annons
annons
annons

Nyheter

Årets hederspris

I fyra årtionden har Dynaudio byggt högtalare av yppersta kvalitet. Och ambitionerna har bara vuxit med åren.

annons

Danskarna är högtalarbyggare. Det finns knappast något annat land på jorden som har lika många högtalartillverkare per capita som Danmark. En av de mest framgångsrika är Dynaudio.

Företaget grundades 1977 av Ejvind Skaaning och Gerhard Richter. Och i slutet av 70-talet blev Wilfried Ehrenholz delägare. Till en början byggde Dynaudio lösa högtalarelement till andra märken, parallellt med att de släppte egna högtalare.

I dag går det att köpa Dynaudio-högtalare över hela världen och de används både i privata hem och i professionella ljudstudior. Man kan också ta med sig högtalarna när man är ute och kör eftersom Dynaudio levererar ljudsystem till Volkswagen. Även Bugatti tar vägarna förbi Skanderborg i Danmark när de ska stoppa i ljud i sin supersportbil Veyron.

Dynaudio ligger bakom många högtalare som blivit klassiker. Men ingen är så känd som den enorma Consequence, som byggs fortfarande efter mer än 30 år och anses som den ultimata highend-högtalaren. Äran får den dock dela med den ännu enormare Evidence. Ett försök på framtida klassiker är också den pyttelilla Emit EM10, som är en perfekt början på en första stereoanläggning.

I oktober 2014 köptes Dynaudio av kinesiska Goer-tek. De nya ägarna har dock inga planer på att flytta produktionen till Kina. Tvärtom vill de bygga ut fabriken i Skanderborg.

Även om Dynaudios framgång är uppenbar vilar de inte på sina lagrar. De senaste åren har företaget satsat stort på sin utvecklingsavdelning, både när det gäller utrustning och personal. 2016 invigdes de sitt nya R&D Center med bland annat en helt ny ljuddöd kammare som är en av de mest sofistikerade i Europa. Där går det bland annat att på ett ögonblick göra noggranna mätningar som tidigare skulle ha tagit flera timmar.

Av högtalarna som kommit från Dynaudio 2017 att döma har investeringarna burit frukt. Highend-serien Contour har vunnit utmärkelser på löpande band. Även här i vår årskavalkad. Jubileumsmodellen Special Forty och har också imponerat på våra testare. Och när det gäller aktiva, digitala högtalare ligger Dynaudio i täten av utvecklingen.

Det är denna kontinuerliga insats genom åren – och framför allt viljan att satsa hårt på teknisk utveckling i en tid när andra letar efter de billigaste genvägarna – som lett till att vi i år delar ut vårt hederspris till ett helt företag i stället för en person. Dynaudio har fyllt 40 år men tycks bara ha börjat!

annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .