma även de tuffaste förstärkarnas strömförsörjning på ett ögonblick och lämna lyssnaren med en rykande varm förstärkare och en skyhög förvrängning.

Klass D
På grund av en ökad miljömedvetenhet dyker det upp allt fler klass D-förstärkare, som skiljer sig från konventionella klass AB-varianter. I en klass D-konstruktion konverteras insignalen (ljudvågorna) till en rad utgångspulser med hög spänning. Fördelen är högre effektivitet, vilket innebär att förstärkaren drar mindre ström och kan byggas mindre och lättare, något som gör att tekniken är vanlig i subbasar och i PA-sammanhang.

Nackdelen är högre förvrängning vilket gör principen mindre vanlig i hifi-förstärkare. Men i takt med att konstruktörer hittar på metoder som undviker problemen hittar vi allt fler hifi-förstärkare som arbetar i klass D, och många av dem låter helt fantastiskt.

Förstärkare

Cambridge 740A


 

Bedårande energi

Azur 740A är en prisvärd och potent förstärkare. Och låter sagolikt bra. 

Cambridge Audio 740A lämnar 100 watt per kanal, vilket är mycket med tanke på prislappen. Ljudnivån för varje ingång kan ställas in individuellt så att alla låter lika högt när du lyssnar. Det enda förstärkaren egentligen saknar för att vara helt komplett är skivspelaringång.

740A låter exceptionellt bra. Ta till exempel mellanregistret. Sångröster är klara som dagen mitt i rummet, omringade av en stor ljudbild. När den klassiska spanska gitarren i våra testlåtar spelar har den massor av plats runt sig, och en ordentlig snärt.

För de här pengarna skulle man kanske kunna tro att sådana kvaliteter finns på bekostnad av bastryck och kraft. Men nejdå. Cambridge-förstärkaren är riktigt potent. Och även om den kanske kan uppfattas som lite tunn i klangen så beror det snarare på att den är rapp och och håller tyst mellan tonerna.

740A behåller kontrollen ända tills det blir väldigt högt och den är också bäst i klassen på att placera instrumenten i en prydlig ljudbild när man spelar högt. Dessutom behåller den greppet på bastrumman i elektroniska rytmer och drar fram elgitarren och trycker upp den i ansiktet på lyssnaren.

Cambridge-förstärkaren låter helt enkelt bra på alla sätt och vis. Detta är äkta hifi, som utan vidare hade kunnat kosta flera tusenlappar till.

Läs recensionen här

Förstärkare

Primare I32

Teknik som tar priset

Att ge sig på en helt ny förstärkarteknologi är vågat, men Primare lyckas verkligen med sitt projekt.

Primare har valt att gå den svåra vägen när man skulle förnya sitt produktprogram. Man tyckte inte man kunde komma längre med sitt tidigare koncept som man finputsat under många år. Nu hade man putsat så mycket det egentligen gick. Vad göra?

Primare valde att satsa på att göra något helt nytt. Valet föll på klass-D, men med en helt ny teknik som man kallar UFPD. Man har tagit viss hjälp utifrån för att kunna skapa UFPD, men det är Primares egen R&D-avdelning som bär det huvudsakliga ansvaret.

UFPD
UFPD – Ultra Fast Power Device – går i korthet ut på att man integrerar förstärkning och filter samt har en 26 dB feedback gain loop över hela audio-bandbredden som noga kompenserar för ändringar på filterutgången. Det resulterar till skillnad mot vanlig klass D i både högbandbredd och rak frekvensgång. Dessutom blir THD låg över hela audiobandet och man får en frekvensgång som inte blir påverkad av högtalarlasten.

Strömförsörjningstekniken kallar man för PFC – Power Factor Control. Den kontrollerar strömmen från nätingången så att det alltid är en ren sinusvåg med samma frekvens och fas som nätströmmen

Design och ljud i skön förening
Den ”nya” yttre Primare-designen är en elegant vidareutveckling av deras tidigare framgångsrika look. Deras apparater ser helt enkelt vansinnigt läckra ut i hemmiljö, och deras rasande eleganta teckenfönsterlösningar kunde många tillverkare se och lära mycket av.

Ljudmässigt har Primare flyttat gränsmarkeringarna en bra bit framåt jämfört med deras tidigare modeller. Med UFPD har man hittat ett koncept som håller, och det är logiskt att systemet breder ut sig över hela produktprogrammet. Den övre gränsen för mid-fi blir ibland verkligt oskarp och flytande med Primare I32, som spelar med en homogenitet och klangriktighet som är frapperande. Du får både detaljer och en kropp i ljudet som gör att musiken presenteras på ett sätt som upplevs väldigt äkta. Naturligtvis finns det en övre gräns för vad den klarar av. Det är inte en återgivning i High End-sfären, men några gånger kan man förledas att tro det.

I32 har ett pris som absolut ligger i högsta laget för vad gemene man är beredd att betala för en integrerad förstärkare. Dock har jag svårt att föreställa mig att man kommer så mycket längre för den kostnad som Primare betingar. För en musiklyssnare med normalinkomst – eller jag kanske skulle säga normala prioriteringar – ger I32 en upplevelse av en kaliber som gör investeringen mer än rättfärdigad.

Läs recensionen här

 

Förstärkarkombination

Hegel P30 + H30

Slår in pärleporten

Hegel är klara med sin bästa förstärkarkombination någonsin. P30 och H30 öppnar den musikaliska pärleporten och mullrar så det känns ända ned i helvetet.

Det är minsann inte var dag man snubblar över förstärkare som den här kombinationen från norska Hegel. Här har chefskonstruktör Bent Holters och hans ingenjörsteams hela ackumulerade förstärkarkunskaper pressats in i inte ett och inte två, utan tre kabinett. Ett som huserar försteget och två som rymmer slutsteg med tillräckligt mycket muskler för att förflytta vart sitt berg. Ett slutsteg till varje högtalare. Det handlar om en förstärkarkombination som visade sig vara lika vanebildande som knark …

Hegels nya toppspecificerade förstärkarkombination P30 och H30 är något av det vackraste – och kraftigaste – vi någonsin har hört. Med två H30-förstärkare, vill säga. Visst kan du nöja dig med en, det låter också bra. Men H30 är byggd som monoförstärkare, och två låter mycket bättre än en.

Med två effektförstärkare är upplösningen av världsklass, basen är kraftfull, fyllig och varm. Och det finns tillräckligt med muskler för att skrämma vettet ur vem som helst! Har du råd så ger två förstärkare för 200 000 kronor mer för pengarna än vad en gör för 100 000. Om du har råd, som sagt.

Det är egentligen överflödigt att säga mycket mer än så. P30 och två gånger H30 driver vilka högtalare som helst och spelar tillräckligt upplöst för att återge ljudet av en spinnande silkeslarv. Ljudbilden är gigantisk och välplacerad. Alla intryck går att sammanfatta med ett ord: fantastiskt.

Läs recensionen här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

Kompakt hi-fi i elegant design

Lenco lockar vinylälskare

Skivspelare för shejker och IT-miljardärer

Astell&Kern: Musikspelare i guld!

1 500 gäster såg hi-fi i Köpenhamn

Tidal sänker sina priser

Trådlös skivspelare

0
Rulla till toppen