annonse
annonse
annonse

77-tums OLED och mycket mer från LG

LG bjöd på TV-läckerbitar på IFA, inklusive en 77-tums OLED-prototyp!

Koreanska elektronikjättarna Samsung och LG slåss fortfarande om vem som är störst, bäst och vackrast. Och alla vet ju hur viktigt det är att ha större TV än grannen …

I går var det LG:s tur att stjäla alla uppmärksamhet, denna gång med en OLED-TV på hela 77 tum. Och inte nog med det, den har 4K-upplösning (3840 x 2160) och en konkav skärm! Vi fick en närmare titt och kan avslöja att bildkvaliteten nästan fick oss att tappa andan med en sagolik skärpa, kontrast och djupkänsla. En sådan TV skulle vi inte ha någonting emot att ha, fast priset vågar vi knappt tänka på.

Å andra sidan har LG inte några planer på att sätta den i produktion. För dem handlar det mest om att visa att de ligger långt fram i utvecklingen av OLED-tekniken, och det har de verkligen lyckats göra med sin 77-tummare. Vi väntar med spänning på vad Samsung hittar på nästa gång …

Kombinationen av 4K-upplösning och OLED-panel ger kanske den ultimata bildkvaliteten, men befinner sig alltså på prototypstadiet än så länge. I realiteten står alltså valet mellan full-HD-OLED och 4K-LED om man vill köpa en riktig highend-TV i år. Och LG har mycket smaskigt att välja mellan.

55-tums välvd OLED

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bland de produktionsklara skärmarna hittar vi 55-tummarfen 55EA980W. Den säljs redan på den amerikanska marknaden och har en välvd OLED-panel med full-HD-upplösning. Tanken med den böjda formen är dels att visa att OLED-panelerna kan ha mer spännande former än traditionella TV-apparater (även om Samsung överraskade med att ha en välvd LED-TV) och dels har bildmässiga fördelar genom att skärmen känns mer omslutande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LG skärmen är bara 4,3 millimeter tjock, alltså lika tunn som många smartmobiler. Svenskt pris är 90 000 riksdaler, men det är osäkert när den kommer till våra breddgrader.

OLED med tavelram

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I den mer konstnärliga änden av skalan hittar vi LG:s nya OLED med tavelram. Ramen får inte bara TV:n att se ut som en tavla på väggen utan innehåller kraftfulla högtalare som förbättrar ljudet markant. De trådsmala OLED-skärmarna har som bekant inte mycket plats över till högtalare, så detta är ett intressant sätt att lösa problemet. Man kan välja mellan olika sorters ramar, från klassiska förgyllda till mer moderna och diskreta. LG funderar på att sätta ramar även på mer konventionella LED-LCD-modeller.

4K med äkta LED-bakbelysning

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LG har lanserat två nya 4K-modellserier. Toppmodellerna heter 55LA970W och 65LA970W, och blir de första 4K-TV-skärmarna med äkta LED-bakbelysning. LG påstår också att de har förbättrat sin uppskalningsteknik i den här generationen, så att vanligt Full-HD-material ska vara klarare och skarpare. Detta blir garanterat en stark utmanare till dagens 4K-skärmar, som hittills har haft den enklare kant-LED-tekniken. Priserna blir 45 000 respektive 65 000 kronor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LG har även en billigare 4K-serie, LA965W, som också finns i 55 och 65 tum och som kostar 35 000 respektive 55 000 kronor. Båda dessa har mer konventionell kant-LED-belysning.

Gemensamt för alla fyra modeller är 200 Hz-teknik för att förbättra skärpan i rörelser samt IPS-paneler för bredare synvinkel. TV-apparaterna har en kraftfull dubbelkärnig processor och åtta gigabyte internminne för att Smart TV-apparna ska starta och reagera snabbt. Pekfjärrkontrollen Magic Remote finns också på plats.

Glöm inte 3D!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitt i all 4K-hysteri är det lätt att glömma 3D, men intresset för tredimensionella bilder verkar faktiskt öka, och i takt med att allt fler biofilmer visas i 3D är det allt fler som uppskattar tekniken. Alla besökare i LG:s monter fick 3D-glasögon och många stannade till vid LG:s 4K-skärmar. Och det var inte så konstigt, för bildkvaliteten är imponerande. Tack vare den höga upplösningen kan skärmarna visa en polariserad 3D-bild i Full-HD-upplösning. Det betyder att man kan använda billiga, passiva 3D-glasögon utan problem med flimmer eller lägre skärpa. Tendensen till dubbelbilder (crosstalk) var också försvinnande liten.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.