annons
annons

Nyheter

85-tums 4K-TV från Bang & Olufsen

B&O vill få in biokänslan i vardagsrummet med en 2 meter bred TV!

En 55- eller 65-tums skärm är väl i och för sig bra till blandat TV-tittande. Men om du är ute efter riktigt fängslande filmupplevelser, som när du gick på bio första gången, behöver du en mycket större bild. Det har Bang & Olufsen också insett. Det danska designmärket har byggt stora TV-apparater förut, till exempel den gigantiska plasman BeoVision 4-85, men nu när det högupplösta 4K-formatet gör sitt intåg är det hög tid för en ny modell.

Den heter BeoVision Avant 85 och bygger, som namnet antyder, på den nuvarande modellen Avant 55. Den gör däremot ett rejält skutt i storlek, från 55 till 88 tum på diagonalen och från 50 till drygt 110 kilo! Då är det ju tur att B&O säljer den levererad och färdigmonterad!

Skjermbilde-2014-09-11-kl.-10.19.00

Highend-TV
Avant 85 har precis som den mindre Avant 55 en skärm med 4K-upplösning (3840 x 2160) men själva bildpanelen bygger på den mer avancerade Direct-LED-tekniken med hundratals grupper av lysdioder som kan variera ljusstyrkan på olika ställen av skärmen. Detta ger en mycket bättre kontrast och svärta än den mer ordinära kant-LED-tekniken. I kombination med 4K-upplösning, Bang & Olufsens fina bildbehandling som mäter ljus- och färgförhållandena i rummet, och inte minst antireflex-ytbehandling på glaset, kan vi nog räkna med en storslagen bild.

1B-85-On-wall-with-BL18-Maple

Avancerat högtalarsystem
Som vanligt när det gäller Bang & Olufsen är ljudet väl omhändertaget. BeoVision Avant 85 har ett likadant ljudsystem som Avant 55, vilket innebär 8 högtalarelement inklusive särskild centerkanal och bashögtalare. Den motorstyrda ”ljudlimpan” sänks ner när du sätter på TV:n och är dold när den är avstängd. TV:n kan också byggas ut till full surround med trådlösa högtalare och subbas ur B&O:s sortiment, till exempel BeoLab 17 eller BeoLab 18, och alltså fungera som hjärnan i ett omfattande hemmabiosystem.

Motorstyrd sockel
Trots storleken och vikten har B&O behållit det snygga och motorstyrda golvstativet och väggfästet till 85-tumsmodellen. Stativet kan vrida och vinkla TV:n åt önskat håll ut från vägen. Ett fast väggfäste finns också, men inte något bordsstativ – det är inte många TV-bänkar som håller för över 100 kilo).

Vad kostar den då?
BeoVision Avant 85 har naturligtvis en väl tilltagen prislapp, fast kanske inte lika extrem som man kanske skulle kunna tro: strax under 200 000 kronor får du punga ut med, plus 10 000–20 000 kronor till för fästanordning. Helt klart mycket pengar för en TV, men då ska man komma ihåg att föregångaren BeoVision 4-85 kostade mer än 400 000 kronor, och sedan tillkom ett motorstyrt golvstativ för 140 000 kronor! Man kan alltså säga att inträdesbiljetten till B&O:s highend-värld har blivit betydligt billigare med åren. Numera behöver man inte vara oljeshejk för att köpa en Bang & Olufsen-TV – fast det skadar naturligtvis inte att vara i ”oljebranschen”.

Bang & Olufsen BeoVision Avant 85 går att köpa från och med 11 september.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-