SuperhjÀlte med djup

Och vi som trodde att vi hade tröttnat pÄ X-Men!

Vi har nĂ€stan tappat rĂ€kningen pĂ„ hur mĂ„nga X-Men– och spinoff-filmer som gjorts – uppenbarligen alldeles för mĂ„nga, med allt mer snarlika handlingar – men sĂ„ kommer Logan, en film som skiljer sig otroligt mycket frĂ„n resten!

Vi befinner oss i grĂ€nsomrĂ„det mellan USA och Mexiko, dĂ€r en trött Logan, a.k.a. Wolverine, försörjer sig som limousinchaufför. SĂ„ snart hans skift Ă€r över kastar han i sig tillrĂ€ckligt mycket whiskey för att glömma den sorgliga tillvaron, det förflutna och all smĂ€rta. Ett liv i sjĂ€lvömkan Ă€r inget liv, sĂ€gs det, vilket naturligtvis Ă€ven Logan har insett eftersom han funderar pĂ„ sjĂ€lvmord. Det enda som hĂ„ller honom vid liv Ă€r att Charles Xavier (Patrick Stewart) behöver vĂ„rd, samt den utopiska drömmen om ett bekymmersfritt liv ute till havs – men sedan hinner naturligtvis hans förflutna ikapp honom.

Inkognito superhjÀlte

Det som verkligen skiljer Logan frĂ„n alla de andra X-Men-filmerna Ă€r att man för det mesta glömmer att det Ă€r en X-Men-film man tittar pĂ„. Regissör och manusförfattare James Mangold serverar oss ett drivande bra mĂ€nskligt drama, varvat med ett par alldeles förtrĂ€ffliga actionscener, dĂ€r vĂ„r man ”av en slump” har knivblad som sticker ut hĂ€nderna och Ă€r praktiskt taget osĂ„rbar. Logan har faktiskt fler likheter med filmer som The Wrestler, Leon, A Perfect World och Crazy Heart Ă€n superhjĂ€ltefilmer.

I Logan möter vi den trötta ”cirkushĂ€sten” som Ă€r trött pĂ„ alla gamla ”konster” och livet i allmĂ€nhet, som bara försöker lĂ€gga det förflutna bakom sig men som inte lyckas slĂ€ppa taget. Han fĂ„r ocksĂ„ (utan att han vill det) ansvar för ett barn som han mĂ„ste försvara frĂ„n all vĂ€rldens ondska och övermakt. En komplex huvudperson som lever ett liv utan glĂ€dje eller hopp om framtiden och som drĂ€nker sin sjĂ€lvömkan i spritens sköna tröst.

PĂ„ flykt

År 2029 har myndigheterna Ă€ntligen (nĂ€stan) lyckats utplĂ„na samtliga mutanter och Logan hĂ„ller Charles instĂ€ngd i en metallbunker för att han inte ska utgöra nĂ„gon fara för vare sig sjĂ€lv eller andra. Myndigheterna har dĂ€remot inte helt glömt bort den stora militĂ€ra potential en mutant kan ha, sĂ„ nu försöker de odla fram nya genetiska mutanter i provrör – mutanter de kan kontrollera helt och hĂ„llet.

NĂ€r Logan flyr frĂ„n myndigheterna och paramilitĂ€ra grupper tar han med sig Charles och förĂ€ldralösa Laura (en skrĂ€mmande bra Dafne Keen) pĂ„ en road trip genom USA – pĂ„ jakt efter fredliga ”Utopia”, dĂ€r de kan fĂ„ vara ifred för ett samhĂ€lle som försöker utrota alla som Ă€r annorlunda. Detta Ă€r ocksĂ„ filmens politiska, och högst aktuella, budskap. Med det sagt sĂ„ kan filmen ocksĂ„ avnjutas som en ren actionfilm – fast utan popcorn, den Ă€r för djup och allvarlig för det.

Komplex superhjÀlte

Jackman Àr i sitt esse som Äldrande, livströtte Logan. Han haltar sig fram genom tillvaron och tÀnker inte lÀngre Àn till nÀsta drink, och pÄ möjlighet att spara ihop tillrÀckligt kapital för att köpa drömbÄten som skulle ta honom bort frÄn allt skit. En sÀllsynt komplex super-/antihjÀlte som fÄr en nytÀndning nÀr han fÄr nÄgon att bry sig om.

VĂ„ldet Ă€r rĂ„are, mer explicit och â€Ă€kta” Ă€n i de tidigare filmerna, vilket passar den dystra och ”realistiska” tonen mycket bra. Men allt vĂ„ld sker inte utan konsekvenser, vilket Mangold exemplifierade sĂ„ bra i westernklassikern Shane (1953), dĂ€r hjĂ€lten som begĂ„r mord (trots att offren Ă€r onda personer) mĂ€rks för livet och mĂ„ste lĂ€ra sig att leva med det.

Logan Ă€r ett medryckande bra portrĂ€tt om mĂ€nskligt förfall, sjĂ€lvömkan och möjligheten till nytt hopp. Allt toppas av en lysande roll av en synnerligen komplex Jackman och en skrĂ€mmande bra debutant, Keen. 5 stabila stjĂ€rnor för detta epos – som avnjuts bĂ€st med en mörk öl.

Referensfilm

Förutom att vara en alldeles förtrÀfflig film har 4K-versionen av Logan tekniska kvaliteter av högsta klass. Bildkvaliteten Àr alldeles superb, med en vansinnig skÀrpa och detaljrikedom, och ett vackert djup dÀr ingenting försvinner i mörka scener. LjudspÄret (Dolby Atmos) passar bÄde filmen och bildkvaliteten. Ett förtrÀffligt mixat surroundljud med en dundrande bas som ÀndÄ alltid har en kristallklar dialog. En teknisk referensfilm!

I extramaterialet Àr Mangolds kommentatorsspÄr det mest intressanta, dÀr finns ocksÄ ett par borttagna scener, trailer och en omfattande bakomfilm, samt en extra BD-skiva med filmen i svartvitt.

Fakta:

4K UHD BD

Release: 17 juli 2017

Regi: James Mangold

Med: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephan Merchant, Elizabeth Rodriguez, Richard E. Grant

Genre: Action

Land: USA

År: 2017

LĂ€ngd: 2:17

Rating:
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Blade Runner: ENASTÅENDE!

  Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  The Leftovers: Djupt drama

  Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Britannia: Rule Britannia!

  Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.

  Harry Potter: Trollkarlsmagi

  En av tidernas mest uppskattade filmserier, om den lite nördiga killen med trollstav och runda glasögon, slÀpps nu pÄ 4K UDH BD.

  The Zookeeper’s Wife: Fascinerande historia, platt berĂ€ttad

  Schindler’s List med zoo-knorr. Fascinerande, men trist odramatisk.

  Biler 3: TrÄkiga bilklyschor

  Sistan rundan med vÄra högst levande bilvÀnner blir bara en onödig uppvisning av medelmÄttighet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×