Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Apple vägrar lyda FBI

Nekar att kringgå iPhone-säkerheten trots domstolsorder

Av / 2016-02-17 - 18:49
Apple vägrar lyda FBI

I december utfördes ett terroristattentat i San Bernardino, Kalifornien. I den efterföljande brottsutredningen har utredarna bland annat försökt komma åt innehållet i en misstänkts mobiltelefon.

Problemet är att han använt en iPhone och det finns inget sätt för utomstående att komma åt det utan att ha lösenordet. FBI har därför låtit en federal domare utfärda en order till Apple att tillhandahålla ett verktyg för att låsa upp mobilen. Något som Apple vägrar att göra. Nu har Apple släppt ett öppet brev där de förklarar varför.

I brevet oroar sig Apple över att ett sådant verktyg skulle kunna användas för att kringgå säkerheten i vilken iPhone som helst. De menar att möjligheten för federala myndigheter att komma åt medborgares privata information inte är förenligt med andemeningen i konstitutionen. Och deras policy är att ingen annan än ägaren ska kunna komma åt innehållet, inte ens Apple.

De amerikanska myndigheterna, och speciellt National Security Agency, har på senare år upprepade gånger kommits på med avlyssning som varit juridiskt tveksam. Man verkar speciellt oroade av den allt mer avancerade krypteringen i mobiltelefoner. Staterna Kalifornien och New York har redan lagt fram lagförslag om att förbjuda försäljning av mobiler med kryptering, såvida inte myndigheterna får tillgång till en bakdörr. Och nu förbereds ett liknande lagförslag för hela USA.

En oroande utveckling. Men det är skönt att höra att åtminstone en tillverkare inte låter sig skrämmas. Och de stöds av Electronic Frontier Foundation.

Här kan du läsa hela brevet från Tim Cook

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen