The Leftovers: Djupt drama

Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

14 oktober 2012 Ă€r det ”magiska” datumet i The Leftovers. NĂ€r serien börjar har det gĂ„tt tre Ă„r sedan ungefĂ€r 2 % av jordens befolkning försvann – bokstavligt talat – i tomma intet. Ingen vet varför de försvann eller vart de tog vĂ€gen. Det enda alla kan komma överens om Ă€r att det Ă€r svĂ„rt att acceptera och fortsĂ€tta leva med det totalt obegripliga – och den bottenlösa sorgen.

I den lilla staden Mapleton, New York, Ă€r Kevin Garvey (Justin Theroux) polischef. Han har problem bĂ„de pĂ„ det personlig planet och med invĂ„narna som stĂ€ndigt hamnar i konflikt med varandra. Alla reagerar vĂ€ldigt olika pĂ„ förlusten av vĂ€nner och familjemedlemmar. En del lever i förnekelse och andra gĂ„r runt maniskt depressiva, de mest extrema gĂ„r ihop till en kult dĂ€r alla gĂ„r klĂ€dda i vitt, kedjeröker och slutar prata – en av dem Ă€r Kevins fru Laurie (Amy Brenneman). Nyreligiösa sekter dyker upp och folk försöker fĂ„ en förklaring pĂ„ det oförklarliga hos charlataner.

(Foto: Tillverkare)

 

I sÀsong 2 har Kevin tagit med sig den nya familjen, för en nystart, till den lilla staden Jardin i Texas. Staden kallas mirakelstaden eftersom absolut ingen dÀrifrÄn försvann under Försvinnandet. Nya personer ger serien nytt blod och bidrar till ytterligare mystik. I den tredje sÀsongen blir vi inte mindre förvirrade av att sjuÄrsjubileet Àr i antÄgande.

Ett av vĂ„ra huvudargument mot mĂ„nga TV-program Ă€r att de upprepar för mycket sĂ€song efter sĂ€song och att karaktĂ€rerna gĂ„r i stĂ„. SĂ„ Ă€r det definitivt inte med The Leftovers. Visserligen ligger huvudtemat – hur man gĂ„r vidare – till grund för alla tre sĂ€songerna, men handlingen och karaktĂ€rerna genomgĂ„r en stor utveckling och förnyelse. Nya frĂ„gor stĂ€lls – och förvirrar – men hĂ„ller oss klistrade vid TV-skĂ€rmen.

Serien Àr inte alls lÀttsmÀlt och det tar tid att komma in i handlingen och bekanta sig med premissen. Men om du vÀl ger den chansen sÄ blir du rikligt belönad. StrÄlande skÄdespel (sÀrskilt Theroux och Ann Dowd), komplexa karaktÀrer och en handling som stÀller fler frÄgor Àn svar ger oss nÄgot. Hopp i tiden ger mer kött pÄ benen till bÄde karaktÀrer och deras förflutna. Lite vÀl mycket dödtid i en del avsnitt, plus lite handling som verkar onödigt mÀrklig, sÀnker intrycket en smula.

(Foto: Tillverkare)

 

Serieskaparen Damon Lindelof (Lost) har gjort en ovanlig serie med fÀngslande handling som har förmÄgan att överraska och samtidigt mana till eftertanke. 5 starka stjÀrnor.

Blu-ray-utgÄvan har en förtrÀfflig bildkvalitet med ovanligt lÀckra detaljer, fin skÀrpa och naturliga fÀrger. LjudspÄret (DTS 5.1) Àr inte heller nÄgon besvikelse, med stor detaljrikedom och fin balans i surroundmixen. VÀldigt nÀra maxbetyg!

Fakta:
 • Release: 13 november 2017
 • Regi: Mimi Leder
 • Med: Justin Theroux, Carrie Coon, Amy Brenneman, Christopher Eccleston, Chris Zylka, Liv Tyler, Ann Dowd, Janel Moloney
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2014-2017
 • LĂ€ngd: 30:00
Rating:
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  Dark Tower: Inte sÄ mörk ÀndÄ

  Stephen King-roman blir till genomsnittlig actionfest pÄ vita duken.

  Altered Carbon: Sci-fi för vÄldsfetischister

  Science fiction dĂ€r man rent teoretiskt kan fĂ„ evigt liv genom att byta ”skal” (kropp). En fascinerande handling förstörs av onödigt vĂ„ld och simpla dialoger/skĂ„despelare.

  Groundhog Day: Charmerande genial

  Trots all sin uppenbara enkelhet och banalitet Àr MÄndag hela veckan charmerande genial.

  Kingsman 2: StjÀrnspÀckad ljummen uppföljare

  De skrÀddarsydda kostym-agenterna Àr tillbaka, tyvÀrr inte lika originella och frÀscha som i den första filmen.

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Blade Runner: ENASTÅENDE!

  Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Britannia: Rule Britannia!

  Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×