Bloodline, säsong 1

Netflix

Tre etablerade syskon återförenas med familjens svarta får, och gamla sår rivs upp samtidigt som familjen håller på att slitas sönder. Ännu en fullträff från Netflix!

BloodlineFörra året kom HBO:s fantastiska deckardrama True Detective, som vi utan att tveka utsåg till 2014 års bästa TV-serie. De senaste åren har Netflix gett oss kvalitetsserier som Orange is the New Black och House of Cards. Och med dramaserien Bloodline har de fått sin egen True Detective.

Längs vackra Florida Keys bor den välbärgade familjen Rayburn. Mamma (Sissy Spacek) och pappa (Sam Shepard) driver det mysiga familjehotellet ”RayBurn House”, sonen John (Kyle Chandler) är polis och har en kärnfamilj, dottern Meg (Linda Cardellini) är advokat och bohemiske sonen Kevin (Norbert Leo Butz) driver en båthamn.

När halva småstaden samlas för att fira familjens föräldrar anländer äldsta sonen Danny (Ben Mendelsohn) oväntat. Gamla konflikter blossar snabbt upp, osäkerheten sprider sig och stora sprickor visar sig i familjens fläckfria fasad. Men vem är egentligen riktigt ond i detta medryckande familjedrama?

Bloodline tar oerhört god tid på sig att bygga upp karaktärerna, tar en rad oväntade vändningar och gör gradvis små återblickar från det förflutna för att klarlägga familjens mörka hemlighet. Under tiden bjuder den på utmärkta skådespelare, en förträffligt stegrande spänning, trovärdiga karaktärer och tjusiga miljöer.

<
>

Seriens drivande element är relationerna – och rangordningen – mellan syskonen. John är den ytterst seriöse familjefadern med en ledande tjänst inom poliskåren, vacker fru och två välanpassade barn. Det är han som ”styr” den stora familjen.

Meg lider av ”smart-flicka-syndromet” och har toppbetyg och ett bra juridikjobb, och ställer upp för familjen. Hon har inga barn och kämpar med att acceptera att någon man kan vara bra nog förhenne. Yngste brodern Ken är som de flesta lillebröder, en livsnjutare och bohem som oberört njuter av livet på sitt eget sätt. Hans raka motsats är storebror Danny, familjens svarta får.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Danny har under långa perioder levt på andra ställen än den sömniga hemstaden i soliga Florida, han klär sig som en luffare, umgås med småkriminella, saknar utbildning och kommer bara hem när han har slut på pengar. Så fort han visar sig börjar gnabbet, diskussionerna och pappans uppenbara missnöje mot sin son.

Bloodline-sesong-1_10

Mamman försöker vara familjediplomat och släta över osämjor och dåliga minnen. Det förflutna tigs ihjäl och alla ska få vara med och ha sin plats på hotellet. Som en av samhällets stöttepelare åtnjuter familjen stor respekt och har stort inflytande, framför allt pappan är väldigt omtyckt bland lokalbefolkningen. Men bakom fasaden döljer något helt annat än en kärleksfull far. Vad var det som egentligen hände i den perfekta familjens barndom och hur påverkar det vad som händer i nutid? Bloodline ger oss verkligen inte svaren på ett enkelt och konventionellt sätt.

När John nystar upp ett ovanligt ruskigt mord som handlar om knark- och människosmuggling hittar han flera spår som tyder på att hans storebror är inblandad. Under tiden försöker Danny återvinna sina syskons och sin fars aktning och respekt. Sakta men säkert, i ett tempo som återspeglar hela serien, håller han på att återfå förtroendet, i en familj som i det närmaste tycks gilla att plåga sig själv med misstänksamhet och gammalt groll.

Bloodline har en finurlig handling, med en ständigt närvarande oro och en bister ton i det soliga och vackra landskapet, bland alla de till synes perfekta (svettiga och väderbitna) människorna.Serien bjuder på härligt skådespeleri, inte minst från Kyle Chandler, Sam Shepard, Ben Mendelsohn och en utmärkt biroll av vår indie-favorit Chloë Sevigny.

<
>

Dialogen flyter naturligt och lätt, ibland känns det nästan som om vi är en fluga på väggen i ett äkta familjedrama (det som känns mest onaturligt är väl den enorma förbrukningen av Heineken som hela familjen ägnar sig åt).

Bloodline är en serie som behöver tid på sig att ”växa”, men ge den all tid den förtjänar så blir du belönad med ett fängslande drama och en spännande och underfundig deckargåta. Utan tvekan årets bästa TV-serie hittills!

https://www.youtube.com/watch?v=XuPETBdJHjU

Betyg

  • Release: 20 mars 2015
  • Regi: Ed Bianchi
  • Med: Kyle Chandler, Ben Mendelsohn, Linda Cardellini, Norbert Leo Butz, Sissy Spacek, Sam Shepard, Chloë Sevigny
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 12:06

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.

grupptest
5 gaming-tangentbord

Fingret på avtryckaren

Flygplansmaterial och topptrimmad finmekanik är vad som krävs för att komma segrande ur striden på skärmen. Vi har fingrat på fem av de bästa mekaniska tangentborden för spel.

MWC 2019: 5G revolutionerar allt – fast inte din mobil!

Analys: Tillverkarna missar poängen med de första lanseringarna av 5G-telefoner på årets stora mobilmässa.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.