Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

nyhet

4K-projektor till vardagsrummet

BenQ TK800 utlovar ”stora 4K-upplevelser i alla vardagsrum” med en ljusstyrka på 3 000 lumen.

Av / 2018-03-13 - 08:53
4K-projektor till vardagsrummet

BenQ TK800 är en DLP-projektor med 4K Ultra HD-upplösning som tack vare hög ljusstyrka ska kunna användas utan problem i vanliga vardagsrum. Till spel, film och TV. Precis lagom till VM, som för första gången sänds i 4K!

Projektorn har 92 procents täckning av Rec.709-färgrymden, som är standarden för HDTV och vanlig Blu-ray, vilket ska garantera naturliga färger.

HDR har blivit standard för Ultra HD-filmer och innebär högre ljusstyrka i föremål på skärmen som ska vara ”vitare än vitt”. Så att lampor, strålkastare, solljus och moln har högre intensitet på skärmen. Detta är ett problem för projektorer utan dynamisk bakgrundsbelysning (som TV-skärmar har) eftersom projektorerna inte har mer ljus ”i reserv”. Resultatet är att den totala ljusnivån måste sänkas för att ge utrymme för HDR-effekterna och att bilden därför blir för mörk och livlös. För att undvika detta har TK800 en så kallad ”projektoroptimerad” HDR-funktion, vilket förmodligen innebär att den totala ljusstyrkan är högre, på bekostnad av en aningen reducerad HDR-effekt.

Fotbollsläge
2018 sänds fotbolls-VM för första gången i 4K och ett speciellt Fotball Mode ska ge grönare gräsmattor och mjukare rörelser tack vare interpolering.

4K?
BenQ hävdar att den nya projektorn har äkta 4K Ultra HD-upplösning. I själva verket är bildpanelen en 0,47-tums 1080p-bildpanel från Texas Instruments, men ett optiskt system trollar fram fler pixlar – sammanlagt 8,3 miljoner stycken – som UHD 4K-formatet kräver.

Det är dock kontroversiellt av BenQ att hävda att TK800 har ”äkta 4K” eftersom varje pixel på en 1080p-panel är fyra gånger så stor som på en 4K-panel. Optiska metoder används för att blixtsnabbt flytta pixlarna en halv pixelbredd både horisontellt och vertikalt. Detta går så snabbt att ögat inte hänger med utan uppfattar det som att skärmen faktiskt består av 8,3 miljoner pixlar.

Men eftersom pixlarna i själva verket inte har blivit mindre, och det inte finns något mellanrum mellan dem på panelen, så överlappar de varandra och gör bilden något diffusare. Sedan är frågan om man ser det på håll. Vad man åtminstone undviker med sådan här teknik är rastermönstret som syns mellan pixlarna i en vanlig HD-projektor. Men man får aldrig samma skärpa som från en tvättäkta 4K-projektor.

Detta hindrar naturligtvis inte bildkvaliteten från att vara oerhört bra. Och med 3 000 lumen får man en så ljusstark bild att man inte behöver tänka på att mörklägga vardagsrummet fullständigt för att njuta av filmer och TV.

TK800 har ett kort projiceringsavstånd, vilket gör den smidigare att använda i ett vanligt vardagsrum. Zoomen är aningen begränsad (1,2x) och det finns ingen optisk linsjustering. Men automatisk Keystone-korrigering ska ge en perfekt rektangulär bild även om projektorn inte står helt är vinkelrätt mot väggen.

Pris och tillgänglighet
BenQ TK800 släpps i slutet av mars och kostar strax under 15 000 kronor.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Rulla till toppen