annons
annons

Teknik

80-årsjubileum för Canon-kameror

Canon fyller 80 år i år. Även om de första modellerna hette Kwanon.

Canon markerar att det har gått 80 år sedan de släppte sin första kamera. Den hette Kwanon och var dessutom Japans första 35 mm-kamera. Kwanon såg dagens ljus som prototyp 1934 och var dåtidens höjdpunkt för Canons ingenjörer som arbetade med att komma ikapp de europeiska märkena som var marknadsledande på den tiden.

Ingenjörerna döpte kameran efter Kwanon, den buddhistiska guden för barmhärtighet, vilket man hoppades skulle bana väg för den gudomliga välvillighet som behövdes för att man skulle kunna bygga världens finaste kamera. Kasyapa-objektivet fick sitt namn efter Mahakasyapa, en av Buddhas lärjungar, och själva modellnamnet illustrerades av en ingravering av den tusenarmade guden Kwanon på kamerans ovansida.

Två år – och många problem med att få fart på verksamheten – senare lanserades Hansa Canon, som blev den första kommersiella 35 mm-kameran som på allvar markerade Canons namn. Till historien hör också att den egendomliga ridåslutarkameran lanserades i samarbete med företaget Nippon Kogaku, som i dag är mer känt under namnet Nikon Corporation. Hansa var ett varumärke som tillhörde en japansk fotogrossist.

1959 lanserade Canon sin första spegelreflexkamera (single-lens reflex, SLR) som hette Canonflex och den följdes 1961 av Canonet, en ytterst populär mätsökarkamera som tog marknaden med storm. Och hur det gick sedan är en mer bekant historia.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-