Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

4K-projektor för 50 000 kronor

Sony är först med en äkta 4K-projektor som kryper under 50 000 kronor. Vi har sett den.

Av / 2017-10-11 - 21:57
4K-projektor för 50 000 kronor

Det var på en visning i Oslo som Sony demonstrerade sina tre helt nya projektorer. Alla har äkta 4K Ultra HD-upplösning – och den billigaste går att köpa för 49 990 kronor!

Läs också: Vi testar 4 projektorer med 4K

VPL-VW260ES – eller kort och gott VW260 i folkmun – har äran den stora äran att vara marknadens billigaste projektor med full Ultra HD-upplösning. Andra tillverkare som skryter med 4K åstadkommer den höga upplösningen med så kallad e-shift-teknik som går ut på att projektorn dubblerar bilden från en HD-bildpanel och förskjuter den ena bilden med halv pixel horisontellt. Det blir bättre än vanlig 1080p, men 4K är det inte.

Sony VPL-VW260ES är marknadens billigaste 4K-projektor. Priset är 50 000 kronor. Foto: Sony
Sony VPL-VW260ES är marknadens billigaste 4K-projektor. Priset är 50 000 kronor. Foto: Sony

 

Billigast
Förutom sin höga upplösning kan VW260 skryta med en hög äkta kontrast. Vår kalibrerare Gorm Sørensen, som hade kalibrerat de demonstrerade projektorerna, uppmätte kontrasten till 13 000:1 efter kalibrering och i kombination med en ljusstyrka på 1500 lumen är det imponerande.

Läs också: Vi testar 6 trådlösa surroundanläggningar

Och det är bra, för VW260 har ingen dynamisk iris som kan sänka svärtan extra i mörka scener. Det vi fick se såg ändå väldigt bra ut, och bådar gott för ett test inom en snar framtid.

Mellanmodellen VPL-VW360ES kostar 70 000 kronor. Foto: Sony
Mellanmodellen VPL-VW360ES kostar 70 000 kronor. Foto: Sony

 

Dyrare
Dynamisk iris har däremot VW360, som i övrigt är identisk. Priset är 20 000 kronor högre, alltså 70 000 kronor. Det kan tyckas vare väldigt mycket pengar för en dynamisk iris, men det är ingen tvekan om att VW360 har ännu mer tryck i bilden. En dynamisk kontrast på 200 000:1 är också imponerande.

Bäst är Sony VPL-VW760ES som har laser som ljuskälla. Foto: Sony
Bäst är Sony VPL-VW760ES som har laser som ljuskälla. Foto: Sony

 

Dyrast
Alla finast är laserprojektorn VW760. Det har högre ljusstyrka, 2000 lumen, och kontrasten är specificerad till oändlig. Det betyder att ljuset i rummet är det som sätter begränsningarna. Och bilden var mycket riktigt bra. Projektorns som visades upp var en prototyp och inte riktigt färdig för produktion. Färgkalibreringen var inte riktigt klar, men det ser verkligen lovande ut för den färdiga modellen som ska släppas i slutet november.

Reality Creation
Sony har en så kallad Reality Creation-funktion i sina bästa projektorer och i de nya modellerna finns en förbättrad version av denna. Den försöker efter bästa förmåga skala upp en vanlig HD-bild till 4K-upplösning och man kan välja hur hårt funktionen ska arbeta. I de nya modellerna är uppskalningen mer effektiv, samtidigt som mängden artefakter minimeras.

Med en spak i menyn kan HDR-effekten justeras mellan 0 och 100. 0 ger minst effekt, utan att tappa ljusstyrka. Därefter går ljusstyrkan upp, med lägre HDR-effekt som resultat. Foto: Geir Gråbein Nordby
Med en spak i menyn kan HDR-effekten justeras mellan 0 och 100. 0 ger minst effekt, utan att tappa ljusstyrka. Därefter går ljusstyrkan upp, med lägre HDR-effekt som resultat. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Linsminne
En nyhet i VW360 och VW760 är linsminne. Sony har inte haft det är förut, men nu går det alltså äntligen att spara olika objektivinställningar i ett minne. Det betyder att man till exempel kan ha en zoomjustering för 16:9-material och en annan för 2,35: 1. Även kalibreringen lagras, tidigare var man tvungen att hålla tummarna för att ingen gick in i menyerna och rattade på inställningarna eftersom det inte gick att automatiskt gå tillbaka till senaste inställningarna.

Rörelser
Alla projektorer har så kallad Motion Flow, som beräknar och fyller i bildrutor mellan de äkta bildrutorna från källmaterialet. Detta är en funktion som vi känner igen från moderna TV-apparater och alla de nya Sony-projektorerna har den här funktionen. I VW260 och VW360 kan man bara aktivera funktionen med HD-material, men VW760 kan göra det med 4K-material också.

HDR
Utöver äkta 4K-upplösning stöder alla projektorerna, inklusive den billigaste VW260, HDR-innehåll (High Dynamic Range) med HDR10-standarden. Det ger extra ljus till HDR-material för att åstadkomma en imponerande kontrast i valda scener, till exempel när en brasa ska brinna extra starkt mitt i natten. Problemet med projektorer är att de saknar dynamisk bakgrundsbelysning och därför inte har någon extra lampstyrka att visa den här informationen med. I stället måste den allmänna ljusstyrkan minskas för att ha resurser över till de ljusaste områdena. För att kompensera för detta kan man justera den allmänna ljusstyrkan hos de nya Sony-projektorerna samtidigt som de trixar lite med gamma för att ”boosta” HDR-informationen när det behövs.

Vi måste vänta på att projektorerna testas ordentligt i vårt testrum innan vi vågar uttala oss om hur bra det fungerar. Vår kalibrerare Gorm Sørensen är skeptisk:

”Det är jag som har kalibrerat projektorerna ni tittade på i dag och allt så kallat ’HDR-material’ som visades var konverterat från SDR (Standard Dynamic Range). Det ger nämligen fortfarande bäst bild på en projektor.”

Det kan alltså vara så att HDR fortfarande inte är optimalt för en projektor. Vi vet mer när vi har fått testa själva.

Priser och tillgänglighet:
VPL-VW260ES: 50 000 kr (går att köpa nu)
VPL-VW360ES: 70 000 kr (går att köpa nu)
VPL-VW760ES: 150 000 kr (kommer i november/december)

 

sony.se

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Rulla till toppen