Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Aktiv highend från DALI

Nu är de trådlösa Callisto-högtalarna (äntligen) klara. Vi besökte fabriken och fick en första provlyssning.

Av / 2018-05-25 - 17:16
Aktiv highend från DALI

Ryktena har surrat från Nordjylland om att DALI har hållit på med en trådlös, aktiv högtalare med highend-ambitioner. Och vi har sett den när den har dykt upp på mässor, men alla försök att titta närmare på den och höra hur den låter den i verkligheten har besvarats med ett: ”Snart.”

Sound Hub är en kontrollmodul med ingångar som kopplas till det trådlösa systemet. Foto: DALI
Sound Hub är en kontrollmodul med ingångar som kopplas till det trådlösa systemet. Foto: DALI

Men nu i veckan fick vi äntligen en chans, så vi satte snabbt kursen mot Nørager för att få en presentation av DALI Callisto, som nyheten har blivit döpt till.

Det handlar om en helt aktiv högtalare med separata 250-watts förstärkare till bas- och diskantdelen. Det sitter dock ett passivt delningsfilter mellan dome- och banddiskanten i DALIs hybriddiskant.

Högtalarna är trådlösa, bortsett från strömkabeln. Men den trådlösa anslutningen sker mellan högtalarna och en central ”SoundHub”, som fungerar som samlingspunkt för ingångarna. I stället för att använda WiSA, som bland annat B&O och System Audio gör, har DALI valt att utveckla en egen trådlös standard.

”Vi ville ha ett system som kommer att fungera i många och kan byggas ut i många år i framtiden – och det har vi fått”, säger Lars Worre som är chef på DALI.

Anslutningsnavet har flera ingångar: 2 analoga, 2 koaxiala digitala, 1 optisk digital samt naturligtvis trådlöst via Bluetooth. Den sistnämnda stöder det nya AptX-HD-protokollet. Streaming går också med hjälp av en BluOS-expansionsmodul. Och på baksidan av SoundHub finns en expansionsport för framtida utbyggningar – till exempel extra ingångar.

Den aktiva Callisto familjen består preliminär af kompakt modell 2 C och golvmodell 6 C. Foto: DALI
Den aktiva Callisto familjen består preliminärt av en kompaktmodell som heter 2C och en golvmodell som heter 6C. Foto: DALI

I dagsläget finns det två versioner av Callisto: en kompakt stativmodell som heter Callisto 2C och har 6,5-tums bas/mellanregister och hybriddiskant, samt en golvmodell som heter Callisto 6C som har en extra 6,5-tumsbas. Parpriserna ligger på 28 000 respektive 36 000 kronor inklusive SoundHub.

Vi fick lyssna på golvhögtalaren Callisto 6C på fabriken och den lät mycket lovande. Och så fick vi med oss ett par av 2C-stativhögtalarna i bagageluckan för närmare provlyssning.

DALI-chefen Lars Worre visar runt på fabriken. I bakgrunden syns monteringslinjen med robotutskurna och -limmade kabinett. Foto: John Alex Hvidlykke
DALI-chefen Lars Worre visar runt på fabriken. I bakgrunden syns monteringslinjen med robotutskurna och -limmade kabinett. Foto: John Alex Hvidlykke

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

0
Rulla till toppen