annons
annons

Förstärkare

Acurus & Aragon tillbaka igen

HTP (Home Theater Professionals) kan nu presentera Acurus och Aragon för de nordiska länderna.

Acurus och Aragon är tillbaka igen efter en längre paus och med uppdaterad design. Många kommer säkert ihåg dessa två amerikanska märken – undertecknad har också haft sina exemplar en gång i tiden –  inte minst  för att de kunde ge rikligt med power. Aragon startades för över 30 år sedan av Mondial Design i New York, och 1993 startade Mondial Design också Acurus som et prisvänligare alternativ till Aragon.

2008 köptes Acurus och Aragon upp av amerikanska Indy Audio Labs, en firma som består av ett antal elektronikingenjörer som tidigare jobbat med utveckling på båda måarkena. Indy Audio Labs’ ville bygga upp dessa två stolta amerikanska brands och nu lanserar man flera nya modeller. Den yttre designen på förstärkarna har reviderats en smula och tekniken under locket är helt ny. Alla modeller tillverkas och utvecklas i USA.

A2007frontr

Acurus lanserar tre slutsteg i A2000 serien. Det är 2, 5 och 7 kanals modeller som fått namnen A2002, A2005 og A2007. Som namnen antyder så är varje kanal på 200 watt i 8 ohm. Tekniken bygger på ett klassiskt analogt utgångssteg  med en mycket väl tilltagen  strömförsörjning som, som man säger, kan mata högtalarna med tillräcklig med ampere till de mest svårdrivna högtalarkonstruktioner. Förstärkarna är passivt kylda med stora utvändiga kylflänsar.

Acurus fokuserar mest på att apparaterna ska användas i hemmabion, därför är alla modeller THX Ultra2 certifierade. Som en nyhet finns ethernetingång på alla modeller, vilket gör det möjligt att via ett webgränssnitt monitorera och styra alla features. Här kan man till exempel se förstärkarens temperatur och se status på varje enskild utgång samt tända och släcka var kanal separat. Det kan speciellt vara bra när man vill lyssna i stereo på en multikanalsförstärkare at stänga fem av kanalerne och endast köra med de två som behövs för stereo. På så sätt får man hela strömförsörjningens kapacitet till blott två kanaler isället för sju, vilket ökar dynamik och överskott.

A2007backr

I augusti lanseras en matchande surroundförförstärkare och processor som får namnet Acurus ACT-4. Det är en No-Nonsense modell där man inte lagt energi och pengar på en massa features “som riktiga hemmabioentusiaster ändå aldrig använder”, som Thomas från HTP säger. Modellen har bl.a. moduluppbyggd konstruktion, ethernet webinterface, dekodning av HD ljudformat och THX Ultra2 certifiering.

Det karakteristiska V:et i kabinettet, som ser ut som om man satt en yxa i apparaten, har följt Aragon ända sedan de första modellerna på 80-talet. Designen lever också vidare på de nya Aragon modellerna. De första två är Aragon 8008 och Aragon Iridium, båda fås i antingen svart eller silver finish.

Aragon Iridium är monoblock slutsteg på 400 watt i 8 ohm. Det är en förstärkare på över 30 kg, fullt balanserad och har både ingångar för XLR och RCA. Som de övriga modellerna från Indy Audio Labs kan den betjänas, styras och monitoreras via Eethernet, RS232 och 12V trigger.
Aragon 8008 är ett tvåkanals slutsteg på 200 watt i 8 ohm per kanal. Den har samma features och kabinett som toppmodellen Iridium. Senere i år kommer en stereo förförstärkare som ska matcha dessa slutsteg samt en high-end surround processor.

Acurus A2002 kostar 30.995 kr, Acurus A2005 342.995 kr, Acurus A2007 48.995kr och Acurus ACT-4 35.995 kr. Aragon 8008 kostar 45.995 kr och Aragon Iridium 48.995 kr

www.htp.dk

ArgonIridiumPairr

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-