Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Mitt i anläggningen

Förstärkaren ser till att göra signalen så stark att högtalarna kan få ljud i sig. Samtidigt är den också bryggan mellan din källa och högtalarna.

Av / 2014-12-06 - 06:00
Mitt i anläggningen

Förr i världen handlade det bara om rörförstärkare, transistorerna gjorde inte sitt intåg förrän på sextiotalet, och det tog sin runda tid innan det också började låta bra om transistorförstärkarna. Transistorförstärkarna var ofta både billigare och lättare att använda. Därför spåddes det att rörförstärkarna snart skulle spela ut sin roll, precis som man förutspådde LP:ns död. Så blev det som bekant inte.

Istället blev spektrat bara större och bredare. Idag finns det massor med varianter av rör- och transistorförstärkare, diverse hybridkombinationer där både rör och transistorer används, eller som fallet är med till exempel Devialet och NuForce att man använder kombinationer av olika förstärkningstekniker. Det finns PowerDacs och nu inte minst har även de aktiva högtalarna, där förstärkarna sitter i själva högtalaren, börjat bli verkligt populära i och med att det nu också kommit några modeller som faktiskt låter riktigt bra.

Effektivitet ligger i tiden
Utvecklingen leder också till mer och mer effektiva förstärkare. Där en ”gammaldags” highend-klass A-förstärkare har en verkningsgrad på långt under 50 % klarar nya varianter en verkningsgrad på över 90 %. Det betyder att den ström man matar förstärkaren med inte går upp i värme utan också används till det den är ämnad för.

Allt det ligger i tiden, och nu har de nya teknikerna och kombinationerna av olika tekniker också mognat till att även låta bra. Riktigt bra, dessutom. På det hela taget låter de nya förstärkarna, även de med helt klassisk teknik, genomgående verkligt bra för det man betalar för dem. Över hela linjen, faktiskt. Därför är det riktigt spännande ute på marknaden med en massa utmärkta förstärkare som väldigt ofta också är väl värda sina pengar.

De olika delarna
En förstärkare består av tre delar: en förförstärkare där du väljer ingång och styr volym, ett slutsteg som förstärker signalen till högtalarna samt en strömförsörjning som ser till att de två förstärkardelarna får den ström de behöver.

Dessa delar kan antingen sitta i en låda, vilket ger en så kallad integrerad förstärkare, men kan också delas upp i flera. Vanligast är att förförstärkaren är i en låda och slutsteget i en annan. Då har de samtidigt också var sin strömförsörjning. Fler lådor tar mer plats och kräver kablar emellan dem.

Förr var alla ingångar på en (för)förstärkare analoga. Dagens konsumenter får dock signaler från fler och fler digitala källor som TV, spelkonsol, dator mm. Det betyder att många förstärkare numera även innehåller en DAC (digital-till-analog-omvandlare) med flera ingångar för digitala källor. Skivspelaringången kommer också tillbaka på fler och fler förstärkare – det mest växande fysiska musikmediet idag är faktiskt vinylskivan. Den kan i så fall alltid klara MM-pickuper (Moving Magnet), och ibland även MC (Moving Coil). MM hittar du oftast på de något billigare skivspelarna, MC sitter i allmänhet på de dyraste.

Ska du köpa?
Tänk över vad du egentligen behöver och välj efter det och inte efter hur mycket du kan pruta.  Många förstärkare kan erbjuda massor av ingångar och möjligheter, men ska du inte använda dem är det inte mycket nytta med dem. Ska den vara helt analog eller vill du hellre ha en förstärkare som även kan erbjuda digitala ingångar?

Vill du kunna spela LP-skivor måste skivspelaren också kopplas till en skivspelaringång.

Se över om du trivs med hur du betjänar förstärkaren. Fjärren är viktig att du kommer överens med, likadant om den kan styras med en app. Prova förstärkaren ordentligt och känn efter om du trivs med hur den opererar. En del tillverkare har tänkt mycket över det, andra har absolut inte lagt ner en sekund. Vi är alla olika, och det är du som ska använda den.

 

VINN ”Årets Bästa”-produkter! Värde 39 000 kr

Devialet170_990

Årets bästa Förstärkare, toppklass

Devialet 170

Fräckast av de fräcka

Devialet 170/200 är kanske den mest spännande förstärkaren du kan köpa just nu. 

SE gullikon 2014.indd

Förstärkartekniken är naturligtvis Devialets analog-digital-hybrid (ADH), men här är det en större och mer avancerad modul för varje kanal. Här är fler phonoingångar också, och du kan själv konfigurera om ingången ska vara analog eller digital. Det finns även en digital XLR-ingång – och en mer avancerad phonoingång som är helt konfigurerbar om den ska vara MM eller MC, vilken last pickupen har och vilken RIAA-standard som ska användas. Här finns en subwooferutgång med justerbart delningsfilter och till och med en digital utgång om du vill digitalisera dina LP-skivor med justering för både samplingsfrekvens och nivå.

Kraft ger styrka, och Devialet 170/200 har mer muskler att spela med. Det märks, för det här är en ännu bättre förstärkare. Det är helt klart att den extra effekten gör sitt till för att ge återgivningen ännu mer pondus, styrka och fasthet.

Precis som med lillebror finns det finns massor med luft kring instrument och röster, bakgrunden är ännu mer kolsvart och ljudbilden är härligt naturligt stor och samtidigt med full kontroll över allt som händer. Den håller händelseförloppet i ett järngrepp men låter samtidigt allt komma fram som ska komma fram.

Jag ser Devialet 170/200 som ett fynd. Den går på alla sätt betydligt högre upp i den verkliga highend-sfären än prislappen indikerar och är så otroligt flexibel och konfigurerbar att det är ett rent nöje att använda den.

Devialet 110 var fantastisk och 170/200 är bara ännu bättre. Alla in- och utgångsmöjligheter gör den så flexibel att den verkligen kan vara själva kärnan, mittpunkten i vilken anläggning som helst. Du får betala mycket mer för att få något (ännu) bättre!

(6-7/2014) SB
Betyg: 6
Pris: 76 000 kr
Läs hela recensionen här

 

MA8000_990

Årets bästa Förstärkare, highend

McIntosh MA8000

Silkeslent muskelknippe

Den här kraftfulla Macen har allt som behövs för att bli en seriös highend-favorit. Sagolikt levande ljud och praktisk digitalomvandlare är bara en del av allt vi gillar med MA8000. 

SE gullikon 2014.indd

I en tid när digitaliseringen och allt effektivare nätdelar har gjort det möjligt att bygga kraftfulla förstärkare som inte är större än blu-ray-spelare verkar det kanske märkligt att det fortfarande finns kolosser som McIntosh MA8000.

Den är nämligen massiv, och skälet till det ligger i dess DNA. McIntosh sparar inte på krutet när de ska bygga highend och deras största integrerade förstärkare är inget undantag från den regeln. Men den 300 watt potenta värstingen som ersätter den gamla favoriten MA7000 är mer än bara en uppfräschad utgåva av ett gammalt recept. Den är helt ny, från början till slut.

I likhet med försteget C50 har MA8000 inbyggd digitalomvandling. Med fem ingångar. En USB och två vardera av optiska och koaxiala.

Och det är hemskt praktiskt för alla som spelar mycket musik från digitala ljudkällor. Med en laptop ansluten via USB får man vansinnigt mycket bättre ljud än om man kopplar in den i någon av de analoga ingångarna. Som är sex till antalet, plus två balanserade XLR-ingångar samt både MC- och MM-ingångar för skivspelare med dito pickuper.

Den här förstärkaren passar inte in i de flesta stereomöbler som går att köpa, och den står stadigt när man väl har fått den på plats. Den kostar också, även om prislappen mildras en smula när man tittar på vad man faktiskt får för pengarna. En massiv 300-watts förstärkare med en väldigt bra analog förförstärkare, skivspelaringångar och inbyggd DAC är minsann inte vardagsmat. Det är inte ljudet heller, som definitivt tillhör referensklassen. Inte bara för integrerade förstärkare. Ett helgjutet alternativ för dem som vill ha allt på samma gång.

(02/2014) LS
Betyg: 6
Pris: 100 000 kr
Läs hela recensionen här

Kraft i hemmabion

Årets hemmabioförstärkare har fått utökat stöd för Ultra-HD-video. Strömning har blivit enklare och Dolby Atmos ger en möjlighet att skapa en tredimensionell bubbla av ljud. I den billigare änden är det en nackdel.

Text: Geir Gråbein Nordby

För att få riktigt levande filmupplevelser hemma krävs det surroundljud, och det bästa ljudet får man som vanligt med separata komponenter. Därför är hemmabioförstärkarna fortfarande högst aktuella för filmälskare. Det finns även bra skivor med musik som har surroundljud, så det är bara naturligt att en bra förstärkare eller receiver även ska kunna spela musik i både stereo och surround.

Ultra HD
I år har hemmabioreceivrarna blivit mer lika än någonsin när det gäller utrustning och funktioner. Alla klarar 4K Ultra-HD-upplösning med upp till 60 bilder i sekunden tack vare HDMI 2.0. Onkyo är däremot de enda hittills som har stoppat i stöd för morgondagens kopieringsskydd (HDCP 2.2) som eventuellt behövs för att klara det nya 4K-Blu-ray-formatet som är planerat till slutet av nästa år. Detta återstår dock att se eftersom formatet ännu inte är klart.

Musikströmning
Det är inte längre så att den mesta musiken konsumeras från CD. Skivorna har ersatts av streaming-tjänster och nedladdning, vilket innebär att förstärkarna måste ha stöd för de allra enklaste sätten att strömma musik. AirPlay och Spotify Connect är numera standard även i de billigaste receivrarna, vilket förenklar strömningen markant. Du spelar bara musik precis som du brukar på mobilen, surfplattan eller datorn, trycker på en virtuell knapp och hör musiken strömma från anläggningen.

Finsmakare vill ha högupplöst ljud, och då blir det genast krångligare. Då används så kallad DLNA-teknik och man är mer beroende av förstärkarens lite svåranvända gränssnitt för att spela högupplösta musikfiler från dator eller hårddisk.

För att strömma musik (bortsett från Bluetooth) måste förstärkaren kopplas till hemnätverket. En bonus med inkopplingen är att receivern kan fjärrstyras från mobilen eller surfplattan genom att ladda ner en app.

Samma kvalitet
Årets modeller är mer standardiserade när det gäller funktioner, vilket innebär att det spelar mindre roll vilket märke du väljer. Men trots stöd för fler format och funktioner har inte ljudkvaliteten försämrats. I den billigare änden noterar vi dock att antalet anslutningar minskar, bland annat måste man gå upp i pris för att få flerkanaliga analogutgångar för dem av oss som vill koppla till en extra effektförstärkare. Detta är en riktig paradox eftersom det är de billigaste receivrarna som behöver detta mest på grund av att de har begränsade kraftresurser.

Vad kostar det?
Receivrar med hög ljudkvalitet börjar numera strax under 5 000 kronor. Lägger du dubbelt så mycket får du mycket mer kraft och kontroll, bättre ljud och fler anslutningar. Det är också på den här nivån som flerkanaliga analogutgångar blir vanliga. Vill du ha det bästa av det bästa kan du gå upp en klass till och köpa en separat processor och effektförstärkare, då maximerar du både flexibiliteten, ljudet och effekten.

3 enkla tips
Välj lättdrivna högtalare

De flesta billiga hemmabioreceivrar trivs dåligt med tungdrivna högtalare. Vi rekommenderar en känslighet på minst 90 dB – och glöm inte att skaffa en subbas!

Förstärkaren behöver luft!
Det kan gå ganska så hett till under locket på förstärkaren, så se till att den får gott om luft och kan kylas av. Ställ aldrig Blu-ray-spelare eller andra komponenter direkt ovanpå förstärkaren eftersom den då kan bli överhettad och i värsta fall gå sönder.

Använd automatisk inställning
Förstärkarens automatiska högtalarkalibrering fungerar ofta bättre än man klarar av inställningen på egen hand. Ställ mikrofonen där du brukar sitta i soffan och sätt igång mätningen. Kom ihåg att stänga alla fönster och slå av fläktar och annat som väsnas. Gå gärna ut ur rummet. Manuell fintrimning kan behövas.

 

Onkyo_TX-NR636_front_990

Årets bästa hemmabioreceiver, budgetklass

Onkyo TX-NR636

Atmosfäriskt guld-ljud

Onkyo målar upp en luftig och mäktig ljudbild. Detta är också den enda i prisklassen som har ljudformatet Dolby Atmos.

SE gullikon 2014.indd

Onkyo är det hittills enda märket som har implementerat det nya tredimensionella ljudformatet Dolby Atmos i den här prisklassen. Och inte nog med det, Onkyo är också den enda aktören på marknaden som stöder det kommande digitala kopieringsskyddet HDCP 2.2. Receivrar som inte stöder detta kan i värsta fall inte hantera videosignaler via HDMI i framtiden. I dagsläget är det dock för tidigt att veta om så blir fallet.

Precis som sig bör stöder TX-NR636 ultrahögupplösta 4K-videosignaler med uppemot 60 bildrutor i sekunden, fast utan 12-bitars färgdjup. Det är begränsat till 8 bitar, vilket är samma som Blu-ray-formatet i dag.

Ljudkvalitet
Rent ljudmässigt är detta en sagolik receiver. Dialogen är stor och luftig, med bra tyngd längre ner i basen. Basåtergivningen är linjär och neutral, det finns tillräckligt med kraft för att ruska tag i kroppen på ett trivsamt sätt. I mer lågmälda scener med luftig musik och lugn dialog är Onkyo ett snäpp öppnare än sina konkurrenter, och när det klingar i fäktande svärd så sjunger det mer om stålet.

TX-NR636 är dessutom en kompetent musikant. En hemmabioreceiver har inte samma upplösning och djup som en stereoförstärkare för samma pengar, men med Onkyo får man mer kraft, vilket gör pop och rock väldigt underhållande.

Användning
Onkyo-receivern är mycket lättskött. Den saknar visserligen AirPlay, men Spotify-användare kan se fram emot Connect som gör det enklare än någonsin att strömma musik via Spotify på mobilen. För den som inte har Spotify är det DLNA och Bluetooth som gäller.

Onkyo har bytt ut Audyssey-rumskorrektionen mot sin egen AccuEQ. Den är en mycket simplare variant, och det märks. Vi måste erkänna att vi saknar Audyssey. Fast då skulle förmodligen inte processorkraften räcka till för det krävande Dolby Atmos-ljudformatet.

Sammantaget är detta klassens bästa hemmabioreceiver just nu!

(10/2014) GN
Betyg: 5
Pris: 6 000 kr
Läs hela recensionen här

 

Anthem710_990

Årets bästa hemmabioreceiver, toppklass

Anthem MRX 710

Surround i toppklass

Få finesser men kanonljud och suverän rumskorrektion – Anthem MRX710 är en vinnare.

SE gullikon 2014.indd

Anthem har skapat sig ett gott rykte främst tack vare sina surroundreceivrar. Nu har de tidigare receivrarna fått en ordentlig uppdatering.

Det första man noterar på toppmodellen MRX 710 är att utseendet är klart läckrare. Det andra är att Anthem tagit hand om en del saker som var småirriterande på föregångaren. Här finns nu till exempel två HDMI-utgångar och hela sju plus en HDMI-ingång. Nu finns även HDMI med audio return, samt 4K-uppskalering och Pass-Through. App-styrning ska också vara på gång – ”coming soon”.

Användning
Ljudmässigt kan jag inte höra några enorma skillnader från föregångaren, om ens några, så Anthem vinner fortfarande på sitt glänsande ljud. Det är ingen tvekan om att det här är något av det bästa vad ljud angår du kan få för pengarna. I gengäld har förstärkaren inte så många finesser eller olika förprogrammerade DSP-ljud.

Det är långt ifrån lika enkelt att ställa in rumskorrektion och liknande som det är på konkurrenterna, i gengäld blir det rasande bra när man gör det. ARC 1M är en utökad version av den tidigare Anthem Room Correction. Nu har den nätverksanslutning och en mer avancerad DSP kan göra en ännu finare justering.

Med rumskorrektionen gjord får du ytterligare en dimension till återgivningen, det blir en helt annan kontroll. Det låter renare, talförståelsen blir ännu bättre och till och med djupet i återgivningen blir bättre. Publikkänslan vid konsertfilmer blir bättre och bakhögtalarna blir bättre integrerade i hela ljudbilden. Det är faktiskt inte småsaker som händer, det här är det kanske besvärligaste men samtidigt bästa rumskorrektionssystemet du kan hitta i de här prisklasserna.

Kort sammanfattat: Anthem MRX710 låter minst lika bra som föregångaren och den ännu finare rumskorrigeringen gör att ljudet är suveränt. Den är lite besvärligare och har färre finesser än många konkurrenter, men ljudet är svårslaget. Moderniseringen har gjort att den har allt vi anser att man behöver i en ”normal” surroundanläggning idag. En vinnare!

(10/14) SB
Betyg: 5
Pris: 23 800 kr
Läs hela recensionen här

 

Yamaha_CXA5000_MXA5000_990

Årets bästa hemmabioförstärkare, highend

Yamaha CX-A5000 och MX-A5000

När bara det bästa är gott nog

Tudelad förstärkarkombination ger mycket större flexibilitet och i Yamahas fall kombineras det med kanonbra ljud!

SE gullikon 2014.indd

Det är med hemmabio som med allt annat här i livet: det finns inga genvägar till himlen. Det har Yamaha också insett när de konstruerat sitt hemmabioflaggskepp i två delar. Separat processor och effektförstärkare ger mycket bättre arbetsvillkor för elektroniken under pansaret, och ger därför som regel ett bättre ljud. Och inte minst optimal flexibilitet om man vill bygga ut anläggningen.

När ingenjörerna får fria tyglar att gå hela vägen så gör de det med pompa och ståt. Den här förstärkarkombinationen med hela 11 kanaler (plus 2 subbaskanaler) känns snudd på kompromisslös både när det gäller tyngd i basen och detaljer i toppen, samtidigt som signalbehandlingen av alla kanaler görs oerhört övertygande.

För om vi bortser från bildprocessningen med 4K-uppskalning, AirPlay-streaming, Spotify Connect och DLNA samt multiroom-funktion så är det ljudkvaliteten som återstår som är allra, allra viktigast. Och där gör Yamaha vad de ska!

Ljudkvalitet
Ljudet är renare när processorn avkodar multikanalsljudet från filmen direkt. Däremot finns många DSP-lägen för olika klang-effekter. Men även om dessa gör ljudbilden större och dessutom ger en möjlighet för höjdkanaler om det finns sådana högtalare, så kan det påverka upplösningen lite grand. I vårt THX-högtalarsystem funkade det bäst med ren surround och ingen DSP. Prova själv och använd det som funkar bäst!

Yamaha CX-A5000 och MX-A5000 låter helt enkelt suveränt. Ljudet i kombination med en enorm flexibilitet gör att det är självklart att den här kombinationen lägger beslag på titeln bästa highend-hemmabioförstärkare. De två delarna passar ihop som hand i handske och ingen av dem känns övervärderad. Här får du fullt ös som kan förflytta berg och en upplösning som målar upp ljudbilden i sin helhet. Vill du ha det maximalt användarvänligt så kosta på dig en surfplatta också – och ladda ner AV Controller-appen!

(05/14) GN
Betyg: 6
Pris: 50 000 kr
Läs hela recensionen här

 

Den totala upplevelsen

Det finns knappt något mer praktiskt än en anläggning som innehåller allting. Särskilt inte om den har streaming. Vi ska se till att du hittar något som låter bra också!

Text: Geir Gråbein Nordby

Av alla färdiga anläggningar vi har testet det senaste året är det bara ett fåtal som lyckats klämma sig in i vår kavalkad av det bästa av det bästa. Det är nämligen en riktig liten konst att bygga en anläggning som är både praktisk och välljudande – en konst som det visar sig att alla inte behärskar lika bra.

Streaming
Nu för tiden har det blivit ett krav att ljudanläggningar ska kunna spela musik trådlöst på ett eller annat sätt. Det kan även de flesta av dem vi presenterar här, antingen via nätverket eller Bluetooth spelar de musik direkt från mobilen eller en dator. Mycket praktiskt, och det gör CD-spelaren helt överflödig, en gång för alla!

Fördelar med allt-i-ett
Fördelen med en komplett allt-i-ett-anläggning är att allting ingår, från elektronik och högtalare till kablar. Inkopplingen är enkel och allting sköts dessutom med samma fjärrkontroll – många går till och med att styra från mobilen! Det kan låta bra också, så länge man är på sin vakt.

Låt dig inte luras
Undvik anläggningarna med blinkande ljus och andra ”disco-effekter”. Var skeptisk mot ”3D Bass”, ”Superbass” och allt annat som innehåller ordet ”bass”. Detta är nästan alltid dåliga funktioner som är bäst att stänga av. Och om det står ”1000 watt” någonstans så är det rent båg.

Stäng av effekter
Tricket med att hitta en bra stereo eller hemmabio är att stänga av allt vad ljudeffekter heter och bara lyssna på hur det låter. Låter det platt eller vasst finns det inga specialeffekter i världen som kan rädda ljudkvaliteten. Sådana kan verka imponerande första gången man hör dem, men efter ett tag infinner sig lyssningströttheten.

Ta med dig en egen film eller musik
Är du osäker på vad du ska ha bör du gå till en riktig butik där du kan provlyssna innan du köper något. Nätbutikerna är kanske billigare, men det kan bli jobbigt skicka tillbaka produkter hela tiden. Ta med dig musik du kan utantill till butiken och lyssna själv.

 

Marantz_M-CR610&Boston_A25_990

Årets bästa kompletta anläggning

Marantz Melody M-CR610 och Boston Acoustics A 25

Klassledande ministereo

Proppfull med funktioner och anslutningar och framför allt sagolik ljudkvalitet. Detta är klassens bästa anläggning. 

SE gullikon 2014.indd

Ta de bästa minihögtalarna i sin prisklass och koppla dem till en påkostad CD-receiver från Marantz. Då får du en flexibel och användarvänlig stereo med toppljud.

Tack vare nätverkskopplingen har M-CR610 många möjligheter att strömma musik, inklusive högupplösta musikfiler från nätverkshårddisk men även från inbyggt Spotify och FM/DAB. Här finns till och med en CD-spelare, och anläggningen är i snudd på allätare när det gäller filformat. TV:n kan du också koppla in digitalt med hjälp av den optiska digitalingången.

Ljudkvalitet
Trots ringa mått överraskar Marantz och Boston med en stor och stram bas, med saftiga trumrytmer. Här finns det bra kontroll, bättre än i någon av de andra minianläggningarna vi har provat det senaste året. Och när vi får lust att dra upp volymen säger inte anläggningen nej. Boston-högtalarna är lättdrivna och Marantz har tryck så det räcker för att blåsa liv i musiken. Fast det är klart, ska du plåga grannarna finns det naturligtvis gränser för hur mycket en så här kompakt stereo klarar av.

Marantz- och Boston-kombinationen är en mycket bra kompromiss. Sångröster är varma och fylliga, utan att det sker på bekostnad av artikuleringen längre upp i de luftiga övertonerna. Upplösningen är tillräckligt bra för att få med musikens övertoner och själ. Lägg till den långa listan med funktioner så har du en vinnare.

Vill du spara pengar kan du köpa Marantz M-CR510 som kostar 2 000 kronor mindre, då får du samma prestanda men varken CD-spelare eller radio.

(10/2014) GN
Betyg: 6
Pris: 8 500 kr
Läs hela recensionen här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

Kompakt hi-fi i elegant design

Lenco lockar vinylälskare

Skivspelare för shejker och IT-miljardärer

Astell&Kern: Musikspelare i guld!

1 500 gäster såg hi-fi i Köpenhamn

Tidal sänker sina priser

0
Rulla till toppen