Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Snabbare, bättre och roligare

Småelektronik fortsätter att sälja som sjutton och är faktiskt den enda produktgrupp där kurvorna pekar spikrakt uppåt. Och det är bland surfplattor och mobiler som det är allra tydligast. Vi är därför glada över att vi under året har fått förstärkning av den danska pryltidningen Gear/Lyd & Billede. Under andra halvåret har vi fått en betydligt mer omfattande bevakning av dessa intressanta produktgrupper.

Skrivet av / 2013-01-11 - 11:45
Snabbare, bättre och roligare

Trådlöst genombrott
Som vi förutspådde förra året så har årets ljudprylar blivit allt mer sladdlösa. Framför allt är det Apples AirPlay som har slagit igenom på bred front. Till skillnad från förra årets magra utbud är det nu nästan svårt att hitta en tillverkare som inte har AirPlay-produkter i sortimentet.

Med Android-mobilernas utbredning finns det ett skriande behov att uppfylla även för dem. Problemet har varit att dockningskontakterna inte varit standardiserade. Det är därför kanske inte så konstigt att Bluetooth har dykt upp som en lösning. Under 2013 väntas Google komma med en standard för Android som dessutom lär bjuda på funktioner som saknas hos AirPlay. Vi ser fram emot att hålla er uppdaterade om vad som händer på den fronten och fortsätta hitta de mest köpvärda produkterna oavsett ljudkälla.

Android brer ut sig
Med nya versioner av Android som har allt fler innovativa och intressanta funktioner har operativsystemet fortsatt att dominera de handhållna apparaterna. På mobilsidan har det kommit många modeller med allt större och mer högupplösta skärmar och riktigt snabba processorer. Hur länge kapprustningen kan fortsätta ska bli intressant att se. Det har äntligen även kommit riktigt bra surfplattor och vi har börjat se annan elektronik som mediespelare och kameror med Android inbyggt. Det kommer att bli spännande att se vad som händer under 2013.

iOS mer trådlöst
Apple har under året smällt till med flera intressanta nya produkter, inte minst den efterlängtade mindre surfplattan iPad mini. De verkar även ha snabbat upp lanseringstakten och lyckades släppa två iPad under året samt inte minst den fantastiska iPhone 5. Apple håller även på att få ett imponerande utbud av tillbehör som stöder AirPlay, vilket kanske är tur när dockningskontakten är utbytt. Vad som kommer under nästa år får vi se, kanske vågar vi hoppas på en Apple-TV?

Uppstickaren Windows
Till skillnad från förra året när de två föregående ohotat fick dela på marknaden så har Microsoft nu slagit näven i bordet och gett sig sjutton på att få en del av kakan. Med Windows 8 gjort för pekskärmar, Windows RT som ser likadant ut för surfplattor och Windows Phone 8 för mobiler så kan de mycket väl lyckas. Det är åtminstone i teorin lockande att ha samma gränssnitt på alla sina apparater. Lyckas de bara locka mjukvaruföretagen att släppa de populäraste programmen, samt göra det enkelt att köra samma appar och ha samma innehåll på alla enheter, så är möjligheterna oändliga. 2013 kan mycket väl bli året då Windows bröt sig ut från datorn och spred sig i hemmet. Speciellt med tanke på alla intressanta hybrider mellan bärbara datorer och surfplattor som vi redan har sett exempel på.

Vi får även hoppas att det blir ett slut på alla stämningar kors och tvärs mellan tillverkarna. Om man lade ner mer energi på innovation istället för provokation och lade sina pengar på ingenjörer istället för advokater så tror åtminstone vi att alla skulle vinna på det i längden. Nya spännande prylar är ju bland det roligaste som finns och vi ser fram emot att guida er läsare genom pryldjungeln även under det kommande året.

 

Årets bästa radio

Geneva World Radio

Glöm alla andra. Den här reseradion ska du ha. Kristallklart ljud överallt och praktfull design i skön förening. 

Avrundade aluminiumprofiler överallt och inte en skruv i sikte. Man skulle kunna tro att World Radio är designad av Apple, men Genevas radioapparater är skolexempel på skandinavisk elegans. Trots det schweiziskt klingande namnet. Den för tankarna till Dieter Rams design för Braun, med en doft av Bang & Olufsen i detaljerna, men är den moderna reseradions yppersta exempel på form och funktion. Geneva Radio klarar varken långvåg, kortvåg eller AM-vågor. Den har bara FM och DAB. Precis som en modern radio ska ha.

World radio går på batterier och har trådlös bluetooth så att man kan ansluta alla smartmobiler trådlöst och streama musiken direkt till det klangrika fullregisterelementet. Ljudkvaliteten är nämligen klockren, med relativt fyllig bas och utmärkt tonal balans. Man hör tal lika tydligt som musik och med de beröringskänsliga fälten når man snabbt lagrade stationer.

Geneva World Radio är både en bärbar musikanläggning och en utmärkt reseradio. Den passar överallt och är den enda reseradion du någonsin behöver.

Läs hela recensionen här

 

 

Årets bästa surfplatta

Google Nexus 7

Att säga att man får mycket för pengarna med Google Nexus 7 vore årets underdrift. Den här surfplattan omdefinierar begreppet ”bang for the buck”!

Googles egen surfplatta är utrustad med Android-version, 4.1 som också kallas Jelly Bean. Det innebär bland annat att användarupplevelsen har förbättrats med hjälp av så kallade Project Butter, som i enkla ordalag försöker förutse vad användaren ska göra på skärmen innan han eller hon gör det.

Google Voice Search och fler möjligheter för notifikationer kan vi också tacka Jelly Bean för. Nexus 7 har dessutom NFC och Android Beam, så att man kan överföra filer och länkar till en annan NFC-enhet genom att bara låta dem nudda vid varandra. Läckert!

Upplösningen är 1280 x 800 bildpunkter, fördelade på en 7-tums skärm vilket ger en pixeltäthet på 216 ppi – inte långtifrån Asus Transformer Pad Infinty som har 224 ppi.

Tack vare Jelly Bean och Project Butter reagerar allting blixtsnabbt när man navigerar runt med fingrarna, det känns nästan som om fingret är ett med skärmen. Resultatet är en suverän webbläsarupplevelse med blixtsnabba svarstider och en helt felfri navigering befriad från hackningar och pauser. Vårt testspel, Shadowgun, ser förbaskat bra ut på Nexus 7 och även där reagerar skärmen så snabbt på handens rörelser att det nästan känns som om spelet styrs med tankekraft!

Nästan oförlåtligt är dock att Nexus 7 bara finns med 8 eller 16 GB minne och inte går att utöka med SD-kort. Googles argument är att vi ska lagra våra data i molnet i stället – till exempel Google Drive – men det har man inte mycket nytta av om man befinner sig någonstans där det inte finns Wi-Fi.

Sammantaget är Google Nexus ändå rena rama fyndet, och på samma gång så läcker att den måste göra även de mest inbitna Apple-anhängarna sugna på att byta till Android!

Läs hela recensionen här

 

Årets bästa iPod-högtalare

B&W A5

Bakom ett enkelt yttre gömmer sig en avancerad högtalare med överraskande ljudkvalitet.

Efter framgångarna med Zeppelin har B&W nu släppt rena AirPlay-högtalare utan någon dockningskontakt. A5 är den mindre modellen som lånar sin formgivning från de prisade datorhögtalarna MM-1. Det är alltså en avskalad fyrkantig form med rundade hörn och en ovansida i metall. Trots det kompakta formatet är den tung och känns solitt byggd. På baksidan finns nätverks-anslutning och ingång för externa källor och på sidorna diskreta volym- och strömknappar. På framsidan sitter en praktisk lysdiod som med hjälp av färgen visar apparatens status.

Man ska inte bli lurad av den enkla formen, på insidan sitter teknik hämtad från B&W:s stora högtalare. Tack vare den får man ett väldigt balanserat och tilltalande ljud som håller i sig även om man drar på volymen. Det får såklart inte plats något riktigt baselement i det lilla kabinettet, men den bas som finns är väl kontrollerad. Vill man ha mer tryck kan man titta på storebror A7 som har ett extra baselement och kraftigare förstärkare för några tusenlappar extra.

Bowers & Wilkins kompakta AirPlay-högtalare A5 är en värdig uppföljare till flaggskeppet Zeppelin. Ett betydligt mer kompakt format gör den lättare att placera där man vill ha den. Tack vare appen är den lätt att installera och sedan kan man glömma bort den och sköta allt från sin Apple-apparat. Men framför allt låter den oförskämt bra för att vara så liten oavsett hur man torterar den.

Visst finns det snyggare AirPlay-högtalare och de med fler finesser. Men A5 är kompakt, gör precis vad den ska, låter utmärkt och har ett i sammanganget rimligt pris. Därför måste den bli årets iPod-högtalare.

Läs hela recensionen här

 

Årets bästa mobiltelefon

iPhone 5

Apple ger oss en efterlängtad uppgradering och har återigen lyckats skapa en mobil som ger habegär.

Det mest uppenbara är att den fått ett nytt utseende där glasbaksidan har bytts ut mot aluminium. Tack vare detta har mobilen också kunnat göras tunnare och lättare. Skärmen har ökat till hela fyra tum trots att man har lyckats hålla mobilens storlek likadan. Den nya skärmen har förhållandet 16:9 vilket gör den idealisk för att titta på filmer i bredbildsformat. Skärmen har också bättre färgåtergivning vilket blir uppenbart när man tittar på foton och video.

På insidan sitter Apples nya A6-processor som ger dubbelt så snabba beräkningar och grafikprestanda. Kameran har fått aningen bättre vidvinkel och ger samma goda bildkvalitet. Däremot har hästkrafterna i den nya processorn gjort att man kan behandla bilderna bättre. Våra tester visar att man kan ta bilder i svagare ljus och att brusreduceringen är bättre.

Att inte alla länder fick 4G var en besvikelse och man bör nog akta så man inte repar baksidan. Den nya dockningskontakten är jättesmidig men kräver adapter för våra gamla tillbehör. Men det är också det enda vi kan klaga på. iPhone 5 har fått en större och ännu bättre skärm men trots det blivit en av de lättaste och tunnaste smartmobilerna. Dessutom är den nu en av de absolut snabbaste mobilerna vi någonsin testat. Den redan tidigare utmärkta kameran tar nu något bättre bilder, speciellt i dåligt ljus.

Även om konkurrenterna har sprungit ifrån den med större skärmar och Retina-skärmen inte längre är unik så är valet faktiskt självklart för oss. iPhone med sitt ekosystem av appar, nättjänster och tillbehör gör att det är denna mobil vi inte vill vara utan. Därför är iPhone 5 givetvis årets mobiltelefon.

Läs hela recensionen här

 

Årets bästa pryl

iPad mini

Med iPad mini måste man inte längre ha en väska för att ha med sin iPad – den går ner i rockfickan.

iPad mini är enkelt uttryckt en iPad 2 fast bantad 4 centimeter på höjden och 5 centimeter på bredden. Det är 40 procent mindre vilket gör att den plötsligt är så nätt att man kan få ner den i kavajfickan eller i innerfickan på jackan. Tack vare att man har lyckats krympa ramen runt skärmen har man ändå lyckats få in en 7,9 tum stor skärm vilket bara är 19 procent mindre än på den fullvuxna iPaden. Och jämfört med konkurrenternas småplattor som har en 7-tums skärm så får man med iPad mini en apparat som dessutom i de flesta fall är både tunnare och lättare. Jämfört med stora iPad är den hela 23 procent tunnare och väger bara hälften. Trots detta är byggkvaliteten utmärkt och den känns både stabil och lyxig i handen.

På insidan sitter samma A5-processor som i gamla iPad 2 men i mer vardaglig användning så måste vi dock hålla med om att den inte känns speciellt långsam. Om vi hittills har jämfört mini med en iPad 2 så måste vi i rättvisans namn påpeka att allt på insidan givetvis är uppgraderat till senaste standard. Den har en 5-megapixelkamera som filmar i 1080p HD-upplösning och en framåtriktad HD-kamera för Facetime-videosamtal.

iPad mini ger en fullvärdig iPad-upplevelse men i ett betydligt fickvänligare format. Trots att den är så pass liten och tunn har man lyckats få plats med en förvånansvärt stor skärm, vars enda nackdel är att den inte är fullt så skarp som storebrödernas. Och nöjer man sig med den enklaste modellen är den inte ens speciellt dyr. Det här är inte en iPad för den som ligger hemma på soffan, det är en iPad man alltid kan – och vill – ha med sig.

Läs hela recensionen här

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen