annons
annons

Nyheter

7 miljarder till ”Notch” för Minecraft

Microsoft har köpt Minecraft för 2,5 miljarder dollar. Det gör programmeraren Markus Person till en förmögen man. Nu lämnar han företaget.

Det har florerat rykten ett bra tag om att företaget bakom det mycket, mycket populära spelet Minecraft skulle vara på väg att säljas. Och det mest ihållande ryktet gick ut på att var självaste Microsoft som skulle öppna plånboken. Och i går blev allt bekräftat. Då gick det att läsa på Mojangs hemsida att ryktet var sant och att Microsoft hade köpt Mojang AB för 2,5 MILJARDER dollar. Och att de tre grundarna Notch, Carl och Jakob lämnar företaget.

Bygglekplats med 100 miljoner användare
Minecraft är ett av tidernas mest populära spel, med fler än 100 miljoner registrerade användare i alla åldrar. Och känner du inte till det själv så gör garanterat dina barn det. Spelet är mer en öppen och global lekplats än ett spel, eftersom det varken finns något slut eller några vinnare. Å andra sidan finns det nästan inga gränser för alla uppfinningsrika konstruktioner som alla användare har byggt i det virtuella landskapet.

Minecraft är nästan uteslutande en mans verk. Programmeraren Markus Persson har skrivit merparten av koden men under företagets fyra år har staben växt och innehåller numera 37 personer. Men tre av dem hoppar alltså av nu.

Markus_Persson1-460x488

På sin egen hemsida förklarar Notch att han inte betraktar sig själv som spelutvecklare utan som programmerare och att det blev för mycket för honom när han insåg att han tappat den direkta kontakten med sina fans – och i stället blivit en symbol. Han lovar därför att om något av det arbete han ger sig i kast med skulle bli en stor framgång så ska han lämna det med en gång!

”Det handlar inte om pengarna. Det handlar om att bevara förnuftet.”

Det är dock inte säkert att Markus ”Notch” Persson kommer att ha de ekonomiska resurserna att ta det helt lugnt och bevara sitt sunda förnuft. Som största aktieägare i Mojäng har han 40 procent av aktierna. Försäljningen av företaget ger honom i runda slängar sju miljarder kronor.

Markus Persson har naturligtvis sitt eget tempel inne i Minecraft-spelet:

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-