Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

720-graders actionkamera

En av de roligaste prylarna vi såg på CES: En ”virtual reality”-videokamera som inte bara filmar framåt, utan hela vägen runt!

Av / 2015-01-20 - 10:32
720-graders actionkamera

Mässgolvet på CES var proppfullt av nystartade företag som hoppades kunna ge sina produkter en plats i rampljuset, och kanske samtidigt hitta en investerare eller två. Mycket av det som visades var prototyper som aldrig kommer att förverkligas som färdiga produkter, men många representerar ett genuint nytänkande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IC Realtech är ett nytt samarbetsprojekt mellan övervakningsspecialisten IC Realtime och programvaruföretaget 360Lab som har specialiserat sig på avancerad videoteknik. Tillsammans har de skapat videokameran ALLIE, som filmar i 360 grader både horisontellt och vertikalt.

IC_Real_Tech_ALLIE__PRO

Allie-kameran består av två kameralinser med extrem vågrät och lodrät vidvinkel som riktas åt två håll. Bilderna från de två kamerorna sätts ihop elektroniskt till en 720-graders video, som sedan går att spela in, streama direkt till mobila enheter och styra från en app.

Resultatet är häpnadsväckande. I grund och botten får man en standard-HD-inspelning, där man kan ”flytta runt kameran” EFTER inspelningen är klar. Men också en actionkamera som passar för montering på cykel eller bil. IC REaltech påstås samarbeta med Ferrari som vill använda tekniken på sina formelbilar. En speciell drönare med inbyggd 720-kamera visades också upp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Filmfilerna är interaktiva. Genom att dra ett finger över skärmen, eller med hjälp av inbyggda sensorer inbyggda i surfplattan/mobilen, kan man flytta kameran runt i rummet, som i ett slags virtuell verklighet. Bildkvaliteten – och överföringskvaliteten – har viss förbättringspotential, men verkar lovande. Allie-kameran flyttar användaren till mitt i handlingen och vi kan tänka oss många spännande möjligheter med en sådan här kamerateknik i framtiden, inte minst tillsammans med virtual reality-glasögon som Oculus Rift eller Samsung VR.

Här är en video med exempel på vad Allie kan användas till.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen