The Crown, sÀsong 1

Drottning Elizabeths liv Ă€r en utmĂ€rkt utgĂ„ngspunkt för en dramatisk TV-serie – och Netflix lyckas bra.

Netflix har satt ihop en tillvĂ€xtstrategi som gĂ„r ut pĂ„ en större produktion av lokala TV-serier. Marseille var den första specialanpassade serien för den europeiska marknaden – Ă€ven om vi inte blev sĂ€rskilt imponerande av ”House of Cards i europeisk tappning”. Nu lanserar streaming-jĂ€tten en betydligt mer pĂ„kostad produktion som bör kunna nĂ„ en bredare publik, Ă€ven utanför Europas grĂ€nser.
2006 portrÀtterade Helen Mirren drottning Elizabeth II i den mycket sevÀrda filmen The Queen. Manusförfattare var Peter Morgan. Han Àr en av huvudpersonerna bakom kameran (och medförfattare) till The Crown. Men medan The Queen fokuserade pÄ drottningens reaktioner och liv efter Dianas död tar The Crown oss med till början av hennes liv som statsöverhuvud för Storbritannien och lÀnderna i SamvÀldet. Ett liv som hon ursprungligen inte föddes till.

 

KÀrleken övervinner allt
20 januari 1936 satte sig kronprins Edward pĂ„ tronen som eftertrĂ€dare till sin far, kung George V, och blev kung Edward VIII av Storbritannien. I 42 Ă„r hade han förberett sig för rollen som statsöverhuvud, men kĂ€rlekens outgrundliga vĂ€gar gjorde hans tid som regent oerhört kort – faktiskt sĂ„ kort att han aldrig blev formellt krönt.
Edward förĂ€lskade sig i amerikanskan Wallis Simpson, enda problemet var att hon inte var av kunglig börd och – gud förbjude! – hade varit gift tvĂ„ gĂ„nger tidigare. Vilket gjorde att den oerhört konservativa, traditionella Windsor-familjen i Buckingham Palace, och den minst lika konservativa engelska kyrkan och Baldwin-regeringen, ansĂ„g henne fullstĂ€ndig olĂ€mplig som blivande drottning. Edward fick ett ”enkelt val: kĂ€rleken eller tronen! 11 december 1936, efter knappt elva mĂ„nader som kung, abdikerade han och eftertrĂ€ddes av sin bror Albert. Efter detta förklarades Edward persona non grata i kungafamiljen.

The Crown

 

Den stammande kungen
Albert (Jarred Harris), ”den stammande kungen”, tog kunganamnet George VI. Han var en kung som uppenbarligen inte kĂ€nde sig bekvĂ€m i mediernas starka sökarljus, men som Ă€ndĂ„ blev omtyckt av folket. Han dog av cancer 1952, bara 56 Ă„r gammal. Hans Ă€ldsta dotter hette Elizabeth 

Elizabeth Alexandra Mary föddes 21 april 1926 och levde de första Ären av sitt liv lyckligt ovetande om att hon som tioÄring skulle bli nummer ett i den brittiska tronföljden. Som brorsdotter till den blivande kungen förvÀntades hon leva ett idylliskt, nÀstan avskÀrmat liv utanför medias och folkets stÀndiga uppsikt. Men det var innan Wallis Simpson fanns med i bilden.
NÀr Elizabeth tilltrÀdde som Storbritanniens sjÀtte drottning genom tiderna var hon bara 25 Är gammal. Ett enormt arbete lÄg framför henne, och med en sÄdan bakgrund och familj, intriger och drama sÄ finns det gott om material att vÀlja bland för manusförfattarna till TV-serien.

 

Nya tider
Drottning Elizabeth II (Claire Foy) kastades huvudstupa in i rollen som regent nÀr hennes far avled hastigt under tiden hon var pÄ en lÄng resa till lÀnderna i SamvÀldet tillsammans med sin nyblivne make, prins Philip (Matt Smith). Som ung och oerfaren regent blev hon till en början hunsad av sina erfarna (manliga) rÄdgivare, de tvÄ drottningmödrarna och sjÀlvaste sir Winston Churchill. De blandade sig i allting frÄn familjenamn och bostad till prinsgemÄlens fritidsaktiviteter. Men Elizabeth hittade snart sin egen röst och formade sin egen, moderna drottningroll.
Foy Ă€r en fulltrĂ€ff som den lilla nĂ€tta och osĂ€kra kvinnan som helt ofrivilligt hamnar pĂ„ djupt vatten och snabbt ”lĂ€r sig simma”. Med enkel mimik och smĂ„ gester har hon fĂ„ngat den verkliga Elizabeth pĂ„ kornet. Med en blandning av brittisk korrekthet och trotsig envishet Ă€r hon seriens mest fascinerande person – och den som ocksĂ„ genomgĂ„r den största förĂ€ndringen.
Serien Ă€r dessutom föredömlig pĂ„ att framstĂ€lla svĂ„righeterna som den stolte och traditionelle prinsgemĂ„len har och hans svĂ„righeter med att hitta sin roll som undersĂ„te till drottningen. Som han frustrerat uttrycker det: ”Jag vill vara gift med Elizabeth, inte med drottningen.” ÄndĂ„ förvĂ€ntar hon sig att han ska knĂ€böja inför henne under kröningen.
Matt Smith spelar rollen som den smĂ„frustrerade prinsen med trovĂ€rdighet och stark inlevelse, dessutom Ă€r han nĂ€stan portrĂ€ttlik den verkliga Philip. En man som ofta talar innan han tĂ€nker, försöker förnya regentrollen och strĂ€var efter att finna sig tillrĂ€tta i sitt nya liv som ”vĂ€skbĂ€rare” Ă„t sin mĂ€ktiga hustru. Men det Ă€r spĂ€nningarna mellan en annan (och mycket mĂ€ktigare) man som Ă€r en av seriens höjdpunkter.

Sir Winston
En av Storbritanniens mest mytomspunna och legendariska premiÀrministrar genom tiderna, Sir Winston Churchill, ÄtervÀnder till Downing Street 10 strax innan Elizabeth blir drottning. Och traditionalisten Churchill ser helst att ingenting (inklusive hans omfattande alkoholintag) förÀndras. Vid 77 Ärs Älder börjar han sÄ sakteligen tappa greppet och oppositionen (och hans partikamrater) ser sin chans att bli av med den gamla ringrÀven 1952. DÄ omkom tusentals invÄnare i London pÄ grund av starkt förorenad luft, medan Churchill var upptagen av smÄsaker. Den krönte drottningen gÄr sÄ lÄngt som att övervÀga att begÀra att han avgÄr och utlöser en konstitutionell kris.
John Lithgow Ă€r en fröjd för ögon och öron som den synnerligen fĂ€rgstarke och politiskt inkorrekte Churchill. En man som Ă€r kĂ€nd för att ha sagt ”My dear you are ugly, but tomorrow I shall be sober and you will still be ugly” till en parlamentsledamot som kritiserade hans drickande, Ă€r en kĂ€lla till mycket bra underhĂ„llning och drama. I serien blir han och drottningen Ă€ven motpoler i brytningstiden mellan ”det gamla” och ”det moderna”. ÄndĂ„ har de ömsesidig respekt för varandra och, inte minst, varandras sociala positioner.

 

Kvalitetsserie
The Crown Àr definitivt en serie vi kommer att fortsÀtta följa eftersom den Àr god underhÄllning och en blandning av personligt drama, intriger och fascinerande historielektion frÄn vÄr nutidshistoria. HÀr fÄr sÄvÀl kostymdramafantaster och rojalister som politik- och historieintresserade vad de vill ha.
Det Àr imponerande hur vÀl Netflix har lyckats Äterskapa 1950-talets London och Buckingham Palace in i minsta detalj. PÄ det omrÄdet utstrÄlar serien pÄkostad kvalitet. Detsamma gÀller de iögonfallande kostymerna som ocksÄ bidrar till att ta med publiken till en svunnen tid. HÀr har det uppenbarligen Àgnats mycket tid Ät research i arkiv och officiella brev, och handlingen kryddas av pÄhittade privata samtal mellan medlemmarna i kungafamiljen.
Det Àgnas dock lite för mycket tid Ät det interna, detaljerade livet pÄ slottet och vissa av avsnitten Àr lite lÄngrandiga och innehÄllsfattiga, kanske hade serien fungerat bÀttre med Ätta avsnitt? Det borde ha gÄtt hÄrdare till i klipprummet samtidigt som tidsutvecklingen snabbats upp en smula.
HÀr finns garanterat drama nog för att fylla flera sÀsonger, och genomgÄende bra skÄdespeleri bidrar till att serien fÄr fem stjÀrnor.
Hela första sÀsongen kan strömmas pÄ Neflix frÄn 4 november. Recensionen bygger pÄ de första fem avsnitten (av sammanlagt tio).

Fakta:

Release: 24 oktober 2016
Regi: Thea Sharrock
Med: Emelia Clarke, Sam Claflin, Janet McTeer, Matthew Lewis, Charles Dance, Stephen Peacocke
Genre: Drama
Land: UK
År: 2016
LĂ€ngd: 1:50

Rating:
 • FILM:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Blade Runner: ENASTÅENDE!

  Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  The Leftovers: Djupt drama

  Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Britannia: Rule Britannia!

  Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.

  Harry Potter: Trollkarlsmagi

  En av tidernas mest uppskattade filmserier, om den lite nördiga killen med trollstav och runda glasögon, slÀpps nu pÄ 4K UDH BD.

  The Zookeeper’s Wife: Fascinerande historia, platt berĂ€ttad

  Schindler’s List med zoo-knorr. Fascinerande, men trist odramatisk.

  Biler 3: TrÄkiga bilklyschor

  Sistan rundan med vÄra högst levande bilvÀnner blir bara en onödig uppvisning av medelmÄttighet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×