The Light Between Oceans

Drama med hög nÀsduksfaktor, toppat av strÄlande skÄdespelare.

Filmen bygger pĂ„ en roman av M.L. Stedman och presenterar oss för Tom Sherbourne (Michael Fassbender). Tom kommer hem desillusionerad och omskakad i sjĂ€len frĂ„n första vĂ€rldskrigets skyttegravar. Allt han vill ha Ă€r lugn och ro och avskildhet – och det fĂ„r han verkligen nĂ€r han börjar jobba som fyrvaktare pĂ„ den öde ön Janus utanför Australiens vĂ€stkust.
Den introverta enstöringen vĂ€cker dock varma kĂ€nslor hos landsortsflickan Isabel (Alicia Vikander, Ex Machina). I egenskap av dotter i en familj som har förlorat tvĂ„ söner i kriget vet hon en hel del om sorg och gör det till sin livsuppgift att ”vĂ€cka liv” i Tom. Tillsammans flyttar de ut till ensamheten, men förtvivlan trĂ€ffar dem hĂ„rt nĂ€r de fĂ„r missfall efter missfall.  Men sĂ„ driver plötsligt en liten roddbĂ„t iland, med en död man – och ett spĂ€dbarn!
Isabell bönfaller Tom att de ska ta hand om barnet som sitt eget och inte berĂ€tta vad som hĂ€nt. De gör som hon vill och lever sedan bra liv – tills de trĂ€ffar Ă€nkan Hannah (Rachel Weisz). Filmens stora fokus Ă€r det moraliska dilemmat som Tom och Isabel stĂ€lls inför: ska de berĂ€tta sanningen eller lĂ„tsas som ingenting, svĂ€lja de moraliska kvalen och leva vidare som om ingenting hade hĂ€nt?

https://www.youtube.com/watch?v=YSX-mpsVutQ

Handlingen Ă€r sĂ„ tĂ„rdrypande dramaromantisk att man nĂ€stan misstĂ€nker att sjĂ€lvaste Nicholas Sparks (The Notebook) har Ă„kt över pölen och författat manus. Men det har han inte – och tack för det! För Ă€ven om Fyren mellan haven vet hur den ska trycka pĂ„ alla tĂ„rframkallande knappar sĂ„ berĂ€ttar den en betydligt bĂ€ttre berĂ€ttelse alla Sparks-filmer – och dess starkaste kort Ă€r skĂ„despelare av vĂ€rldsklass.
Det stabila skĂ„despeleriet ackompanjeras av ett foto som ocksĂ„ hĂ„ller vĂ€rldsklass. Adam Arkapaw (True Detective) lĂ„ter kameran svepa över det majestĂ€tiska, karga landskapet och smeker ansiktena pĂ„ vĂ€derbitna mĂ€nniskorna. Regissör och manusförfattare Derek Gianfrance, som praktiskt taget har specialiserat sig pĂ„ komplexa förhĂ„llanden mellan mĂ€n och kvinnor (Blue Valentine, The Place Beyond the Pines), har den hĂ€r gĂ„ngen dragit ner pĂ„ tempot och handling betydligt jĂ€mfört med sina tidigare filmer, vilket passar historien och det intensiva dramat – fast vissa scener hade med fördel kunnat kortas.
Handlingen innebĂ€r att man lĂ€tt kan spela pĂ„ de mest elementĂ€ra – och klyschigaste – kĂ€nslorna, ofta ackompanjerade av klinkande, dyster musik. SĂ„ Ă€r det ocksĂ„, det ”mĂ„las” bitvis med en lite för bred pensel, Ă€ven om det definitivt gĂ„r att leva med. Det Ă€r spĂ€nningen och det mĂ€nskliga perspektivet mellan Tom och Isabell som Ă€r filmens starkaste kort, och det slĂ„r gnistor om det nedtonade samspelet mellan Fassbender och Vikander (de blev till och med ett par pĂ„ riktigt under inspelningen). Filmens största svaghet Ă€r att delar av handlingen blir lite vĂ€l lĂ„ngsökta/orealistiska (vi tror inte pĂ„ valet Hanna ger Isabel) och att det mot slutet blir för uppenbart vad Gianfrance vill ha för kĂ€nslomĂ€ssig reaktion frĂ„n sin publik.
Sammantaget Ă€r detta en mer ”konventionell” film Ă€n vi Ă€r vana vid frĂ„n Gianfrance, pĂ„ gott och ont. Fyren mellan haven Ă€r en tekniskt briljant film med skĂ„despelare av vĂ€rldsklass, men förstörs tyvĂ€rr av lite vĂ€l uppenbart kĂ€nslomĂ€ssigt publikfrieri och ett onyanserat manus. Men det rĂ€cker verkligen till 4 superstabila stjĂ€rnor – det hade blivit 5 om den bara hade vĂ„gat vara lite mer subtil. En film som passar perfekt att se tillsammans med kĂ€rleken i soffan.
Bildkvaliteten Àr mycket bra, men vi hade velat ha lite mer tryck i fÀrgerna. Surroundljudet (DTS 7.1) hÄller yppersta kvalitet, vi har sÀllan hört en klarare dialog. Bonusmaterialet har ett intressant kommentatorsspÄr av Gianfrance och en kort bakomfilm och lite om location.

 

Fakta:

Blu-ray
Release: 14 april 2017
Regi: Derek Gianfrance
Med: Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz, Thomas Unger, Jack Thompson, Bryan Brown
Genre: Drama
Land: USA
År: 2016
LĂ€ngd: 2:13

Rating:
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Blade Runner: ENASTÅENDE!

  Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  The Leftovers: Djupt drama

  Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Britannia: Rule Britannia!

  Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.

  Harry Potter: Trollkarlsmagi

  En av tidernas mest uppskattade filmserier, om den lite nördiga killen med trollstav och runda glasögon, slÀpps nu pÄ 4K UDH BD.

  The Zookeeper’s Wife: Fascinerande historia, platt berĂ€ttad

  Schindler’s List med zoo-knorr. Fascinerande, men trist odramatisk.

  Biler 3: TrÄkiga bilklyschor

  Sistan rundan med vÄra högst levande bilvÀnner blir bara en onödig uppvisning av medelmÄttighet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×