Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

4K-uppskalning, behövs det?

Nu för tiden får allt fler Blu-ray-spelare och hemmabioförstärkare inbyggd uppskalning till 4K-upplösning. Men behövs det verkligen?

Av / 2012-11-28 - 11:00
4K-uppskalning, behövs det?

4K-hysterin som härjat i år har lett till att allt fler produkter blivit ”kompatibla” med det högupplösta formatet och utrustas med uppskalning. Det finns naturligtvis många skäl till att nya modeller kan vara bättre än sina föregångare, men att 4K-uppskalning skulle vara ett av dem är mer tveksamt.

4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar, alltså dubbelt så många på bredden och på höjden som vanlig full-HD) är något vi har väntat på ända sedan 50-tummaren blev den nya folk-TV:n. Entusiasterna har börjat köpa ännu större TV-apparater än så, och då kan till och med full-HD behöva förbättras.

En stor skärm eller projektor med 4K-upplösning har fyra gånger så många pixlar och kan göra underverk för bildkvaliteten. I synnerhet för den som gillar att sitta ganska nära storskärmen. Den högre upplösningen eliminerar varje spår av pixelstruktur så att bilden blir både mjuk och skarp på samma gång. Och även om man tittar på vanligt HD-material så får man en bättre bild om TV:n eller projektorn har 4K-upplösning.

Men behöver verkligen 4K-uppskalningen finnas i Blu-ray-spelaren eller hemmabioförstärkaren? Den nödvändiga formatomvandlingen som krävs sitter ju redan inbyggd i bildvisaren (TV:n eller projektorn). Annars skulle du bara se en liten bild i mitten av skärmen.

Kvaliteten på omvandlaren
Om bilden bör skalas upp till 4K i Blu-ray-spelaren, hemmabioförstärkaren eller i själva bildvisaren beror främst på omvandlarens kvalitet. Och det finns inte mycket som talar för att en hemmabioreceiver för 5 000 kronor eller en Blu-ray-spelare för 3 000 skulle göra ett bättre jobb än en TV eller projektor som kostar 150 000 kronor eller ännu mer. Dessutom ökas HDMI-överföringens bandbredd betydligt, vilket kan medföra instabilitet, jitter och dropouts – särskilt om kabeln är lång.

Allt detta gör att man kan börja fundera på om den så kallade ”framtidssäkra” 4K-uppskalningsfunktionen i Blu-ray-spelare och hemmabioförstärkare inte är fullständigt onödig. Den dagen 4K-skärmar har sjunkit så mycket i pris att de går att köpa för 25 000 kronor börjar det nog bli tal om kompromisser, och då kanske någon av dagens Blu-ray-spelare eller hemmabioförstärkare i toppklassen kan skala upp till 4K med högre kvalitet. Fast å andra sidan lär formatomvandlarna också ha blivit ännu bättre än de är i dag, vilket innebär att den inbyggda 4K-uppskalningen en apparat från 2012 eller 2013 knappast lär kunna användas till något förnuftigt alls.

Undantagen kan vara Blu-ray-spelare och processorer i High End-klassen, fast återigen får de svårt att övertyga mig om att de gör uppskalningen bättre än en super-High End-TV som kostar en halvmiljon.

Detta är naturligtvis något vi tänker testa så fort 4K-bildvisare blir lite mer återkommande gäster i vårt testrum.

4K pass-through
”4K pass-through”-funktionen är en annan historia. Att en hemmabioförstärkare bör kunna hantera signaler från en 4K-bildkälla och överföra den till bildvisaren kan kallas för framtidssäkert. Särskilt som 4K-videokameror är på gång, och inom en överskådlig framtid får vi både TV-kanaler och streaming-tjänster med 4K-upplösning.

Fast uppgiften att skala upp bildsignaler med lägre upplösning är nog frågan om vi inte ska överlåta åt bildvisaren.

PS. Här är en spellista på YouTube med äkta 4K-material.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen