annonse
annonse

Byt ut laptopen – köp surfplatta i stället

Äntligen kan en iPad ersätta en bärbar dator. Man måste bara välja rätt version.

annonse

För de flesta är en surfplatta en stor skärm full av kul underhållning.

Ungarna spelar, tittar på sina YouTube-hjältar och de vuxna hänger med i Netflix-serier, letar efter recept – kort sagt: allt möjligt som är opraktiskt att göra med mobilen.

För många är iPaden också ett behändigt alternativ till den bärbara datorn. Men den har haft sina klara begränsningar. Ända tills nu. Apples senaste iPad Pro-generation har blivit så snabb att den faktiskt kan utföra många av de uppgifter man tidigare har behövt en dator för att göra. Äldre iPadar passade egentligen bäst för att titta på bilder, men nu kan man använda surfplattan till tyngre uppgifter. Till exempel bild- och videoredigering.

Den är inte bara märkbart snabbare än den förra Pro-generationen, skärmen är också bättre och visar mer korrekta färger.

iPad Pro finns i två skärmstorlekar. Precis som förut. Men den minsta av dem har fått en större 10,5-tums skärm. Den stora har fortfarande en 12,9-tums, men båda skärmarna är mycket bättre än den förra generationen.

Nu är Pro-modellerna faktiskt utmärkta redskap för yrkesfotografer och amatörer som vill ha ett lättare och smidigare alternativ till laptopen. Med en jättebonus: exakt retuschering med Apple Pencil direkt på den nya skärmen.

Sida vid sida

I vårt test av 2017-generationen av iPad Pro visade mätningarna att den är snabbare än en MacBook Pro på flera områden!

Själv har jag använt en iPad för enkel fotoredigering ända sedan den andra generationen. Den och senare iPadar har alltid hängt med i fotoväskan, tillsammans med en minneskortadapter. Men det är först nu jag kan lämna MacBooken hemma.

Här får du reda på varför

Lägger man den nya Pro-modellen bredvid den vanliga 9,7-tums iPaden och den förra generationens iPad Pro så ser man två saker direkt. Skärmen är större och mer ljusstark. Den stöder också DCI-P3-färgrymd som ger ett större färgdjup. Vilket passar särskilt bra när man redigerar fotografier.

Skärmen har också fått dubbelt så snabb uppdateringshastighet (120 Hz) och, enligt Apple, 40 procent snabbare grafik. Tillsammans med en märkbart bättre hastighet och kapacitet för upp till 512 GB lagring är iPad Pro mer än en leksak. Den är ett utmärkt verktyg för proffs och amatörfotografer.

Lightning-kontakten stöder numera USB 3, som gör bildöverföringen mycket snabbare än tidigare.

Prestanda i praktiken

Med Apples Smart Keyboard och en Apple Pencil behöver man bara installera en foto-app som man gillar, sedan kan man sätta igång.

Jag har testat Pro-modellen med Adobe Photoshop Lightroom för iOS, Pixelmator och Affinity Photo. Alla stöder Apple Pencil, så att man kan retuschera bilder på ett helt nytt sätt, jämfört med en dator.

Den nya skärmen är mycket bättre att använda pennan med. Det finns ingen fördröjning längre – åtminstone ingen märkbar – och den tryckkänsliga pennan ger mycket noggranna streck. Ända ner till bredden på ett hårstrå.

Det innebär att man kan ta bort hår i porträtt, sudda bort fläckar, dämpa kontrast och göra ren och skär sminkning, allt är rena barnleken. För att arbeta lika exakt i Photoshop på en dator behöver man en avancerad ritplatta.

Bäst med Apple Pencil

Efter ett tag använde jag knappt fingrarna längre. Pennan blev en förlängning av handen och hjärnan och det enda jag använde fingrarna till var att förstora och förminska bilderna när det behövdes.

Skärmen har en fantastisk färgåtergivning. Man ser otroligt tydligt små ändringar man gör när man till exempel redigerar porträtt. Att ladda in bilder från albumet till appen går mycket snabbare och man behöver inte vänta på att ändringar visas på skärmen. Det sker omedelbart.

I våra mätningar slår en ny MacBook en iPad Pro – men bara nätt och jämnt – i ren processorkraft. I praktiken är skillnaden inte så stor att den märks. När det gäller grafikprestanda går segern till iPaden. Det har aldrig hänt förut i våra tester och säger en hel del om hur kraftfull 2017-generationen av iPad Pro faktiskt är.

Vår åsikt

Priset är den största nackdelen. Väljer man en fullfjädrad 10,5-tums iPad Pro med wifi, SIM-kort och 512 GB lagringsutrymme – och lägger till Smart Keyboard och Apple Pencil – så kostar den nästan lika mycket som en MacBook Pro. Väljer man 12,9-tummaren med samma utrustning så blir det ännu dyrare.

För somliga är en MacBook Pro eller en motsvarande Windows-dator ändå ett mer praktiskt alternativ, men månaderna med den senaste iPad Pro-generationen visar att den mycket väl passar till krävande uppgifter. I en del fall är den faktiskt ett bättre alternativ.

quote

Les också:

Se så liten den är

Hemmabio i bakfickan? Javisst. Sonys platta projektor är så liten och bärbar att den kan tas med vart som helst.

Stor Harry Potter Tävling

Ljud & Bild ger dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.

Nu är McIntosh billigaste här

MT-2 är McIntoshs billigaste skivspelare. Fast det är klart, allt är relativt.

4K-projektor till vardagsrummet

BenQ TK800 utlovar ”stora 4K-upplevelser i alla vardagsrum” med en ljusstyrka på 3 000 lumen.

Allt om Samsungs TV-modeller 2018

Samsung lanserar ett brett spektrum av intressanta TV-apparater i år, och den avancerade QLED-serien utökas med flera nya modeller.

Schweizisk highend light

Förstärkarna från Soulution blev snabbt en favorit hos recensenterna, nu kommer den billigaste modellen hittills. Fast billig är den inte.

Kameraglasögon läser för blinda

OrCam MyEye är en kamera som tar bilder av text och läser upp den högt.

Asus droppar ramarna

Asus släpper två Zenfone 5:or där skärmen täcker nästan hela mobilen.

Bättre trådlöst ljud från Dynaudio

Den kritikerrosade Xeo-högtalarserien kommer i nya versioner med ännu bättre ljud och inbyggt Bluetooth.

Hands on: Sony MWC XZ2 och XZ2 Compact

Vi har pillat på Sonys nya mobiler

Matebook X Pro

Huawei inleder årets mobilmässa med att släppa en ny laptop.

Nokia lanserar fem nya mobiler

Nokia vill återvända som en viktig aktör på mobilmarknaden och satsar därför tungt på MWC-mässan med hela fem nya telefoner.

På forsidan nu

Sony Xperia XZ2

Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

The Big Sick: Charmig kulturkrock

Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

Wind River: Mästerligt vildmarksdrama

Taylor Sheridan (regissör) ligger bland annat bakom de underbara manuskripten till Sicario och Hell or High Water. Med sin andra...

Here and Now: Fasaden rämnar

Den aningen konstruerat progressiva/liberala familjen Bayer-Boatwright lever livet i de finare delarna av Portland, Oregon. Pappan i huset, Greg (Tim...

Philips 65OLED873

Under tiden som resten av TV-tillverkarna är fullt upptagna med den sista finputsningen har Philips redan lyckats få ut sina...

annonse
annonse
annonse
annonse
x

TÄVLING!

Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

Delta i tävlingen

I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.