Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Allt om Netflix

Efter första dagen i TV-soffan har vi både ris och ros

Av / 2012-10-17 - 09:30
Allt om Netflix

Efter måndagens lansering och pressmöte om Netflix så har vi nu hunnit titta lite närmare på tjänsten och smälta intrycken.

Netflix finns tillgängligt via webbläsaren på datorn, som  en tjänst i Xbox 360, Playstation 3 och Nintendo Wii, i mediespelare som Apple TV och i smarta enheter som surfplattor och mobiler.

Vad vi upptäckt är att tjänsten visserligen finns för mediespelaren Boxee i USA, men inte här. Förhoppningsvis vaknar de snart och släpper den även här. En fiffig finess som är lätt att missa är att man kan använda sin iPad för att styra uppspelningen på en PS3. Det fungerar även bra att börja titta på en film på en enhet och fortsätta på en annan. Smidigt om man vill flytta från TV-soffan till sängen, eller kommer hem från en resa och vill se klart filmen man tittat på i surfplattan på sin TV.

Tillgänglighet i smart-apparater
Den finns dessutom i smart-TV apparater, bluray-spelare och hemmabiosystem från tillverkare som LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony och Yamaha.

Sony har gått ut och specificerat att det gäller alla Bravia, Blu-ray spelare och Blu-ray hemmabiosystem från 2012 som har tillgång till Sony Entertainment Network. Läs mer på www.sony.se/netflix

LG erbjuder Netflix som en premiumtjänst på samtliga produkter med smart-TV funktionen som lanserats under 2012. Det inkluderar TV-apparater, hemmabiosystem, blu-ray spelare och mediespelare. Har man redan en ny LG-apparat måste man installera en mjukvaruuppdatering som skickas ut automatiskt via internet. Den finns redan nu för smart-TV apparaterna, men för övriga apparater dröjer den tills november.

Panasonic säger också att Netflix kommer till 2012-modellerna av deras Smart Viera-skärmar, blu-ray spelare och hemmabiosystem. Du hittar tjänsten i Viera Connect.

Det verkar alltså som att vi inte kan räkna med att det kommer någon app för äldre modeller oavsett tillverkare. Vi har hittills kollat en Panasonic och en Philips smart-TV från förra året och ingen av dem hade fått någon uppdatering för Netflix.

Rekommendationer
Efter ett par inledande frågor om genrer man gillar så börjar systemet för rekommendationer att jobba. Man kan även gå in i inställningarna och själv välja om man aldrig, ibland eller alltid tittar på vissa genrer, filmer med en viss stämning, prisbelönta filmer och så vidare. Att sätta betyg på ett urval filmer sätter också rekommendationerna på rätt spår. Man kan även koppla ihop Netflix med Facebook för att få tips om vad ens kompisar tittar på. Vill man inte skylta med vad man tittar på kan man antingen stänga av kopplingen till Facebook eller för en enstaka film välja att den inte ska delas.

På det hela taget tycker vi att rekommendationerna verkar fungera bra. Den lyckas till och med para ihop val man gjort för att hitta mindre uppenbara undergenrer som stenhårda gangsterdraman. Man kan även söka på titlar, genrer, regissörer och skådespelare om man vet vad man vill titta på. Däremot skulle vi gärna ha ytterligare sätt att hitta filmer, till exempel från topplistor.

Innehållet
Vad gäller innehållet sa Ted Sarandos, chief content officer på Netflix, till oss att man siktar på att ha 20-25% lokalt innehåll på tjänsten. Serier från SVT ska vara på gång, men däremot ännu inget från TV4. I dagsläget hittar vi serier som Irene Huss, Playa del Sol och August men på det hela taget är det väldigt tunt med svenska serier. Vi kan bara hoppas att Netflix fyller på katalogen som utlovat.

På filmsidan är det också ganska tunt än så länge och vi har en känsla av att den skandinaviska katalogen inte alls är lika omfattande som den amerikanska. En jämförelser med IMDB:s topplista visar att bara 5 av de 20 mest populära filmerna finns tillgängliga. Nyckeln till frihet finns och Mafffiabröder,  dessutom finns del 1 och 2 av Gudfadern, men inte del 3. Däremot finns alla Matrix-filmerna. Att nyare filmer som Inception saknas kan vi acceptera, och vi kan förstå att man inte fått rättigheterna till Star Wars-filmerna. Men att Pulp Fiction, Forrest Gump, Gökboet och Schindler’s List saknas är definitivt en plump i protokollet.

Vad vi har förstått beror det på att rättigheterna till film, till skillnad från musik, erbjuds exklusivt. På Wimp och Spotify kan vi alltså hitta samma artister och kan i princip köra den tjänst vi gillar bäst. Men om vi vill kunna se alla våra favoritfilmer och serier så måste vi alltså troligen abonnera på Netflix, Viaplay, Voddler och Headweb. Plötsligt är utsikten att strömmad video ska kunna ersätta DVD-hyra och erbjuda ett lagligt alternativ till nedladdning inte lika trolig. Det måste vara dåligt både för filmbranschen och konsumenterna.

Som tur är kommer Netflix även att erbjuda exklusiva serier. Den 1 februari har House of Cards av David Fincher och Kevin Spacey premiär på tjänsten. Man har även lyckats samla ihop gänget bakom kultserien Arrested Development som tragiskt lades ner efter tre säsonger, för en helt ny säsong på Netflix. Premiär i början av 2013. Det samma gäller Hemlock Grove med Bill Skarsgård och komediserien Orange is the new Black. Man var även med och finansierade den norska(!) hitserien Lilyhammer.

Kvalitet och användning
Netflix säger i sin reklam att många av titlarna finns tillgängliga i HD-upplösning och med Dolby Digital Plus 5.1-ljud. Av de titlar vi tittade på första dagen så var det lite si och så med det. Det är dock möjligt att det i det äldre materialet är mer ovanligt. Om man går igenom premiärfilmerna och nya TV-serier så är uppskattningsvis 90% i HD och 80% har surroundljud. Dock bör noteras att man på datorn verkar få nöja sig med stereoljud.

Nu har vi visserligen en väldigt bra internetuppkoppling, men vi blev ändå positivt överraskade av hur smidigt det fungerade. Filmerna startar omedelbart och det är inga problem att spola i dem. Däremot är det lite irriterande att man, åtminstone på PS3, inte kan byta språk eller ta bort undertexterna helt. På datorn fungerar det däremot utmärkt.

 

Om du vill prova själv så är Netflix gratis första månaden. Spotify-abonnenter får resten av året gratis. Aktivera erbjudandet från www.netflix.se/spotify

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Rulla till toppen