4K-uppskalning, behövs det?

Nu för tiden fÄr allt fler Blu-ray-spelare och hemmabioförstÀrkare inbyggd uppskalning till 4K-upplösning. Men behövs det verkligen?

4K-hysterin som hĂ€rjat i Ă„r har lett till att allt fler produkter blivit ”kompatibla” med det högupplösta formatet och utrustas med uppskalning. Det finns naturligtvis mĂ„nga skĂ€l till att nya modeller kan vara bĂ€ttre Ă€n sina föregĂ„ngare, men att 4K-uppskalning skulle vara ett av dem Ă€r mer tveksamt.

4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar, alltsÄ dubbelt sÄ mÄnga pÄ bredden och pÄ höjden som vanlig full-HD) Àr nÄgot vi har vÀntat pÄ Ànda sedan 50-tummaren blev den nya folk-TV:n. Entusiasterna har börjat köpa Ànnu större TV-apparater Àn sÄ, och dÄ kan till och med full-HD behöva förbÀttras.

En stor skÀrm eller projektor med 4K-upplösning har fyra gÄnger sÄ mÄnga pixlar och kan göra underverk för bildkvaliteten. I synnerhet för den som gillar att sitta ganska nÀra storskÀrmen. Den högre upplösningen eliminerar varje spÄr av pixelstruktur sÄ att bilden blir bÄde mjuk och skarp pÄ samma gÄng. Och Àven om man tittar pÄ vanligt HD-material sÄ fÄr man en bÀttre bild om TV:n eller projektorn har 4K-upplösning.

Men behöver verkligen 4K-uppskalningen finnas i Blu-ray-spelaren eller hemmabioförstÀrkaren? Den nödvÀndiga formatomvandlingen som krÀvs sitter ju redan inbyggd i bildvisaren (TV:n eller projektorn). Annars skulle du bara se en liten bild i mitten av skÀrmen.

Kvaliteten pÄ omvandlaren
Om bilden bör skalas upp till 4K i Blu-ray-spelaren, hemmabioförstĂ€rkaren eller i sjĂ€lva bildvisaren beror frĂ€mst pĂ„ omvandlarens kvalitet. Och det finns inte mycket som talar för att en hemmabioreceiver för 5 000 kronor eller en Blu-ray-spelare för 3 000 skulle göra ett bĂ€ttre jobb Ă€n en TV eller projektor som kostar 150 000 kronor eller Ă€nnu mer. Dessutom ökas HDMI-överföringens bandbredd betydligt, vilket kan medföra instabilitet, jitter och dropouts – sĂ€rskilt om kabeln Ă€r lĂ„ng.

Allt detta gör att man kan börja fundera pĂ„ om den sĂ„ kallade ”framtidssĂ€kra” 4K-uppskalningsfunktionen i Blu-ray-spelare och hemmabioförstĂ€rkare inte Ă€r fullstĂ€ndigt onödig. Den dagen 4K-skĂ€rmar har sjunkit sĂ„ mycket i pris att de gĂ„r att köpa för 25 000 kronor börjar det nog bli tal om kompromisser, och dĂ„ kanske nĂ„gon av dagens Blu-ray-spelare eller hemmabioförstĂ€rkare i toppklassen kan skala upp till 4K med högre kvalitet. Fast Ă„ andra sidan lĂ€r formatomvandlarna ocksĂ„ ha blivit Ă€nnu bĂ€ttre Ă€n de Ă€r i dag, vilket innebĂ€r att den inbyggda 4K-uppskalningen en apparat frĂ„n 2012 eller 2013 knappast lĂ€r kunna anvĂ€ndas till nĂ„got förnuftigt alls.

Undantagen kan vara Blu-ray-spelare och processorer i High End-klassen, fast Äterigen fÄr de svÄrt att övertyga mig om att de gör uppskalningen bÀttre Àn en super-High End-TV som kostar en halvmiljon.

Detta Àr naturligtvis nÄgot vi tÀnker testa sÄ fort 4K-bildvisare blir lite mer Äterkommande gÀster i vÄrt testrum.

4K pass-through
”4K pass-through”-funktionen Ă€r en annan historia. Att en hemmabioförstĂ€rkare bör kunna hantera signaler frĂ„n en 4K-bildkĂ€lla och överföra den till bildvisaren kan kallas för framtidssĂ€kert. SĂ€rskilt som 4K-videokameror Ă€r pĂ„ gĂ„ng, och inom en överskĂ„dlig framtid fĂ„r vi bĂ„de TV-kanaler och streaming-tjĂ€nster med 4K-upplösning.

Fast uppgiften att skala upp bildsignaler med lÀgre upplösning Àr nog frÄgan om vi inte ska överlÄta Ät bildvisaren.

PS. HÀr Àr en spellista pÄ YouTube med Àkta 4K-material.

Les ogsÄ
Panasonics 2018 4K LCD-modeller har HDR10+

Panasonics 2018 4K LCD-modeller har HDR10+

Panasonics nya LCD-toppmodeller lockar med supertunn design, bÀttre bild med HDR10+ och dessutom röststyrning med Google Assistant och Amazon Alexa.
Ny Android-box frÄn Canal Digital

Canal Digitals nya satellitdekoder Àr Android-baserad och stöder bÄde 4K och HDR!
Mer OLED frÄn Philips 2018

Philips börjar TV-Ă„ret med nya OLED-modeller – bland annat flera stycken 65-tummare.
Första titten pÄ Samsungs nya TV-modeller

HÀr Àr vad vi vet hittills om Samsungs kommande 2018-modeller!
Ännu mer kontrast med HDR10+

Samsung och Panasonic samarbetar med filmbranschen om den nya videostandarden HDR10+.
HÀr Àr LG:s 2018 OLED-skÀrmar

Detta Àr vad vi vet om Ärets OLED-modeller hittills
Sony + Dolby Vision = Sant

Den efterlÀngtade Dolby Vision-uppdateringen rullas snart ut till Sonys highend-TV-modeller.
Black Friday – TV

NedrÀkningen har börjat, hÀr Àr TV-apparaterna du ska hÄlla koll pÄ!
Ӏkta 4K”-projektor för smĂ„ budgetar

BenQ W1700 kostar bara 16 000 kronor men har â€Ă€kta 4K-upplösning”.
Årets bĂ€sta TV-apparater

Viktigaste möbeln i vardagsrummet?

TV:n Ă€r hela familjens samlingsplats, dĂ€r kan de titta pĂ„ sport, filmer och annan underhĂ„llning tillsammans – i sĂ„ hög kvalitet som möjligt. TV:n mĂ„ste ha toppenbild och toppenljud – och allra helst vara prĂ€ktigt stor!
Nu finns TV-appen i Sverige

Appen som samlar strömmande innehÄll pÄ Apple TV har Àntligen lanserats.
Hemmabio-monster frÄn Marantz

SÀg hej till Marantz första hemmabioförstÀrkare med 11.2 kanaler.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×