Blade Runner: ENASTÅENDE!

Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

FĂ„ filmer har större kultstatus och har debatterats hĂ€ftigare – och gillats och ogillats – mer Ă€n Ridley Scotts science fiction-klassiker Blade Runner frĂ„n 1982. Efter premiĂ€ren fick den mestadels svidande kritik av recensenterna, men efter sju (!) versioner, dĂ€r den bĂ€sta Ă€r Blade Runner – Final Cut (2007), Ă€r de flesta i dag överens om att det Ă€r en obestridlig klassiker.

Blade Runner Ă€r löst baserad pĂ„ romanen ”Do Androids Dream of Electric Sheep” (1968) av Philip K. Dick, vars huvudtema Ă€r huruvida artificiell intelligens kan ha kĂ€nslor och tĂ€nka sjĂ€lvstĂ€ndiga tankar – och dĂ€rför kan ha egenvĂ€rde.

Jakten pÄ de artificiella

Uppföljaren plockar upp trĂ„den 30 Ă„r efter den ursprungliga filmen slutade, dĂ€r det nu Ă€r K (Ryan Gosling) som Ă€r LA-polisens bĂ€sta ”Blade Runner”. Hans jobb Ă€r att jaga, och eliminera, replikanter/artificiellt intelligenta som inte kan kontrolleras.

Fritiden tillbringar han sin lilla bikupa av en lÀgenhet med sin hologram-flickvÀn (Ana de Armas). Han plÄgas av stÀndiga flashbacks frÄn hans barndom/förflutna men lugnar sig med att minnena Àr implanterade.

Den stora frÄgan Àr: Kan de extremt avancerade och mÀnniskoliknande replikanterna ha kÀnslor och egna tankar, eller kan de bara tÀnka och agera efter vad de Àr förprogrammerade att göra?

MĂ€nniskorna, ledda av den hĂ€rligt cyniska polischefen Joshi (Robin Wright) Ă€r övertygad om att replikanterna mĂ„ste hĂ„llas i schack, och att de som kan utvecklas utan mĂ€nsklig inblandning mĂ„ste avlivas. Hon Ă€r den ”perfekta” byrĂ„kraten som ser vĂ€rlden i svartvitt och Ă€r övertygad om att gruppen med oregerliga replikanter mĂ„ste elimineras för att upprĂ€tthĂ„lla ordningen och balansen pĂ„ planeten. NĂ€r K upptĂ€cker tecken pĂ„ att replikerna kan fortplanta sig bryter helvetet löst.

 

Dystopisk

LA och merparten av jorden Ă€r en enda stor ”kloak” efter den stora katastrofen, och de vĂ€lbĂ€rgade har för lĂ€nge sedan flytt ut till nya kolonier i rymden. Kvar finns de fattiga och kriminella, och en polisstyrka som jagar de sjĂ€lvmedvetna/feltillverkade replikanter som finns kvar.

Den dystopiska framtidsstaden Àr dyster, mörk, vÄt och grÀll, cynismen rÄder och mÀnniskorna Àr alienerade och utlÀmnade till sig sjÀlva.

PĂ„ det mer filosofiska planet dyker Wallace (Jared Leto) upp. I egenskap av mannen bakom de geniala replikanterna tĂ€nker han inte ge sig förrĂ€n han har konstruerat artificiell intelligens som vida övertrĂ€ffar mĂ€nniskornas – och som kan föröka sig!  En ovanligt grĂ€slig men fascinerande person, som Leto skildrar med glans.

FullÀndad visuell fest

Franskkanadensiske Denis Villeneuve har tidigare visat mĂ€startakter med sin ovanliga visuella och lĂ€ckra stil. Senast i den mĂ€ktiga och ytterst filosofiska Arrival – men med Blade Runner 2049 övertrĂ€ffar han sig sjĂ€lv!

Varje scen Àr som en fascinerande, extremt genomtÀnkt konstinstallation, dÀr inget överlÄtits Ät slumpen. Vi sugs in i handlingen i den dystopiska framtiden, dÀr den suggestiva filmmusiken spelar en framtrÀdande roll.

NĂ€r vi följer med till ett avfolkat Las Vegas Ă€r det som att stĂ„ i entrĂ©n till helvetet, de perfekt analogi eftersom syndens och frosseriets stad ligger öde och delvis krossad till damm. Allt som finns kvar Ă€r resterna av de grĂ€lla kulisserna – som bautastenar resta över mĂ€nsklighetens dekadenta leverne.

Framtidens LA Ă€r grĂ„tt, smutsig, vĂ„tt och mörkt – men upplyst av jĂ€ttelik och grĂ€ll reklam. En post-apokalyptisk stad som alla vill bort frĂ„n. OmrĂ„dena utanför staden Ă€r obeboeliga – det Ă€r dĂ€r K söker sina svar.

Fords stora comeback

Harrison Ford var en utmĂ€rkt Blade Runner i originalfilmen. Han portrĂ€tterade Deckard övertygande, utan stora gester, och fick fram karaktĂ€rens komplexitet. NĂ€r han nu 25 Ă„r senare upprepar rollen var risken för misslyckande stor, inte minst för att det var lĂ€nge sedan vi blev imponerade av Fords insatser pĂ„ vita duken – kanske beror det pĂ„ att han helt enkelt inte har blivit erbjuden tillrĂ€ckligt saftiga roller?

Vi kan inte minnas att vi sett honom lika engagerad, övertygande och Àkta nÄgon gÄng det senaste Ärtiondet. Nedtonad utan att vara konstlad, kÀnslomÀssigt nÀrvarande.

Ryan Gosling Àr som vanligt utomordentligt bra och fÄr fram hela det komplexa kÀnslomÀssiga registret i karaktÀren som slits mellan tro, tvivel, vem (och vad!) han Àr och vem han till slut ska följa. Han Àr trogen myndigheterna och systemet Ànda tills han upptÀcker att allt inte Àr som han trodde det var.

Gosling har ett ansikte och en mimik som gör att han bemĂ€strar hĂ€ftiga actionscener lika bra som ömma scener dĂ€r han drömmer om ett bĂ€ttre liv med den stora kĂ€rleken – hologrammet Joi. Att han hoppades över i Ă„rets Oscar-nomineringar Ă€r synd och skam!

De stora frÄgorna

Filmen Ă€r nĂ€stan tre timmar lĂ„ng, men helt utan dödpunkter och överflödiga scener. Även om det finns ett par actionscener sĂ„ prĂ€glas den bitvis lĂ„gmĂ€lda filmen av lugn och eftertanke. Blade Runner 2049 tvekar inte att stĂ€lla de stora, existentiella frĂ„gorna om vem vi Ă€r, var vi kommer ifrĂ„n och vad som definierar en mĂ€nniska. Hela tiden gnager en obehaglig kĂ€nsla i bakgrunden, och hemligheter avslöjas lager för lager, i bĂ€sta thriller-anda.

En visuellt blÀndande film, dÀr Villeneuve har fullÀndat berÀttelsen och fÄtt skÄdespelarna att göra sitt bÀsta. En film som har förmÄgan att överraska och underhÄlla, och samtidigt mana till eftertanke. Fotot och musiken spelar en lika viktig roll, och helheten Àr oslagbar som Ärets bÀsta film! 6 gnistrande stjÀrnor till denna omedelbara klassiker.

Teknisk referens

Rent tekniskt visar den hĂ€r versionen verkligen vad som ryms i 4K-formatet. Fotot stĂ„r för Roger Deakins (som ocksĂ„ Ă€r Oscar-nominerad) för, han har Ă€ven varit med under efterproduktionen – och det syns: bildkvaliteten Ă€r helt enkelt perfekt! En fantastisk, Ă€kta fĂ€rgpalett, en bild helt utan brus eller artefakter och kristallklar skĂ€rpa och ett otroligt djup. Varje fĂ„ra och rynka syns i skĂ„despelarnas ansikten, och nĂ€r dammet lĂ€gger sig över ett öde Las Vegas syns vartenda dammkorn. SurroundspĂ„ret Ă€r i Dolby Atmos, som ger en fyllig, detaljerad och exceptionellt snyggt mixad ljudupplevelse, dĂ€r allt frĂ„n den djupaste basen till dialogen kommer fram exakt.

Bonusmaterialet bestÄr av bland annat sex mini-dokumentÀrer, en grundlig dokumentÀr om den fascinerande scenografin, plus en inblick i processen med valet av skÄdespelare.

Fakta: Release: 19 februari 2018 Regi: Denis Villeneuve Med: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Jared Leto, Robin Wright, Sylvia Hoeks Genre: Sci-Fi Land: USA År: 2017 LĂ€ngd: 2:44
Rating:
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  Dark Tower: Inte sÄ mörk ÀndÄ

  Stephen King-roman blir till genomsnittlig actionfest pÄ vita duken.

  Altered Carbon: Sci-fi för vÄldsfetischister

  Science fiction dĂ€r man rent teoretiskt kan fĂ„ evigt liv genom att byta ”skal” (kropp). En fascinerande handling förstörs av onödigt vĂ„ld och simpla dialoger/skĂ„despelare.

  Groundhog Day: Charmerande genial

  Trots all sin uppenbara enkelhet och banalitet Àr MÄndag hela veckan charmerande genial.

  Kingsman 2: StjÀrnspÀckad ljummen uppföljare

  De skrÀddarsydda kostym-agenterna Àr tillbaka, tyvÀrr inte lika originella och frÀscha som i den första filmen.

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  The Leftovers: Djupt drama

  Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Britannia: Rule Britannia!

  Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×