annonse
annonse

annonse

Det har gått 10 år sedan Apple släppte iPhone. Att säga den har förändrat mycket vore ingen överdrift. Tänk bara hur telefonerna såg ut innan den där januaridagen 2007.

Den platta mobilen med pekskärm har revolutionerat hur vi kommunicerar med varandra. Hur vi delar upplevelser, bilder, minnen, glädje och sorg. Och helst med en gång. För det kan man göra på ett sätt som inte var möjligt före 2007. Med en liten grej man har i fickan.

Steve Jobs visste kanske inte hur revolutionerande iPhone skulle bli. I dag är det självklart att man alltid har telefonen med sig, och få av oss kan föreställa sig ett liv utan den.

Flera generationer iPhone-modeller har lett fram till dagens generation. iPhone 7. Som nu ersätts – men inte av en, utan av tre nya iPhone-modeller.

Men låt oss börja med Apple Watch.

Apple Watch 3
Den är en förlängning av iPhone: klocka, träningspryl och mycket mer. En dator för handleden.

Nu förnyas Apple Watch med ny programvara – Watch OS4 – med aningen mer praktiska funktioner än bara visa vem det är som ringer.

Till exempel har den bättre sensorer som mäter pulsen, så att den kan visa mycket mer information än tidigare. Den påstås vara så exakt att den kan berätta för dig – eller din läkare – om den har upptäckt något ovanligt med hjärtrytmen. Helst innan något går fel.

Det kan också koppla sig till träningsapparater och synkronisera data.

Men den är dessutom ny på ett helt annat sätt: den tredje versionen har fått inbyggd SIM-funktion, så att den är helt oberoende av mobilen. Den kan du lämna kvar hemma och ändå ringa och svara i telefon.

Allt på mobilen synkas med Apple Watch 3, som även kan strömma musik till ett par trådlösa hörlurar. Direkt från Apple Music. Den har Siri också, som numera pratar med dig och är 70 procent snabbare, enligt Apple.

Antennen för mobilsamtal är inbyggd i skärmen och SIM-kortet är utbytt mot en SIM-funktion i en integrerad krets.

Det har gjort det möjligt att göra den tredje generationen Apple Watch lika kompakt som den nuvarande 42 mm-modellen.

Apple Watch 3 kommer 22 september, i Norden enbart utan SIM till att börja med.

Apple TV 4K
Har du en 4K-TV? Då kan nya Apple TV, äntligen med 4K-upplösning och HDR, vara precis vad du har drömt om. iTunes-anvandare får automatiskt upgradering av eksisterande HD-innehold i iTunes-biblioteket, til 4K HDR, när dom blir tilgjengliga.

Apple har fått stöd av flera filmbolag och TV-kanaler så att den nya Apple TV:n inte lider brist på 4K-material.

Det går också att strömma 4K från en iPhone till en Apple TV med 4K. Pris: från 2 000 kr

Tre nya iPhone-modeller – iPhone X i december
Det kommer säkert inte som någon stor överraskning att nya iPhone heter 8 och 8 Plus.

Den är starkare, snabbare och skarpare än iPhone 7 och har – enligt Apple – en 4,7- respektive 5,5-tums skärm med det starkaste glaset på mobilmarknaden.

Det mesta är förbättrat. Den är snabbare och har Apples egenutvecklade processor, två nya 12-megapixelkameror med optisk bildstabilisator, bättre pixeldjup och bländare 1,8 och 2,8.

Den ena kameran är nämligen avsedd för porträtt, som det verkar som om Apple tar på större allvar. De flesta tar bilder av varande och då passar det fint med programvara som snabbt och smidigt gör bilderna snyggare – efter de har tagits.

Portrait Mode har funktioner som ska göra det enklare att ta fina porträtt. Suddigare bakgrunder, mörkare och Rembrandt-liknande svarta bakgrunder samt finare hudtoner.

4K-video och AR
Videofilmer stöder 1080p-upplösning med 240 fps slowmotion samt 4K-video med 60 fps. Och dessutom Augmented Reality – vilket faktiskt är en cool finess eftersom den nya grafikprocessorn sägs vara tillräckligt kraftfull för att klara av AR, så att man till exempel ska kunna spela spel på ett helt annat sätt än tidigare.

Trådlös laddning
iPhone 8 stöder – äntligen – trådlös laddning. Den använder Qi-tekniken som är en öppen standard för trådlös laddning. Och som man kan hitta på caféer, hotell och flygplatser. Man bara lägger mobilen på laddaren så sätter laddningen igång.

iPhone 8 och iPhone 8 Plus släpps 22 september. De kostar från 8 000 respektive 9 100 kronor.

One more thing …

Vi konstaterade ju att det var 10 år sedan den första iPhone-modellen kom. Så här är den givna jubileumsmodellen: iPhone X.

En mobiltelefon med en OLED-skärm som nästan täcker framsidan helt och Face ID med ansiktsigenkänning som låser upp mobilen, med sensorer i den svarta fältet överst på skärmen, och som Apple påstår är idiotsäker.

Face ID sägs vara säkrare än Touch ID med fingeravtrycksläsare. Förhållandet är 1:50 000 för Touch ID och 1:1 000 000 för Face ID. Face ID skannar ansiktet så noggrant att den känner igen dig även om du skaffat skägg, bytt frisyr eller ändrat stil helt och hållet.

iPhone X har ingen hemknapp, i stället sveper man med fingrarna från underkant och uppåt på skärmen. När man till exempel vill stänga en app.

Större knappar på sidan aktivera Siri, styr volymen och låser skärmen.

Kameran är en 12 Mp som motsvarar den i iPhone 8 och har i stort sett samma specifikationer.

Detsamma gäller den trådlösa laddningen. Och Apple menar allvar med trådlös laddning. De släpper dessutom en trådlös laddningsmatta som heter AirPower och som kan ladda mobilen, smartklockan och ett par Airpods. Tyvärr dröjer den till 2018.

iPhone X kommer inte hit till oss förrän 2 november, med antingen 64 eller 256 GB minne. Priserna börjar på 11 500 kronor.

Les också:

Se så liten den är

Hemmabio i bakfickan? Javisst. Sonys platta projektor är så liten och bärbar att den kan tas med vart som helst.

Stor Harry Potter Tävling

Ljud & Bild ger dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.

Nu är McIntosh billigaste här

MT-2 är McIntoshs billigaste skivspelare. Fast det är klart, allt är relativt.

4K-projektor till vardagsrummet

BenQ TK800 utlovar ”stora 4K-upplevelser i alla vardagsrum” med en ljusstyrka på 3 000 lumen.

Allt om Samsungs TV-modeller 2018

Samsung lanserar ett brett spektrum av intressanta TV-apparater i år, och den avancerade QLED-serien utökas med flera nya modeller.

Schweizisk highend light

Förstärkarna från Soulution blev snabbt en favorit hos recensenterna, nu kommer den billigaste modellen hittills. Fast billig är den inte.

Kameraglasögon läser för blinda

OrCam MyEye är en kamera som tar bilder av text och läser upp den högt.

Asus droppar ramarna

Asus släpper två Zenfone 5:or där skärmen täcker nästan hela mobilen.

Bättre trådlöst ljud från Dynaudio

Den kritikerrosade Xeo-högtalarserien kommer i nya versioner med ännu bättre ljud och inbyggt Bluetooth.

Hands on: Sony MWC XZ2 och XZ2 Compact

Vi har pillat på Sonys nya mobiler

Matebook X Pro

Huawei inleder årets mobilmässa med att släppa en ny laptop.

Nokia lanserar fem nya mobiler

Nokia vill återvända som en viktig aktör på mobilmarknaden och satsar därför tungt på MWC-mässan med hela fem nya telefoner.

På forsidan nu

Sony Xperia XZ2

Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

The Big Sick: Charmig kulturkrock

Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

Wind River: Mästerligt vildmarksdrama

Taylor Sheridan (regissör) ligger bland annat bakom de underbara manuskripten till Sicario och Hell or High Water. Med sin andra...

Here and Now: Fasaden rämnar

Den aningen konstruerat progressiva/liberala familjen Bayer-Boatwright lever livet i de finare delarna av Portland, Oregon. Pappan i huset, Greg (Tim...

Philips 65OLED873

Under tiden som resten av TV-tillverkarna är fullt upptagna med den sista finputsningen har Philips redan lyckats få ut sina...

annonse
annonse
annonse
annonse
x

TÄVLING!

Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

Delta i tävlingen

I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.