Årets bästa prylar och mobil/surfplatta

Som alltid är prylkategorin ett brokigt område som spretar åt alla håll. Men här ryms några av de viktigaste grunkorna vi använder oss av varje dag: mobilen, surfplattan, aktivitetsarmbandet och datorn. Du sköna nya värld!

2017 har varit ett bra år för spelnördarna. Hela tre nya spelkonsoler har kommit. Där finns något för både barn och vuxna. Även den virtuella verkligheten har växt, särskilt PlayStation har utmärkt sig med en egen VR-hjälm. Apples MacBook Pro har fått konkurrens från Microsofts Surface Book och årets bästa smartmobil är något överraskande inte en iPhone, utan Samsungs Galaxy 8+. När det gäller smartklockor har dock Apple dragit det längsta stråt, och deras iPad är fortfarande den okrönte surfplattekungen. Det smarta hemmet är fortfarande inte lika smart som vi hade velat, men utvecklingen går åt rätt håll. Under tiden kan vi ägna oss lite åt oss själva och räkna steg och få kompetent vägledning från några av de många smarta aktivitetsprylarna.

 

ÅRETS PRYLINNOVATION

PlayStation VR

Pris: 4 700 kr
playstation.com
Betyg: 4

Annons: Artikeln fortsätter nedan

VR åt folket

I och med lanseringen av PlayStations PSVR når tekniken en mycket större målgrupp. PlayStation har utan tvekan gjort mycket rätt med sitt PSVR-headset. Tekniken är övertygande och själva produkten är synnerligen välgjord. Detta är årets pryl-innovation tack vare en stor potential. Det enda vi egentligen saknar är bra spel. Vi hoppas att de kommer, så att det inte slutar med att PSVR bara ligger och samlar damm.

Läs hela vårt test av PlayStation VR

 

 

ÅRETS BÄSTA DATOR

Microsoft Surface Book

Pris: 22 000 kr
Webb: microsoft.com
Betyg: 5

 

 

Solid hybrid

Book är en laptop som är ensam i sitt slag och kan därför inte jämföras direkt med vare sig Apples MacBook Pro eller andra 2-i-1-datorer. Det speciella gångjärnet gör att skärmen kan kopplas loss så att man får en surfplatta. Den kostar dock och Microsofts första riktiga laptop passar kanske inte alla. Lyckligtvis är den fullproppad med snabb maskinvara och ett batteri som räcker en hel dags arbete. Äntligen har MacBook Pro fått en rival.

Läs hela vårt test av Microsoft Surface Book

 

 

ÅRETS BÄSTA SPELKONSOL

Nintendo Switch

Pris: 3 700 kr
Webb: nintendo.se
Betyg: 5

Varken fågel eller fisk

Det är trevligt att kunna konstatera att Switch sticker ut positivt från konkurrenterna och inte bara är ännu en konsol i raden. Om man tittar på enhetens fysiska mått måste man också berömma Nintendo. Med tanke på den ringa storleken är det oerhört imponerande vad den spottar ur sig. Av samma skäl vore det inte rättvist att jämföra Switch direkt med Sonys och Microsofts spel. Switch är något helt nytt och annorlunda – en frisk fläkt.

Läs hela vårt test av Nintendo Switch

 

 

 

ÅRETS BÄSTA FITNESS-PRODUKT

SHFT

Pris: 2 000 kr
Webb: shft.run
Betyg: 6

Personlig tränare i fickformat

Här är en uppfinning som revolutionerar löpträningen! SHFT har skapats på Köpenhamns IT-universitet och består av två sensorer som sätts fast på ena skon och ett bälte som spänns runt bröstkorgen. Placeringen och avståndet mellan dem samlar in information om din löpning, som sedan skickas automatiskt till telefonen som i sin tur har en speciell app som svarar med instruktioner. SHFT är ett lysande exempel på en bra idé som i mångt och mycket fungerar som den ska. Det är bra att bli motiverad – och med tiden och lite övning blir man ännu bättre på att springa.

Läs hela vårt test av SHFT

 

 

ÅRETS BÄSTA SMARTKLOCKA

Apple Watch series 3

Pris: 3 700 kr
Webb: apple.com/se
Betyg: 6

Fortfarande smartaste klockan

Apple Watch Series 3 är som väntat snabbare och har nya fiffiga funktioner. Dess strömsnålare kretsar gör att batteriet håller längre. Vi uppskattar också den förbättrade pulsmätaren och höjdmätaren. Men den riktigt stora nyheten, modellen som har egen datauppkoppling så att man kan lämna mobilen hemma, släpps inte här ännu. Det gör att många nog ändå avvaktar med ett köp tills den finns tillgänglig.

Läs hela vårt test av Apple Watch 3
ÅRETS BÄSTA SURFPLATTA

Apple iPad Pro

Pris: 7 500 kr
Webb: apple.com/se
Betyg: 6

Apple drygar ut försprånget

Apple skruvar upp ambitionerna till 11 med en iPad som nästan är onödigt bra. För första gången sedan Apple började prata om iPad som ett alternativ till en laptop börjar vi hålla med. Speciellt med de nya funktionerna i iOS 11 så kan man i vissa fall klara sig med en iPad Pro. Åtminstone om man kompletterar med tangentbord. Den har nu blixtrande prestanda, massor av lagringsutrymme, utmärkt batteritid och en strålande skärm. Enda invändningen är att om man bygger ut den till max så kostar den faktiskt som en MacBook Air.

Läs hela vårt test av Apple iPad Pro

 

ÅRETS BÄSTA MOBILTELEFON

Samsung Galaxy S8+

Pris: 9 000 kr
Webb: samsung.se
Betyg: 6

Samsungs stora revansch

Samsung har uppfyllt förväntningarna och gett oss en mobil som är den enda vi känner oss verkligt uppspelta över just nu. Med en framsida som nästan helt täcks av skärmen och de svepande linjerna är det svårt att inte bli förförd. Galaxy S8+ är dessutom den snabbaste Android-mobilen för närvarande. Kameran är inte lika revolutionerande som på S7 men håller den ändå kvar på tronen. Priset är högt, så man kan överväga vanliga S8 om man nöjer sig med mindre skärm.

Läs hela vårt test av Samsung Galaxy S8+

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Knappar för soffsurfare

Din smart-TV har en hel dator inbyggd – Corsair vill ge dumburken ett ordentligt tangentbord.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.