annonse
annonse
annonse

Hobbit: Femhäraslaget

Blu-ray-recension

Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens Hobbiten har nått vägs ände i och med den tredje och sista episoden, Femhäraslaget. Tyvärr är finalen en besvikelse där vi ännu en gång får bevittna när substans får ge vika för ett snyggt yttre.

Hobbit: Femhäraslaget är alltså slutet på äventyret om Bilbo Bagger, Thorin Ekensköld och följet av dvärgar. De har tagit tillbaka sitt hemland från draken Smaug och samtidigt släppt lös en dödlig och fruktansvärd kraft i världen, med konsekvensen att ett raseri går ut över de oskyldiga invånarna i Sjöstaden. Besatt av den återvunna skatten offrar Thorin vänskap och ära för att få så mycket som möjligt av den. Bilbo tvingas fatta ett djärvt beslut att försöka tala förnuft med Thorin samtidigt som fienden Sauron har skickat en armé orcher för att anfalla Ensamma berget. Det drar ihop sig till ett mörker där dvärgar, alver och människor måste förenas i ett jättelikt slag för att överleva.

Peter Jackson förtjänar mycket respekt för att han vigt stora delar av sin filmkarriär åt att visualisera Tolkiens böcker. Det har blivit sex enorma produktioner med massor av kvaliteter som tusentals fans har uppskattat mycket. Det är inte många som hade klarat av en så ”omänsklig” uppgift och han har bidragit till att ge liv åt ett litterärt universum som många håller kärt. Däremot är det ingen tvekan om att Hobbit borde ha varit en film i stället för tre! Båda de två föregående filmerna har varit segdragna etapper med enorma mängder utfyllnad utan betydande substans och behovet av en värdig avslutning och katharsis har varit stor.

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

Efter att ha sett Hobbit: Femhäraslaget är den bestående känslan inte bra. Ännu en gång blir vi bombarderade med svulstiga och överdådiga scener där inte en enda känsla beskrivs utan en överdos patos. Knappt en replik utväxlas utan att kameran sveper över en bakgrund med en solnedgång och frusna vattenfall och filmmusiken är uppskruvad till max. Det blir helt enkelt för mycket melodrama och för lite självdistans och förlösande humor. En av de finaste scenerna i filmen är i slutet när Bilbo och Gandalf sitter och vilar och den sistnämnde rensar sin pipa utan att de säger ett enda ord.

HBT3-fs-340317.DNG

Dessutom måste det ännu en gång påpekas att övergången från 35 mm-film, som användes i Sagan om Ringen-filmerna, till digitala kameror har lett till en konstlad värld som förmedlar en känsla av att man befinner sig i ett TV-spel. Allting är så glatt och välpolerat att all mänsklighet – och därmed allt som känns äkta – har försvunnit. Filmen ska naturligtvis ha beröm för den tekniska biten och alla inblandade har gjort en storartad insats för att skapa en så här kolossal produkt. Dessvärre är det lite kontraproduktivt när filmen trots allt ska berätta en historia om karaktärer och deras kamp i en ogästvänlig värld. Det spelar ingen roll hur läckert allt ser ut när man sällan hyser någon empati för rollfigurerna eller får en känsla av att man är med i en bra berättelse som fortskrider. Hobbit: Femhäraslaget är nog ändå tillräckligt bra för dem som gillade de föregående filmerna, och många kommer säkert att uppskatta fler spektakulära ögonblick med en roande filmlek som trots allt bara är underhållning. Peter Jackson är en begåvad filmskapare och det ska bli spännande att se vad han hittar i framtiden, bland annat filmatiseringen av den tecknade seriehjälten Tintin. Vi hoppas att det blir bättre än Hobbit. Tre stjärnor.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Precis som förväntat är Blu-ray-utgåvan väldigt imponerande. Det ingår hela fyra diskar som innehåller 2D-versionen, 3D-versionen och en särskild disk med extramaterial. Den senare har tyvärr sina brister, men det finns sex olika bakomfilmer av olika slag. Lite senare i år kommer en ”extended version” som innehåller mycket mer bonusmaterial. Dessutom släpps en box med hela trilogin. Bild- och ljudkvaliteten (DTS 7.1) är helt suverän, precis som i de föregående filmerna.

Betyg

 • Release: 20 april 2015

 • Regi: Peter Jackson
 • Med: Ian McKellen, Martin Freeman, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Ian Holm, Christopher Lee
 • Genre: Äventyr
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Längd: 2:24
 • Film

  Extra

  Ljud

  Bild

  Har du något att tillägga?

  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  test
  Nokia 8.1
  Räcker ett ”Nokia”? Tja …

  Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

  Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
  test
  Datacolor SpyderX Pro
  Så får du korrekta färger

  Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

  test
  SteelSeries Stratus Duo
  Gör datorn till en konsol

  SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

  test
  Sonos Amp
  Sonos dubblar

  Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

  Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
  Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
  test
  Nikon Z6
  Fullträff med fullformat

  Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

  High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
  2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
  grupptest
  Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
  En bra andra-TV

  På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

  Recension
  Pacific Rim 2 – Uprising
  Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
  Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
  annonse
  Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
  Recension
  The Predator (2018)
  Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
  Recension
  The Truth Matters
  Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
  Recension
  Peppermint
  Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
  Recension
  BlacKkKlansman
  En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
  Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
  16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
  test
  Nokia 5.1 Plus
  Billig Nokia ­överraskar en smula

  På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

  test
  Audeze Mobius
  Utanför huvudet-upplevelse

  Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

  Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
  Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
  Recension
  Velvet Buzzsaw
  Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
  grupptest
  6 trådlösa hörlurar
  Trådlöst ljud ­ på allvar

  Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.