annonse
annonse
annonse

Acurus & Aragon tillbaka igen

HTP (Home Theater Professionals) kan nu presentera Acurus och Aragon för de nordiska länderna.

Acurus och Aragon är tillbaka igen efter en längre paus och med uppdaterad design. Många kommer säkert ihåg dessa två amerikanska märken – undertecknad har också haft sina exemplar en gång i tiden –  inte minst  för att de kunde ge rikligt med power. Aragon startades för över 30 år sedan av Mondial Design i New York, och 1993 startade Mondial Design också Acurus som et prisvänligare alternativ till Aragon.

2008 köptes Acurus och Aragon upp av amerikanska Indy Audio Labs, en firma som består av ett antal elektronikingenjörer som tidigare jobbat med utveckling på båda måarkena. Indy Audio Labs’ ville bygga upp dessa två stolta amerikanska brands och nu lanserar man flera nya modeller. Den yttre designen på förstärkarna har reviderats en smula och tekniken under locket är helt ny. Alla modeller tillverkas och utvecklas i USA.

A2007frontr

Acurus lanserar tre slutsteg i A2000 serien. Det är 2, 5 och 7 kanals modeller som fått namnen A2002, A2005 og A2007. Som namnen antyder så är varje kanal på 200 watt i 8 ohm. Tekniken bygger på ett klassiskt analogt utgångssteg  med en mycket väl tilltagen  strömförsörjning som, som man säger, kan mata högtalarna med tillräcklig med ampere till de mest svårdrivna högtalarkonstruktioner. Förstärkarna är passivt kylda med stora utvändiga kylflänsar.

Acurus fokuserar mest på att apparaterna ska användas i hemmabion, därför är alla modeller THX Ultra2 certifierade. Som en nyhet finns ethernetingång på alla modeller, vilket gör det möjligt att via ett webgränssnitt monitorera och styra alla features. Här kan man till exempel se förstärkarens temperatur och se status på varje enskild utgång samt tända och släcka var kanal separat. Det kan speciellt vara bra när man vill lyssna i stereo på en multikanalsförstärkare at stänga fem av kanalerne och endast köra med de två som behövs för stereo. På så sätt får man hela strömförsörjningens kapacitet till blott två kanaler isället för sju, vilket ökar dynamik och överskott.

A2007backr

Annons: Artikeln fortsätter nedan

I augusti lanseras en matchande surroundförförstärkare och processor som får namnet Acurus ACT-4. Det är en No-Nonsense modell där man inte lagt energi och pengar på en massa features “som riktiga hemmabioentusiaster ändå aldrig använder”, som Thomas från HTP säger. Modellen har bl.a. moduluppbyggd konstruktion, ethernet webinterface, dekodning av HD ljudformat och THX Ultra2 certifiering.

Det karakteristiska V:et i kabinettet, som ser ut som om man satt en yxa i apparaten, har följt Aragon ända sedan de första modellerna på 80-talet. Designen lever också vidare på de nya Aragon modellerna. De första två är Aragon 8008 och Aragon Iridium, båda fås i antingen svart eller silver finish.

Aragon Iridium är monoblock slutsteg på 400 watt i 8 ohm. Det är en förstärkare på över 30 kg, fullt balanserad och har både ingångar för XLR och RCA. Som de övriga modellerna från Indy Audio Labs kan den betjänas, styras och monitoreras via Eethernet, RS232 och 12V trigger.
Aragon 8008 är ett tvåkanals slutsteg på 200 watt i 8 ohm per kanal. Den har samma features och kabinett som toppmodellen Iridium. Senere i år kommer en stereo förförstärkare som ska matcha dessa slutsteg samt en high-end surround processor.

Acurus A2002 kostar 30.995 kr, Acurus A2005 342.995 kr, Acurus A2007 48.995kr och Acurus ACT-4 35.995 kr. Aragon 8008 kostar 45.995 kr och Aragon Iridium 48.995 kr

www.htp.dk

ArgonIridiumPairr

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.