annonse
annonse
Recension: The Autopsy of Jane Doe

Obehagligt skrämmande!

Härlig, klassisk rysare men verkligen inget för känsliga själar.

annonse

Trolljägaren satte den norske regissören André Øverdal på kartan i Hollywood och eftersom spänningskungen Stephen King har höjt honom till skyarna på Twitter för The Autopsy of Jane Doe ser hans framtid som regissör synnerligen ljus ut. Och det är verkligen en mycket bra film han åstadkommer som sin första Hollywood-produktion.
I en helt genomsnittlig amerikansk småstad anländer polisen till ett makabert massmord på en familj och en ung, vacker kvinna. Mannen och hustrun hittas sönderskjutna med hemska skador och extremt blodiga men den okända kvinnan, ”Jane Doe” (Olwen Catherine Kelly), ligger begravd i källaren. Tillsynes orörd och oskadd – men stendöd. Den lokala sheriffen (Michael McElhatton) begär en snabb obduktion innan pressen kastar sig över honom. Jobbet går till far och son Tilden (Brian Cox och Emilie Hirsch).

 

https://www.youtube.com/watch?v=mtTAhXuiRTc

Tilden har jobbat som privat rättsmedicinare i mer än 40 år. I källaren i sitt eget hem obduceras lik på samma vardagliga sätt som vi andra läser en bok. Men ”Jane Doe” är så långt från normal man kan komma. När hon skärs upp (och tro oss, här utelämnas inga detaljer!) görs det ena morbida fyndet efter det andra. Kroppen är uppenbarligen bestialiskt misshandlad och stympad – men från utsidan ser det ut som hon är helt orörd och bara sover. När lamporna börjar blinka, dörrarna knarrar och ”skuggor” visar sig i speglarna i det gamla huset, är goda råd dyra.
Øverdal har regisserat en förträfflig rysare, som visserligen stöder sig på de klassiska elementen från bra skräckfilmer med studsa-ur-soffan-hoppa-skräck, creepy musik, mörka källare och en allmän klaustrofobisk känsla. Men på samma gång har den en ganska så intrikat lösning på en otrolig mordgåta. Den morbida gåtan löses bokstavligt talat lager för lager när de skär sig djupare in liket.
Brian Cox är enastående som den ytterst erfarna obducenten och Emilie Hirsch porträtterar ungdomlig otålighet och nyfikenhet på ett övertygande sätt. Genidraget är att snudd på hela filmen utspelas mellan obduktionsrummets fyra väggar – vi känner oss lika instängda som Cox & co. Slutet är ett antiklimax med lite väl konstruerad förlösning, men så länge din mage tål den kommer Jane Doe att skrämma skiten ur dig! 5 stjärnor.
Ljudet (DTS 5.1) och bilden är genomgående bra, dock lite för mycket brus i en del mörka scener. Tyvärr inget bonusmaterial.

 

Fakta & Rating:

Blu-ray
Release: 27 mars 2017
Regi: André Øverdal
Med: Brian Cox, Emile Hirsch, Ophelia Lovibond, Michael McElhatton, Olwen Catherine Kelly, Jane Perry
Genre: Rysare
Land: USA
År: 2016
Längd: 1:26

 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LJUD:
 • BILD:
 • Les också:

  Den artificiella världen expanderar – och imploderar

  Den fascinerande TV-serien har kvar sina premiumkvaliteter.

  Banbrytande existentialism!

  Alex Garland ger oss en science fiction-film som verkligen är något utöver det vanliga. Mästerverkets hörnstenar är rädsla, ångest, död och frågor om vår egen existens.

  The Man With the Iron Heart: Ojämnt krigsdrama

  Den tjeckiska motståndsrörelsen planerar ett attentat mot hjärnan bakom ”Endlösung”, Tjeckoslovakiens rikskansler Heydrich.

  Thor 3: Sarkastiska superhjältar

  Ironin och sarkasmen går som en röd tråd genom vårt tredje möte med åskguden – och det funkar.

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Överraskande tråkig filmatisering av Agatha Christies deckarroman.

  The Big Sick

  Intressanta kulturella och religiösa konflikter i en besvärande men charmig romantisk komedi.

  Wind River: Mästerligt vildmarksdrama

  En ung indiansk kvinna blir brutalt våldtagen och fryser ihjäl, utan att samhället tycks vilja lyfta ett finger.

  Here and Now: Fasaden rämnar

  En progressiv, ytterst liberal amerikansk familj sätts på prov när ålder, värderingar och fördomar konfronteras.

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Geostorm är en klar förolämpning mot varje normalintelligent person – och mördande tråkig!

  Marseille, säsong 2

  Säsong 2 i Marseille är en betydligt mer tillfredsställande, och realistisk, tittarupplevelse än förra säsongen.

  The Dark Tower

  Stephen King-roman blir till genomsnittlig actionfest på vita duken.

  Altered Carbon, säsong 1

  Science fiction där man rent teoretiskt kan få evigt liv genom att byta ”skal” (kropp). En fascinerande handling förstörs av onödigt våld och simpla dialoger/skådespelare.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts