annons
annons

Videokameror:

Ansiktsigenkänning – inte längre bara för stillbilder

Två nya Full HD-modeller ska hjälpa till att befästa Panasonics status som ett av de bättre alternativen för den som vill ha en lätthanterlig och smidig semesterfilmare.


Vi har tidigare testat Panasonic HDC-SD5 och den lyckades charma till sig ett riktigt gott omdöme. Därför är det spännande att höra att de nu lanserar uppföljaren HDC-SD9. Den femkanaliga ljudinspelningen från den allra första modellen i serien, HDC-SD1, som saknas i HDC-SD5, är tillbaks. Detta trots är HDC-SD9 är den minsta kameran hittills med mått på ynka 65 x 67 x 126 mm. Och för att förtydliga – inte bara seriens minsta utan även världens minsta videokamera som spelar in i Full HD.

Förutom det flerkanaliga ljudets nydebut kommer ett par riktiga nyheter. Främst bland dessa och det Panasonic själva trycker hårt på är att kameran nu kommer kunna följa ansikten i realtid och anpassa exponering och fokus efter dem. Ansiktsigenkänning i en videokamera alltså. Det applåderar vi eftersom det antagligen är mer användbart i film än på stillbild – det är lätt hänt att en kamera att tappar bort sig och börja fokusera på bakgrunden när personen man filmar rör sig mot kameran.

För alla regissörer som fortfarande är våta bakom öronen finns nu också en guide som går att slå på i kameran som varnar när man tar filmtekniskt dåliga beslut. Den säger alltså till om man panorerar eller zoomar för snabbt och ger tips i olika situation. Om den är väl implementerad återstår att se men om det fungerar bra kan det förhoppningsvis rädda många känsliga magar från att vändas ut och in när släktens semesterfilmer visas på julafton.

HDC-SD9 spelar in på minneskort och är man lite tveksam till att det räcker så finns den även som hybridkamera under namnet HDC-HS9 med något större mått och inbyggd hårddisk.

Kamerorna kommer ut redan i början av april och priserna kommer bli 8 000 kronor för SD9 och 10 000 kronor för HS9. Ett bra sätt att ladda upp inför försäljningsstarten kan vara att läsa vårt test av föregångaren SD5 här.
 
www.panasonic.se
 

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-