annonse
annonse

Apples nya iPhone X är veckans hetaste samtalsämne, men visste du det här?

annonse

När Apple släpper nya mobiler tas de ofta emot med axelryckningar. Utom av fansen, som blir alldeles till sig vad än Apple hittar på.

Men den här gången är det verkligen en stor nyhet som är värd att nämnas. iPhone X är inte bara Cupertinos jubileumsmobil, den är också den mest tekniskt avancerade hittills. Och definitivt den läckraste, vilket vi såg tydligt när vi pillade på den efter lanseringen.

Vi har redan rapporterat om nyheterna i iPhone X, men här är tio punkter om Apples kommande flaggskepp som du kanske inte kände till:

1. Fingeravtrycksläsaren – och hem-knappen – har försvunnit och ersatts av en avancerad ansiktsigenkänning. Den ska känna igen dig även om du odlar skägg och använder sig av en projektor, en infraröd kamera samt ljus för att skanna ditt ansikte. 30 000 IR-punkter skapar en matematisk modell av ansiktet så att bara ett levande ansikte kan låsa upp telefonen.

Foto: Apple

Foto: Apple

2. En (egentligen två) helt ny 12-megapixelkamera (med 4K-video) har bättre färgfilter, djupare pixlar som fångar upp mer ljus samt en bättre bildprocessor. Vilket ger bredare färgåtergivning, snabbare fokusering och finare HDR-bilder. Vidvinkelkameran har bländare 1,8 och teleobjektivet bländare 2,4. Båda har optisk bildstabilisator och en ny LED-baserad blixt som heter True Tone Flash, med Slow Sync som bränner av blixten även vid längre slutartider. Apple skryter mycket om den här kameran så vi tänker testa den ordentligt och jämföra den med vanliga systemkameror.

3. Porträttläge med något som Apple kallar för Portrait Lighting – alltså porträttläge med porträttljus – skapar studioffekter som faktiskt ser förbluffande bra ut. Man kan lägga till den berömda Rembrandt-effekten så att det ser ut som om ljuset bara faller mot ansiktet och suddar ut bakgrunden. Djupverkan minskar även skärpedjupet så att bara ansiktet blir skarpt, som på den här bilden:

Foto: Apple

Foto: Apple

4. Skärmen är den största på någon Apple-mobil. Men trots 5,8 tum är iPhone X mindre än en iPhone Plus med 5,5-tums skärm. Super Retina-skärmen sträcker sig från kant till kant, och kanten är dessutom mycket tunnare. Skärmen är av OLED-typ som ger bättre kontrast och svartare svart än LED/LCD och Apple anger kontrastomfånget till 1:1 000 000. Upplösningen är 458 punkter per tum och skärmen stöder HDR, Dolby Vision och HDR10-standarden. Det kan betyda oöverträffade färger och bättre läsbarhet.

Foto: Apple

Foto: Apple

5. Ja, iPhone X är stänkskyddad. Det är också mer stabil än tidigare modeller, med det tåligaste glaset – på både fram- och baksidan – som Apple någonsin har använt. En ram av rostfritt stål skyddar glasskanterna och glaset är belagt med antireflexbeläggning och ett optiskt skikt som ska förstärka färgerna. 6

6. Den glasklädda mobiltelefonen kan laddas trådlöst. Antingen med Apples kommande AirPower (2018), som är en laddplatta med plats för flera enheter, eller någon annan laddare. Apple har valt Qi-standarden för trådlös laddning, så att man kan använda laddningsplattor från andra tillverkare. Den här gången slipper man alltså bli låst till Apples tillbehör.

Foto: Apple

Foto: Apple

7. Det finns ingen logga som avslöjar det men iPhone X stöder Augmented Reality (”utökad verklighet”). För att klara av det har Apple utvecklat en ny A11-processor. Den kör med sex kärnor och påstås vara 70 procent snabbare än förra generationen processorer. Det betyder att den kan utföra flera tunga uppgifter samtidigt, i realtid, och tillsammans med en ny grafikkärna ska den köra AR-appar och 3D på ett överlägset bättre sätt. Apple säger att processorn klarar av att göra upp till 600 miljarder beräkningar – per sekund. Inte konstigt att AR ser riktigt läckert ut på iPhone X.

Foto: Apple

Foto: Apple

8. Face ID, alltså ansiktsigenkänning, kan användas för att godkänna transaktioner. Till exempel i Apple Pay, eller App Store. Blöta fingrar och handskar är alltså inga problem längre, det är bara att titta på skärmen för att godkänna inköpen.

9. Selfie-kameran kan användas med Animojis. Det är animerade emojis, 12 stycken olika till att börja med, som du kan välja mellan och lägga till en egen grimas. Och rörelse. Animojis kan givetvis delas med andra, som äntligen kan få se hur du ser ut som en katt, gris eller panda.

10. iPhone X är 143,6 x 70,9 x 7,7 mm stor och väger 174 gram. Den går att köpa från och med 3 november i silvergrått eller stellargrått och med 64 eller 256 GB minne. Den billigaste modellen kostar 11 500 kronor.

Foto: Apple

Foto: Apple

Les också:

Se så liten den är

Hemmabio i bakfickan? Javisst. Sonys platta projektor är så liten och bärbar att den kan tas med vart som helst.

Stor Harry Potter Tävling

Ljud & Bild ger dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.

Nu är McIntosh billigaste här

MT-2 är McIntoshs billigaste skivspelare. Fast det är klart, allt är relativt.

4K-projektor till vardagsrummet

BenQ TK800 utlovar ”stora 4K-upplevelser i alla vardagsrum” med en ljusstyrka på 3 000 lumen.

Allt om Samsungs TV-modeller 2018

Samsung lanserar ett brett spektrum av intressanta TV-apparater i år, och den avancerade QLED-serien utökas med flera nya modeller.

Schweizisk highend light

Förstärkarna från Soulution blev snabbt en favorit hos recensenterna, nu kommer den billigaste modellen hittills. Fast billig är den inte.

Kameraglasögon läser för blinda

OrCam MyEye är en kamera som tar bilder av text och läser upp den högt.

Asus droppar ramarna

Asus släpper två Zenfone 5:or där skärmen täcker nästan hela mobilen.

Bättre trådlöst ljud från Dynaudio

Den kritikerrosade Xeo-högtalarserien kommer i nya versioner med ännu bättre ljud och inbyggt Bluetooth.

Hands on: Sony MWC XZ2 och XZ2 Compact

Vi har pillat på Sonys nya mobiler

Matebook X Pro

Huawei inleder årets mobilmässa med att släppa en ny laptop.

Nokia lanserar fem nya mobiler

Nokia vill återvända som en viktig aktör på mobilmarknaden och satsar därför tungt på MWC-mässan med hela fem nya telefoner.

På forsidan nu

Sony Xperia XZ2

Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

The Big Sick: Charmig kulturkrock

Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

Wind River: Mästerligt vildmarksdrama

Taylor Sheridan (regissör) ligger bland annat bakom de underbara manuskripten till Sicario och Hell or High Water. Med sin andra...

Here and Now: Fasaden rämnar

Den aningen konstruerat progressiva/liberala familjen Bayer-Boatwright lever livet i de finare delarna av Portland, Oregon. Pappan i huset, Greg (Tim...

Philips 65OLED873

Under tiden som resten av TV-tillverkarna är fullt upptagna med den sista finputsningen har Philips redan lyckats få ut sina...

annonse
annonse
annonse
annonse
x

TÄVLING!

Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

Delta i tävlingen

I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.