Marco Polo, säsong 1

Netflix

Dramaserien om den legendariske upptäcktsresaren Marco Polo är en blek och bitvis pinsam historia, fast med viss potential.

Om Netflix hade tänkt sig att Marco Polo skulle kunna konkurrera med HBO-succén Game of Thrones popularitet, så har strömningsföretaget missat rejält. Vi har alla hört talas om de otroliga resorna till Asien som Marco Polo gjorde i slutet av 1200-talet, där borde det finnas mycket historiskt och dramatiskt material för en spektakulär TV-serie – men det Netflix serverar oss är en något modernare B-version av Shogun (med Richard Chamberlain) från 1980, med oinspirerat skådespeleri, platta repliker och trögt tempo.

Netflix har gett publiken ett par synnerligen bra egenproducerade serier som Orange is the New Black, House of Cards och Lilyhammer. Alla är riktigt bra, och kritikerrosade, serier men de saknar den stora tjusningen som HBO har med sin megasuccé Game of Thrones. Med Marco Polo har de gett sig på ett historiskt kostymdrama med storslagna förutsättningar, intriger, maktkamp om tronen, stridsscener och hinkvis med nakna och halvnakna kvinnor. Men till skillnad från Game of Thrones saknar Marco Polo bra och trovärdiga karaktärer, intelligent dialog, oöverträffade specialeffekter och bra skådespelare. Det hela känns tyvärr halvhjärtat och lågbudget.

Den unge Marco Polo (Lorenzo Richelmy) följer med sin handelsresande far längs Sidenvägen till Fjärran Östern. Där får han stanna för att hans far och farbror ska komma vidare, och blir en viktig rådgivare till den mäktige Kublai Khan (Benedict Wong). De två första episoderna är regisserade av de norska Kon Tiki-regissörerna Joachim Rønning och Espen Sandberg, och är en otroligt pompös och B-filmsaktig start på serien. Svulstig musik, svepande bilder och storslagna landskap toppat med pinsam dialog, billiga kulisser och en särdeles malplacerad huvudroll.

Här daltas det med österländsk mystik, slowmotion-kampsport med en ”vis” men ack så stereotypisk strids-munk och arrangerade halverotiska upplevelser. Svulstigt, svulstigt, svulstigt!

Som ofrivillig gäst hos Kublai Khan blir Polo så småningom betrodd med stort förtroende och blir den mäktige ledarens ögon i den västerländska världens tankar och kultur. Ett förtroende som inte alla i hovet uppskattar lika mycket, och i kulisserna smids det planer på svek, lögner och mord. Precis som i Game of Thrones råder det inte bara fred och tolerans inom den kungliga familjen, men i Marco Polo känns många av konflikterna oäkta och uppgjorda.

Manus är fullt av ologiska brister och dramaturgin släpar till en början som seg sirap. I första halvan av första säsongen händer det ovanligt lite, och det finns inte på långa vägar tillräckligt med drama för att fylla alla timmar.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Medan Game of Thrones har satsat på engelska som huvudspråk, kryddat med en del fantasispråk, är Marco Polo genomgående engelska. Huvudpersonen pratar med ”klädsam” italiensk accent och asiaterna med distinkt asiatisk prägel. Det låter märkligt till en början, men man vänjer sig. Då är det värre att dialogen genomgående framförs högtravande och teatraliskt, som om alla står och läser ur manus.

Karaktärerna är i stort sett endimensionella, platta och ger alldeles för ofta ifrån sig pinsamma repliker. Speciellt italienaren Lorenzo Richelmy lyckas dåligt som Marco Polo. Han är charmlös, osäker, endimensionell och saknar den pondus karaktären kräver. Den odiskutabelt mest karismatiske rollen har gått till Benedict Wong som Kublai Khan. Den rundlagde och grymtande härskarenmed stora ambitioner är en fascinerande och mångfasetterad karaktär som lyckas skapa spänning och kan utvecklas. Detsamma kan sägas om hans stora fiende Sidao.

Efter att ha tillbringat närmare tio timmar i österlandet med Marco Polo är vi helt säkra: HBO behöver inte oroa sig. Marco Polo når inte Games of Thrones ens till knäna. Är då allt eländigt? Nejdå, dramatiken och spänningen stiger allteftersom, Marco Polo ”växer” för oss och ju mer tid vi tillbringar tillsammans med den komplexa, och härligt sadistiska, Jiao Sidaou (Chin Han), desto mer sugna blir vi att fortsätta följa serien. Vi tvekar oss fram till tre svaga stjärnor, men det kan bli en bättre andrasäsong.

Betyg

  • Release: 12 december 2014
  • Regi: Joachim Rønning
  • Med: Lorenzo Richelmy, Benedict Wong, Joan Chen, Remy Hii, Tom Wu, Mahesh Jadu, Olivia Cheng
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 10:00

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.