Bosch säsong 1

HBO

Bosch har blivit en mycket bra TV-serie för alla som älskar traditionella polisserier och Titus Welliver är som gjord för rollen.

Amerikanska Michael Connelly är tveklöst en av världens mest säljande författare, hans kriminalböcker om detektiv Harry Bosch och hans halvbror, advokaten Michael Haller, har översatts till närmare 40 språk och sålt i 60 miljoner exemplar. Connelly har skrivit om Hieronymus ”Harry” Bosch sedan 1992 och den senaste, ”The Burning Room”, kom ut förra året. 2011 kom långfilmen ”The Lincoln Lawyer” där Matthew McConaughey spelade huvudrollen som den kreativa försvarsadvokaten Michael Haller, sedan tog Amazon över och producerade TV-serien om den driftige polisen med oklanderlig procentandel uppklarade brott.

 

 

Harry Bosch (Titus Welliver) har arbetat 25 år på LAPD:s mordrotel, avdelning Hollywood. Han är en arbetsnarkoman som är känd för att gå sina egna vägar, oberoende av vad hans överordnade och reglementet säger. Han är en rejäl, fullständigt omutbar polis som lever för sitt jobb i så hög grad att hans fru har lämnat honom.

I säsong 1 (som bygger på en blandning av böckerna ”The Concrete Blonde”, ”City of Bones” och ”Echo Park”) är han anklagad av en änka för att ha skjutit hennes ”oskyldige” man. I domstolen framställs han som skjutglad och okontrollerad, och samtidigt som han kämpar för sin framtid som polis måste han lösa ett 20 år gammalt mord på en 12-årig pojke – på samma gång som LA drabbas av en ytterst effektiv seriemördare. Bosch anar att det finns en röd tråd mellan de två fallen.

Connelly skriver bra, insiktsfullt och levande, men han är ingen visionär eller revolutionerande deckarförfattare. I stora drag följer han ”deckar-receptet”, vilket ofta gör böckerna förutsägbara och en del karaktärer väl stereotypiska. TV-serien är gjord i nära samarbete med Connelly, som både har varit verkställande producent och varit med om att skriva manus – vilket också märks genom att det ligger ytterst nära bokversionen av Bosch och hans värld. Handlingen är uppfräschad till nutid och Bosch har fått ett något annorlunda förflutet, men det mesta är bevarat från böckerna, på gott och ont. Bosch är en person som har en brokig historia och serien låter verkligen publiken få känna den komplexa karaktären. Andra karaktärer är dock för endimensionella och stereotypiska.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Parallellhandlingen om den politiska (korrupta) kampen mellan advokaten och den lokala polischefen är bara en irriterande distraktion. Den är alldeles för klyschig och tillför inte handlingen något. Och Boschs eviga konflikt med en av sina överordnade känns inte trovärdig utan väldigt konstruerad. En klassisk konflikt som finns i ”alla” deckare. Men i stora drag är serien brutalt realistisk och mycket mer nedtonad än de flesta deckare.

Welliver är som skapt för rollen som den hängivne, kompromisslöse arbetsnarkomanen Bosch. Han porträtterar honom med precis lagom pondus och får med hjälp av med gester och kroppsspråk fram den komplexa huvudrollens beslutsamhet och charm. Hans välklädde partner Jerry spelas stilsäkert av Jamie Edgar och Jason Gedrick lyckas fint som den psykopatiska seriemördaren. Vi är inte lika imponerade av Annie Wersching och Lance Reddick, som i och för sig kämpar med mer stereotypa karaktärer och ”enkla” repliker.

Med en så pass komplex handling (från tre böcker) är det en väldigt stor fördel att ha närmare åtta timmar till förfogande, det ger historien gott om tid att byggas upp och utredarna får tid att lägga sitt pussel. Somliga tycker kanske att det ibland går lite väl långsamt framåt, men vi tycker att tempot är mycket bra. Precis som i böckerna är LA en av huvudkaraktärerna. Vi får lära känna både stadens skitiga bakgator och glättiga fasader, och genom en rad snygga flygfoton sveper vi ut över ”änglarnas stad” – vi har sällan sett LA vackrare om natten, inte minst från Boschs egen utsikt.

Serien kan knappast kallas för nydanande, men en gedigen deckare som håller spänningen uppe i alla 10 avsnitten (även om sista avsnittet är ett litet antiklimax) tack vare utmärkta skådespelare, bra karaktärsskildringar, en intrikat handling och en bra dramaturgi. 4 rejäla stjärnor. Vi säger mer gärna Ja tack till fler säsonger med Bosch!

Hela säsongen går att se på HBO Nordic från och med 14 februari.

Bildkvaliteten i strömningen från HBO är särdeles bra. Tjusiga och naturliga färger, bra intensitet och mycket bra skärpa. Ljudspåret är också övertygande, med en fin surroundmix.

 

 

 

 

Betyg

  • Release: 14 februari 2015
  • Regi: Ernest R. Dickerson
  • Med: Titus Welliver, Annie Wersching, Jamie Hector, Lance Reddick, Amy Quino, Mark Dervin
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 7:45

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.

grupptest
5 gaming-tangentbord

Fingret på avtryckaren

Flygplansmaterial och topptrimmad finmekanik är vad som krävs för att komma segrande ur striden på skärmen. Vi har fingrat på fem av de bästa mekaniska tangentborden för spel.

MWC 2019: 5G revolutionerar allt – fast inte din mobil!

Analys: Tillverkarna missar poängen med de första lanseringarna av 5G-telefoner på årets stora mobilmässa.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.