annonse
annonse

Första titten

Efter första dagen i TV-soffan har vi både ris och ros

annonse

Efter måndagens lansering och pressmöte om Netflix så har vi nu hunnit titta lite närmare på tjänsten och smälta intrycken.

Netflix finns tillgängligt via webbläsaren på datorn, som  en tjänst i Xbox 360, Playstation 3 och Nintendo Wii, i mediespelare som Apple TV och i smarta enheter som surfplattor och mobiler.

Vad vi upptäckt är att tjänsten visserligen finns för mediespelaren Boxee i USA, men inte här. Förhoppningsvis vaknar de snart och släpper den även här. En fiffig finess som är lätt att missa är att man kan använda sin iPad för att styra uppspelningen på en PS3. Det fungerar även bra att börja titta på en film på en enhet och fortsätta på en annan. Smidigt om man vill flytta från TV-soffan till sängen, eller kommer hem från en resa och vill se klart filmen man tittat på i surfplattan på sin TV.

Tillgänglighet i smart-apparater
Den finns dessutom i smart-TV apparater, bluray-spelare och hemmabiosystem från tillverkare som LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony och Yamaha.

Sony har gått ut och specificerat att det gäller alla Bravia, Blu-ray spelare och Blu-ray hemmabiosystem från 2012 som har tillgång till Sony Entertainment Network. Läs mer på www.sony.se/netflix

LG erbjuder Netflix som en premiumtjänst på samtliga produkter med smart-TV funktionen som lanserats under 2012. Det inkluderar TV-apparater, hemmabiosystem, blu-ray spelare och mediespelare. Har man redan en ny LG-apparat måste man installera en mjukvaruuppdatering som skickas ut automatiskt via internet. Den finns redan nu för smart-TV apparaterna, men för övriga apparater dröjer den tills november.

Panasonic säger också att Netflix kommer till 2012-modellerna av deras Smart Viera-skärmar, blu-ray spelare och hemmabiosystem. Du hittar tjänsten i Viera Connect.

Det verkar alltså som att vi inte kan räkna med att det kommer någon app för äldre modeller oavsett tillverkare. Vi har hittills kollat en Panasonic och en Philips smart-TV från förra året och ingen av dem hade fått någon uppdatering för Netflix.

Rekommendationer
Efter ett par inledande frågor om genrer man gillar så börjar systemet för rekommendationer att jobba. Man kan även gå in i inställningarna och själv välja om man aldrig, ibland eller alltid tittar på vissa genrer, filmer med en viss stämning, prisbelönta filmer och så vidare. Att sätta betyg på ett urval filmer sätter också rekommendationerna på rätt spår. Man kan även koppla ihop Netflix med Facebook för att få tips om vad ens kompisar tittar på. Vill man inte skylta med vad man tittar på kan man antingen stänga av kopplingen till Facebook eller för en enstaka film välja att den inte ska delas.

På det hela taget tycker vi att rekommendationerna verkar fungera bra. Den lyckas till och med para ihop val man gjort för att hitta mindre uppenbara undergenrer som stenhårda gangsterdraman. Man kan även söka på titlar, genrer, regissörer och skådespelare om man vet vad man vill titta på. Däremot skulle vi gärna ha ytterligare sätt att hitta filmer, till exempel från topplistor.

Innehållet
Vad gäller innehållet sa Ted Sarandos, chief content officer på Netflix, till oss att man siktar på att ha 20-25% lokalt innehåll på tjänsten. Serier från SVT ska vara på gång, men däremot ännu inget från TV4. I dagsläget hittar vi serier som Irene Huss, Playa del Sol och August men på det hela taget är det väldigt tunt med svenska serier. Vi kan bara hoppas att Netflix fyller på katalogen som utlovat.

På filmsidan är det också ganska tunt än så länge och vi har en känsla av att den skandinaviska katalogen inte alls är lika omfattande som den amerikanska. En jämförelser med IMDB:s topplista visar att bara 5 av de 20 mest populära filmerna finns tillgängliga. Nyckeln till frihet finns och Mafffiabröder,  dessutom finns del 1 och 2 av Gudfadern, men inte del 3. Däremot finns alla Matrix-filmerna. Att nyare filmer som Inception saknas kan vi acceptera, och vi kan förstå att man inte fått rättigheterna till Star Wars-filmerna. Men att Pulp Fiction, Forrest Gump, Gökboet och Schindler’s List saknas är definitivt en plump i protokollet.

Vad vi har förstått beror det på att rättigheterna till film, till skillnad från musik, erbjuds exklusivt. På Wimp och Spotify kan vi alltså hitta samma artister och kan i princip köra den tjänst vi gillar bäst. Men om vi vill kunna se alla våra favoritfilmer och serier så måste vi alltså troligen abonnera på Netflix, Viaplay, Voddler och Headweb. Plötsligt är utsikten att strömmad video ska kunna ersätta DVD-hyra och erbjuda ett lagligt alternativ till nedladdning inte lika trolig. Det måste vara dåligt både för filmbranschen och konsumenterna.

Som tur är kommer Netflix även att erbjuda exklusiva serier. Den 1 februari har House of Cards av David Fincher och Kevin Spacey premiär på tjänsten. Man har även lyckats samla ihop gänget bakom kultserien Arrested Development som tragiskt lades ner efter tre säsonger, för en helt ny säsong på Netflix. Premiär i början av 2013. Det samma gäller Hemlock Grove med Bill Skarsgård och komediserien Orange is the new Black. Man var även med och finansierade den norska(!) hitserien Lilyhammer.

Kvalitet och användning
Netflix säger i sin reklam att många av titlarna finns tillgängliga i HD-upplösning och med Dolby Digital Plus 5.1-ljud. Av de titlar vi tittade på första dagen så var det lite si och så med det. Det är dock möjligt att det i det äldre materialet är mer ovanligt. Om man går igenom premiärfilmerna och nya TV-serier så är uppskattningsvis 90% i HD och 80% har surroundljud. Dock bör noteras att man på datorn verkar få nöja sig med stereoljud.

Nu har vi visserligen en väldigt bra internetuppkoppling, men vi blev ändå positivt överraskade av hur smidigt det fungerade. Filmerna startar omedelbart och det är inga problem att spola i dem. Däremot är det lite irriterande att man, åtminstone på PS3, inte kan byta språk eller ta bort undertexterna helt. På datorn fungerar det däremot utmärkt.

 

Om du vill prova själv så är Netflix gratis första månaden. Spotify-abonnenter får resten av året gratis. Aktivera erbjudandet från www.netflix.se/spotify

Les også:

4K-projektor till vardagsrummet

BenQ TK800 utlovar ”stora 4K-upplevelser i alla vardagsrum” med en ljusstyrka på 3 000 lumen.

Allt om Samsungs TV-modeller 2018

Samsung lanserar ett brett spektrum av intressanta TV-apparater i år, och den avancerade QLED-serien utökas med flera nya modeller.

Vill du ha ett smart kylskåp?

Första intrycken av Samsung Family Hub 3.0.

Panasonics 2018 4K LCD-modeller har HDR10+

Panasonics nya LCD-toppmodeller lockar med supertunn design, bättre bild med HDR10+ och dessutom röststyrning med Google Assistant och Amazon Alexa.

Canal Digitals nya satellitdekoder är Android-baserad och stöder både 4K och HDR!

Philips börjar TV-året med nya OLED-modeller – bland annat flera stycken 65-tummare.

Första spelmusen med två optiska sensorer kommer från SteelSeries.

Trådlöst headset och färgstrålande mus och tangentbord från Kingstons spelavdelning.

D-Links smarta vägguttag och grendosa kopplas till hemnätverket och fjärrstyrs med mobilen.

Här är vad vi vet hittills om Samsungs kommande 2018-modeller!

Samsung och Panasonic samarbetar med filmbranschen om den nya videostandarden HDR10+.

Detta är vad vi vet om årets OLED-modeller hittills

På forsidan nu

Sony DSC-RX0

Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

9 Resehögtalare

Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

Olympus PEN E-PL9

Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

Denon AH-D5200

Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

6 trådlösa öronproppar

Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

annonse
annonse
annonse
annonse