Recension: Star Wars: Episode VII – The Force Awakens

Blu-ray-recension

För länge, länge sedan, i ett samhälle som skiljer sig mycket, mycket från vårt, såg en rymdsaga dagens ljus. För 16 år sedan bröts illusionen, frågan är om dagens ”trollkarl” (J.J. Abrams) kan blåsa nytt liv i Kraften?

Världens största filmserie är tillbaka, med Episode VII förväntas ”alla” få vad de vill ha. De som växte upp med Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford) och prinsessan Leia (Carrie Fisher) på 70-talet och 80-talet, de som gick hem besvikna från biograferna (med ett stilla hat mot Jar Jar Binks & Co) 1999 och dagens unga, nya, opåverkade biobesökare. Och Disney förväntar sig avkastning på sin investering. En tillsynes omöjlig uppgift.

Höga förväntningar

Få filmer, om ens någon, har haft lika höga förväntningar på sig som det sjunde kapitlet i Star Wars-sagan, i synnerhet med tanke på de sorgliga prequel-filmerna (1999-2005). Publiken förväntar sig att få ”upprättelse” och att den nya filmen ska matcha och komplettera de ursprungliga tre filmerna (1977–1983).

När ”Musse Pigg” köpte rättigheterna till Star Wars-världen 2012 (för den svindlande summan 40 miljarder kronor!) från dess skapare, George Lucas, mottogs beskedet med blandade känslor. Många var rädda att Disney skulle ”Disneyfiera” serien och ta udden av den, andra började hoppas på att serien skulle kunna utvecklas i en positiv riktning utan Lucas bakom ratten. Nu vet vi: ”Star Wars: Episode VII – The Force Awakens” är allt vi vågade hoppas på – Kraften är tillbaka!

Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Force Awakens

Jakten på Skywalker

Efter att ha misslyckats med att träna upp en ung jedi-riddare har en desillusionerad Luke Skywalker dragit sig tillbaka till en okänd planet. När vi återigen träder in i Star Wars-handlingen får vi möta den unge skrothandlaren Rey (Daisy Ridley) som kommit över roboten BB-8. Inuti roboten finns hemlig information om vart Skywalker har flytt. Men på den Mörka sidan, ”The First Order”, vill de också hitta Luke och utplåna jedi-riddarna en gång för alla.
Som partner får Rey stormtrooper-desertören Finn (John Boyega). Han hjälpte rebelledaren Poe (Oscar Isaac) att fly från ”The First Order” och dess nazistliknande general Hux (Domhnall Gleeson). Under jakten på Rey, Finn och Skywalker får vi ännu en gång stifta bekantskap med iskalla Kylo Ren (Adam Driver).

Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Force Awakens

Reboot och vördnad

Regi J.J. Abrams andades nytt liv i Star Trek och fick sedan sin pojkdröm uppfylld när han satte sig i regissörsstolen för den stora Star Wars-comebacken. Det är en uppgift som den målmedvetne och lekfulle regissören klarat med glans. Abrams är inte alls lika högtravande och bombastisk som Lucas, han ger oss (med god hjälp av manusförfattaren Lawrence Kasdan, som också skrev manus till ”The Empire Strikes Back”) en tät actionfilm som är rena rama adrenalinkicken, samtidigt som vi presenteras för trovärdiga och charmiga karaktärer, och en stil och en design som drar stora växlar på de tre ursprungliga Star Wars-filmerna.

Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Force Awakens

Episod VII inte bara ser ut och känns som de första filmerna, den är dessutom (i bästa Spectre-stil) fullproppad med anspelningar till den ursprungliga trilogin, och har en handling som sammanfaller häpnadsväckande mycket med Episod IV. Ännu en gång befinner vi oss på en ökenplanet, där en ung karaktär gömmer information i en robot. De två, och hela rebellrörelsen, jagas av den Mörka sidan och måste ännu en gång utplåna fiendens supervapen. Det är nästan som en nostalgitripp tillbaka till 1977.
Med det sagt så lyckas The Force Awakens stå på egna ben väldigt bra. Har du aldrig sett en Star Wars-film förut så kan du ändå hoppa rakt in i handlingen och titta på Episod VII.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Force Awakens

Starka karaktärer

Förutom en bra handling är den sjunde Star Wars-filmen full av intressanta karaktärer. De nya unga hjältarna Rey och Finn är komplexa vilket tillför filmen drama och mänsklighet. Och de fungerar förvånansvärt bra, och naturligt, i samspel med de gamla hjältarna. Vi befarade att det gamla gardet bara skulle få cameo-roller, men så är det inte alls. Särskilt Han Solo är med i de flesta av filmens viktigaste scener, och den till åren komna Harrison Ford verkar stortrivas som den vårdslöse och snabbkäftade Han Solo igen. Den som imponerar mest är dock unga Daisy Ridley som den mystiska, unga och hoppfulla Rey. Hon har ett dolt förflutet och är filmens enigma. Unga Ridley porträtterar henne väldigt trovärdig och bemästrar såväl actionscener som drama.

Star Wars Episode VII – The Force Awakens
Star Wars Episode VII – The Force Awakens

Om Darth Vader var den vi älskade att hata – och samtidigt var lite fascinerade av – i vår barndom så har Disney faktiskt lyckats med en ännu intressantare karaktär i Kylo Ren. Han leder de enorma arméerna med stormtroopers som rena rama Hitler, är fullständigt känslomässigt avtrubbad och drabbas plötsligt av okontrollerade raseriutbrott. Den komplexa karaktären har uppenbarligen sina problem. Från en brokig barndom? Vi är däremot inte lika imponerade av den här filmens ”Kejsare”, en Voldemort-liknande CGI-figur som varken är intressant, skrämmande eller passar in i stilen.

Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Force Awakens

De starka karaktärerna ackompanjeras av härliga specialeffekter, men till skillnad från prequel-filmerna är inte effekterna det viktigaste och överskuggar inte handlingen och karaktärerna. De lever sida vid sida i lyckad symbios och bidrar till att göra filmen till en visuell njutningstripp.

Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Force Awakens

Framtiden

The Force Awakens är den första filmen i en ny trilogi och en klassisk kamp mellan gott och ont, men Abrams har tackat nej till att regissera de två kommande kapitlen. Trots detta är vi inte oroade inför framtiden. Den berättarglädje och respekt för det ursprungliga materialet vi har sett i Episod VII, plus de nya och spännande karaktärerna som introducerats, gör att vi är säkra på att vi kommer att få se två underhållningsbomber till de närmaste åren.

Kraften är stark i Star Wars anno 2015 och jösses vad vi blir charmade och underhållna. Fem starkt lysande stjärnor till Skywalker & Co!

<
>
Star Wars: The Force Awakens

Bildkvaliteten på Blu-ray är något av det bästa vi har sett! En otrolig skärpa med naturliga färgtoner och en snudd på perfekt svärta. Ljudspåret (DTS 7.1) har en otrolig detaljrikedom och ett komplext ljudspår, men vi drar av en stjärna för lite brist på intensitet och djup i de häftigaste actionscenerna.

I bonusmaterialet är det den lite mer än timslånga bakomfilmen som är intressantast, när Abrams ger oss en grundlig genomgång av processen ända från idéstadiet. Dessutom finns ett par borttagna scener, intervju med Williams om musiken, konstruktionen av BB-8 och mer om ”The Snow Fight”. Mycket bra, men ofta alltför ytligt och kort.

Betyg

  • Release: 22 april 2016
  • Regi: J.J. Abrams
  • Med: Harrison Ford, Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Jason Isaac, Carrie Fisher, Domhnall Gleeson, Mark Hamill
  • Genre: Science fiction
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 2:15

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.