Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Apple uppdaterar alla OS

Här är nyheterna i iOS 10, tvOS, WatchOS 3 och MacOS Sierra

Av / 2016-06-13 - 21:24
Apple uppdaterar alla OS

På Apples World Wide Developers Conference i San Francisco visade Apple upp nyheterna i sina kommande operativsystem. Däremot visades det, trots alla rykten, inte upp någon ny hårdvara överhuvudtaget.

iOS 10:

iPhone_Lockup_Hero5Up_PR-WEBB

Låskärmen – Lyft mobilen för att visa notifieringar. Notifieringar blir mer interaktiva – 3D touch för att exempelvis acceptera mötesinbjudningar eller interagera med chat. Svep åt höger för direktåtkomst kameran, eller vänster för att använda dina widgets.

Siri – Utvecklare kan nu använda Siri i sina appar. Därmed kan man skicka meddelanden med andra appar än Meddelanden, boka taxi, leta bland foton, starta din träning i valfri app, skicka pengar eller använda internet-telefoni. Det gör också CarPlay betydligt mer användbart med röststyrning av viktiga appar.

Tangentbordet – Använder Siris intelligens för att komma med förslag, inte bara på vad man ska skriva, utan information man kan klistra in. Som kontaktuppgifter eller kartposition.

(Foto: Tillverkare)

Foton – Använder nu avancerad analys av foton direkt i iPhone. Som ansiktsigenkänning, objekt i fotot och vad scenen föreställer. Den kan därmed gruppera foton efter plats, personer och tid. Skapar automatiskt små filmer i fliken ”minnen”.

Kartor – Beroende på var du är och när det är kan den lära sig dina vanor och gissa vart du är på väg. Visar trafiksituationen live. Men viktigast är att den öppnas för utvecklare så att man exempelvis kan boka bord på en restaurang direkt från kartan genom att integrera en bokning-app. Eller beställa taxi till destinationen.

Music – Helt ny design av Apple Music. Den ska göra det lättare att hitta musik att spela och se var man är. Fler kurerade spellistor. Samt låttexter så att man kan sjunga med.

Nyheter – Har nu 2000 källor. Man kan få en notifiering vid viktiga nyhetshändelser och ”prenumerera” på nyheter från sina favoritkällor. Oklart om den lanseras i Skandinavien nu.

(Foto: Tillverkare)

HomeKit – En helt ny ”Home” app för att styra alla uppkopplade apparater som stöder Homekit. I appen kan man styra enskilda apparater, eller använda ”scener” som stänga ned allt för natten, vilket också kan göras via Siri. Home är också tillgänglig i kontrollcentret. Har även automatisering, som att låsa upp och tända när du anländer. Finns självklart för Apple Watch också.

Telefonen – Äntligen kan appar samarbeta med telefonen så att de kan erbjuda nummerpresentation när någon ringer från ett okänt nummer. Och ringer det från en internet-telefon-app så ser det mer ut som ett telefonsamtal. Integrerar även i kontaktuppgifter så att man exempelvis kan ringa någon direkt via Skype.

Meddelanden – Man kan direkt se förhandstittar av länkar, video och musik som någon skickar. Stor uppdatering av emojis, markerar ord som det finns en emoji för så man slipper leta. Får också en massa effekter och liknande meddelanden som på Apple Watch. Men framför allt öppnas den för utvecklare så att man kan integrera appar för att skicka lite vad som helst, till exempel göra överföringar av pengar.

En öppen Beta av iOS 10 kommer i Juli. Den fullständiga versionen släpps i höst.

 

WatchOS 3:

(Foto: Tillverkare)

Den nya versionen av Apple Watch mjukvaran sägs vara betydligt uppsnabbad. Inte bara prestandamässigt utan det ska också bli lättare att växla mellan appar. Samt att man kan få en förhandstitt av appens information när man bläddrar, så att man inte ens behöver öppna appen helt.

Träningsappar kan nu köras i bakgrunden men ändå ha tillgång till puls och gyroskop, samt att de kan samla rörelsedata kontinuerligt.

Förutom att träna kan klockan nu hjälpa dig slappna av med en helt ny andningsapp.

En mer livräddande funktion är SOS som låter dig enkelt ringa upp larmcentralen i det land du befinner dig och låta dig kalla på hjälp. När du lägger på skickas ett meddelande till dina närmaste anhöriga. Och på klockan visas nu dina medicinska uppgifter så att räddningspersonalen lätt kan se dem.

 

tvOS 

(Foto: Tillverkare)

Det släpps en ny fjärrkontrolls-app för iOS som fungerar mer som den fysiska fjärrkontrollen.

Appar man just har laddat ned till sin iOS-enhet läggs automatiskt till i Apple TV om appen även finns där.

På kvällen kan man sätta gränssnittet i ett nattläge så att det inte är så bländande.

Men framför allt har man löst det mest irriterande med dagens Apple TV. Det eviga knappandet på det virtuella tangentbordet för att logga in i appar och koppla ihop dem med tjänster. Appar som stöder tekniken kommer finnas i en egen lista.

Med ett utökad stöd för Homekit ska det bli enkelt att använda Apple TV för att styra ditt uppkopplade hem.

Siri ska också få stöd för att göra djupare sökningar i appar, som att hitta visa kategorier i Youtube. Hur långt utbyggt det blir i Skandinavien återstår att se.

Den nya versionen av tvOS släpps i höst.

 

macOS Sierra

(Foto: Tillverkare)

Som vanligt var namnet på det nya Mac-operativsystemet en stor grej. Och denna gång inte bara vilket ställe det skulle uppkallas efter, utan att man faktiskt gått ifrån namnet ”OS X” då det harmonierar dåligt med ”tvOS, watchOS och iOS”. Alltså blir det ”macOS” från och med nu.

(Foto: Tillverkare)

Den största nyheten var nog att vi äntligen får Siri även på datorn. Förutom det vi är vana vid från bärbara enheter, som att sätta påminnelser eller söka efter information, kan man nu söka bland sina dokument. Samt självklart dra resultat till dokument eller kalender. Och om det är sökresultat man vill använda igen kan man dra dem till sina notifieringar.

Lagringstjänsten iCloud Drive integreras mer så att alla dokument man sparar i dokument-mappen eller på skrivbordet automatiskt synkroniseras till alla dina andra enheter. Det blir också möjligt att spara plats genom att städa bort gamla filer från datorn och bara ha dem i molnet.

Ett annat sätt att enkelt dela information mellan enheterna är att klippboken synkroniseras automatiskt. Kopiera något på en enhet och klistra in det på en annan.

Stöd för flikar byggs in i operativsystemet så att nästan vilket program som helst kan samla sina fönster i olika flikar, inte bara Apples egna med stödet inbyggt.

Nyheterna i Foton och Meddelanden på iOS kommer givetvis även i macOS-versionerna av apparna.

(Foto: Tillverkare)

Man ska nu kunna betala med Apple Pay även på webben. En affär med stöd för det får en speciell knapp, och sedan godkänner man köpet på sin iPhone eller Apple Watch. Allt utan att dela sina kreditkortsuppgifter igen. Däremot är Skandinavien inte med på listan över de nya länder som får Apple Pay, så detta får vi fortsätta vänta på.

En testversion av macOS blir tillgänglig i Juli medan det färdiga operativsystemet släpps i höst.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen