Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets rekommenderade TV-apparater

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vilken TV som skönast i landet är …Vad du än letar efter är chansen stor att du hittar din nästa TV här.

Skrivet av / 2012-03-03 - 15:25
Årets rekommenderade TV-apparater

En sak är säker: TV-djungeln är inte lätt att hitta rätt i, särskilt trassligt kan det vara att skilja mellan alla olika finesser och modellbeteckningar. Även om det finns färre TV-märken att välja mellan numera så är antalet modeller fortfarande överväldigande. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta rätt i myllret av TV-apparater och att se till att du hittar den som passar just dig bäst.

Valet av TV brukar börja med en uppfattning om storlek och pris. Om man lägger de estetiska aspekterna åt sidan för ett ögonblick så är det viktigt för bildupplevelsen att man väljer en TV som är tillräckligt stor, inte bara för avståndet till soffan utan för vad TV:n ska användas till. Film, sport och TV-serier i HD avnjuts med fördel på en skärm som är 50 tum eller ännu större för att få biokänsla. Om du däremot mest tittar på nyheterna eller gamla repriser av Dallas har du mindre nytta av en storskärm. Titta i tabellen här bredvid så ser du rekommenderade storlekar och tittavstånd – men glöm inte att det allra viktigaste är att din TV är större än grannens …

När du väl har bestämt dig för storleken är det dags att avgöra vilken kvalitet du vill ha. 46 tum är en populär storlek till blandade TV-program, och sådana skärmar finns i snudd på alla prisklasser, från 3 000 till 30 000 kronor. Vad är det för skillnad?

Först och främst är det skillnad i bildkvalitet, främst kontrast, färger och svärta. För att få en bild med dynamik och liv är det speciellt viktigt med en stark kontrast mellan mörkt och ljust. Svärta kan bäst beskrivas som frånvaro av ljus, och är viktigt för djupkänslan i mörka filmscener. Här finns inga genvägar och de billigaste TV-apparaterna brukar ha en bildkvalitet som inte riktigt hållet måttet på något eller några av dessa områden.

LCD och plasma är de dominerande panelteknikerna i dag och båda har sina styrkor och svagheter – det finns inget facit för vad som är bäst. Moderna LCD-skärmar med lysdioder (LED) har en fenomenal ljusstyrka men oftast saknas det lite djup i den mörkare delen av spektrat. Plasma har å sin sida en utmärkt svärta men ofta lite begränsat med ljus för att fungera i dagsljus. Men så länge man tänker på de olika egenskaperna fungerar båda teknikerna mycket bra. Om du vill ha det bästa av båda världar ska du titta närmare på en TV med LED-bakbelysning. De har inte bara en överlägsen kontrast och ljusstyrka, utan också en fenomenal svärta eftersom de kan stänga av bakbelysningen helt och hållet på de områden av bilden som ska vara svarta. Nackdelen är priset, skärmar med bak-LED brukar vara bland de dyraste, särskilt om du vill ha en större storlek.

LCD Budgetklassen

LG 42LW550W

 

 

 

Billig och behaglig 3D

Letar du efter en bra och billig 3D-skärm? LG har svaret med sin Cinema 3D-modell.

LG och Philips går emot strömmen och lanserar skärmar med polariserande glasögon. Principen är enkel: i stället för dyra glasögon med aktiva slutare har LG polariserande glasögon av samma typ som på bio – därav namnet ”Cinema 3D”. Detta har många fördelar, först och främst kan man bjussa på flera glasögon utan att priset går upp. Dessutom tycker många att den polariserande tekniken är mer behaglig för ögonen.

3D-film fungerar väldigt bra på LG-skärmen. Bilden är knivskarp och har en bra djupkänsla. Bäst av allt är att man slipper flimmer från andra ljuskällor. Det är bara i undantagsfall som vi märker av tendenser till rutmönster som beror på den halverade upplösningen. De uppstår främst i plana ytor där det kan bli en antydan till ”sågtänder” när kameran rör sig. Själva skärmen är matt och har inga plågsamma reflektioner, däremot kan den blanka ramen verka lite störande när man tittar på 3D.

Även om 3D är den här skärmens stora styrka så hänger den med konkurrenterna fint även i två dimensioner. Svärtan är förvånansvärt bra, vilket gör att vi kan titta på film utan att reta oss på för mycket grått i bilden. Dessutom är färgåtergivningen mycket god, med en jämn och naturlig färgbalans även i standardläge. LG har gjort särskilda menyer för avancerade inställningar, vilket gör det möjligt att få en ännu mer neutral bild när man tittar på film. I övrigt fungerar även Cinema-inställningen bra i de flesta fall.

42LW550W är en billig TV med höga prestanda och ett strålande alternativ för alla som är intresserade av film, spel och 3D-underhållning.

Läs recensionen här

 

LCD Toppklassen

Samsung UE46D6505


Bäst när det gäller

Samsungs populära 6-serie levererar en överraskande god bildkvalitet i både 2D och 3D.

Samsung introducerade LED-konceptet för ett par år sedan och de tunna skärmarna har varit en hejdundrande framgång för koreanerna. Årets modeller har en extra smal ram runt bilden som gör att 46-tummaren inte tar mer plats än många 42-tummare där ute. En annan detalj är de dolda knapparna på baksidan. Låter du fingrarna glida över dem så dyker de upp som symboler på skärmen så att du vet vilken du ska trycka på. Smart och innovativt!

TV:n är fullproppad med Smart TV-funktioner, som är ett annat begrepp som Samsung har anammat. Du kan styra TV-funktionerna via       iPhone och Android och få tillgång till YouTube, Twitter, Facebook och mycket annat direkt på skärmen.

Bildkvaliteten går inte av för hackor heller. Direkt ur kartongen har Samsung en dunderstark bild med massor av ljusstyrka och kontrast, vilket alltid har varit ett kännetecken för LED-tekniken. Kontrast och svärta tillhör klassens bästa, samtidigt som bilden är otroligt skarp och rik på detaljer. Färgåtergivningen är relativt jämn i standardläget men du bör välja filmläget för att få de mest korrekta färgerna.

Samsung satsar på aktiva glasögon med inbyggd slutarmekanism för att fördela bilden till vänster respektive höger öga. Vi hade en hel del att anmärka på Samsungs förra generation – skärmarna hade synliga problem med crosstalk/dubbelbilder och glasögonen kunde lätt bli tröttsamma att ha på sig. I år har de lanserat en ny och lättare variant med snabbare bluetooth-överföring, och det mesta är förbättrat. Djupeffekten är mycket skarpare, mer stabil och framför allt mer behaglig, och crosstalk (dubbelbilder) är markant reducerat.

Samsungs flatskärmar har varit ganska så beryktade för sitt tunna ljud, vilket bidragit mycket till försäljningen av ljudlimpor och hemmabioanläggningar. Den här modellen är inget undantag, men ändå är den klart bättre än tidigare modeller, med ett fylligare ljud som man till och med kan vrida upp riktigt högt utan att det skär i öronen.

Läs recensionen här

 

High-end LCD

Philips 46PFL9706

 

Kontrastkungen

46PFL9706T är en välutrustad TV med referensbild. Med ny filterteknik har Philips lyckats ta kontrast och svärta till helt nya höjder!

I flera år har Philips 9000-serie ansetts som en av de bästa TV-apparaterna som går att köpa, och den representerar det yppersta inom TV-teknik. I den här modellserien har Philips en bildpanel med tusentals lysdioder som sitter bakom skärmen. De är indelade i grupper som kan tändas och släckas individuellt. Det ger en fenomenal kontroll över ljuset, mycket bättre än i de vanligare kant-LED-skärmarna som har samma ljusstyrka över hela skärmytan. Men även om lysdioderna bakom skärmen tar mer plats så är nya 9706-modellen förvånansvärt tunn. För att lyckas med det har Philips bland annat flyttat ner högtalarna i bordsstativet.

Den största nyheten för i år är dock Moth Eye-filtret, som Philips utvecklat tillsammans med Sharp. Det har den unika egenskapen att det släpper ut mycket ljus utan att släppa in särskilt mycket. På så sätt åstadkoms en fenomenal ljusstyrka samtidigt som mörka partier förblir mörka. Philips-TV är också utrustad med en ny beläggning som markant minskar reflektioner.

När dessa två filter kombineras med den synnerligen potenta bildpanelen får man en bildkvalitet som helt enkelt måste ses med egna ögon. Philips-skärmen har en fenomenal kontrast och ljusstyrka, och den mörkaste svärta vi någonsin sett! Det bästa är att 46PFL9706T behåller bildkvaliteten i nästan alla situationer, inklusive i 3D. Här kan man titta på TV mitt på ljusa dagen, även om skärmen får massor av solljus på sig.

Tyvärr finns bara Moth-filtret på just den här modellen. Varken 52-tumsversionen av 9706 eller den extra breda 21:9-toppmodellen 56PFL9956 har fått det nya filtret, vilket vi hoppas Philips fixar så fort som möjligt!

Sammantaget är 46PFL9706T antagligen den bästa allround-TV:n på marknaden just nu.

Läs recensionen här

 

3D Plasma

Panasonic TX-P65VT30Y


Alltjämt i täten

Panasonic spänner musklerna med en toppmodell av referensklass – till ett attraktivt pris!

Panasonics största toppmodeller har länge varit i en klass för sig när det gäller bildkvalitet, men dessvärre också när det gäller pris. I år har priset på 65-tummaren sänkts med mer än 10 000 kronor och det gör den intressant för hemmabioentusiaster. Panasonic har förbättrat sin design markant i år, med en heltäckande glasplatta framför skärmen som ger ett sobert intryck. Fast ingenting kan dölja det faktum att det handlar om en TV av ansenliga proportioner. Den har en avgjort mer dominerande framtoning än Samsungs plasma, och är väsentligt tyngre. Gipsväggarna darrar av skräck…

Modeller som 50GT30 och 55VT30 har imponerat på oss med sin överlägsna färgåtergivning och 65-tumsversionen ger mer av allt det goda. Den extra stora plasmapanelen ger ännu mer tryck i bilden och filmer får en inlevelse man inte kan få med små skärmar.

Jämfört med den närmaste konkurrenten, Samsung PS64D8005, har 65VT30 en mer exakt färgpalett och ännu grymmare svärta. Att även gråtonskalan är mer exakt syns tydligt i mörka scener. Panasonic uppvisar stor precision i de små graderingarna från svart till ljusgrått.

När vi sätter på oss 3D-glasögonen kan vi njuta av den troligtvis bästa och framför allt mest behagliga 3D-bilden vi någonsin har skådat. Panasonic-skärmen har en imponerande djupkänsla och får fram mer information och mindre brus än konkurrenterna.

TX-P65VT30Y är tveklöst en av marknadens bästa TV-apparater just nu. En helt överlägsen färgåtergivning med imponerande kontrast och svärta gör filmtittning till en ren njutning. När priset dessutom har blivit förhållandevis hyggligt har vi inga som helst betänkligheter med att sätta Panasonics toppmodell överst på prispallen.

Läs recensionen här

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen