annonse
annonse
annonse

Melancholia

Blu-ray-recension

Genom hela sin långa och innehållsrika karriär har Lars von Trier med all sin ångest bombarderat oss med kraftfulla verkningsmedel från den innersta själen: Självförstörelse, chock, orättvisa och martyrskap har alltid dominerat de flesta av hans produktioner.

Även om möjligheten bara antytts tidigare så har det till slut kommit en film som helt enkelt handlar om världens undergång. I Melancholia är von Trier tillbaka där han är som allra bäst, efter en längre period där han krävt mycket från sin publik i de mindre konventionella filmerna Dogville (2003) och Manderlay (2005), som följdes av den lättsmälta komedin Direktören för det hele 2006, varpå han skrämde folk från vettet med sin Antichrist 2009. Melancholia bär definitivt Lars von Triers signum, och den här gången har han skapat ett episkt mästerverk som är så vackert och fyllt av kontraster att man nästan undrar om han gör parodi på sig själv.

Filmen berättar historien om systrarna Justine (Kirsten Dunst) och Claire (Charlotte Gainsbourg), och hur de två reagerar helt olika inför jordens undergång. I filmens första del skildras Justines bröllopsfest, som firas med familj och nära vänner på en pampig herrgård ute på landet. Här bjuder von Trier på det borgerliga livets skratt och glädje, samtidigt som han skildrar Justines svårigheter att känna lycka i en sådan välsignad stund. Hon faller ut ur och tillbaka in i verkligheten, och kvällen slutar med att hennes nye man Michael (Alexander Skarsgård) lämnar henne.

Melancholias andra del fokuserar på tiden efter bröllopet, där Justine är djupt deprimerad och har flyttat in hos Claire, hennes man (Sutherland) och deras son. Efter hand kommer det fram att en planet som fått namnet Melancholia är på kollisionskurs med Jorden, och både Justine och Claire genomgår stora förändringar när apokalypsen står för dörren.

Lars von Trier har verkligen lyckats med sin historia om tomheten i det jordiska livet och den stora längtan och de begär livets undergång väcker. Han använder det sublimt vackra och tecknar ett scenario som ställer stora frågor kring människosinnets förväntningar och mönster. Filmen fängslar ända från den fantastiska prologen – som för övrigt är något av det snyggaste som gjorts på film – till filmens två huvuddelar som sliter två helt olika karaktärer i vitt skilda riktningar, samtidigt som de båda förenas när de står inför ett oundvikligt öde. Gainsbourg och Dunst är briljanta i sina roller, och i Cannes tog sistnämnda hem priset för bästa kvinnliga huvudroll. Det är mycket möjligt att von Trier hade fått Guldpalmen om det inte hade varit för hans väldigt olyckliga uttalanden om Hitler och Nazi-Tyskland under presskonferensen, som slutade med att han blev utkastad från festivalen. Oavsett vad han har sagt och vad folk tycker om honom som person så kommer man inte ifrån att Melancholia är en fantastisk film som befäster von Triers position som en Europas främsta regissörer de senaste femton åren. Sex stjärnor.

Det här är en film som passar utmärkt i filmsamlingen, och Blu-ray-utgåvan är särdeles bra. Extramaterialet (bl.a. bakomfilm, trailer, specialeffekter, kommentarspår) är intressant, informativt och snyggt presenterat. Det audiovisuella är väldigt tillfredsställande och håller nästan toppklass. Köp rekommenderas å det varmaste!

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Betyg

  • Regi: Lars von Trier
  • Med: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård
  • Genre: Drama
  • Land: Danmark
  • År: 2011 
  • Längd: 2:15

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.