Rogue One: A Star Wars Story

Första spinoff-filmen frÄn Star Wars universum levererar varorna, men inte mer.

NĂ€r sjĂ€lvaste filmimperiet av alla filmimperier, Disney Group, langade upp 35 miljarder till det skĂ€ggiga ”vuxen-barnet” George Lucas 2012, lovade de tvĂ„ saker: de skulle inte ”Disney-ifiera” Star Wars och de skulle göra en uppsjö av filmer, inklusive spinoff-serier pĂ„ löpande band.

Musse Pigg
Med eftertankens kranka blekhet kan vi konstatera att ”Musse Pigg” har hĂ„llit bĂ„da sina löften. Star Wars har verkligen inte förvandlats till ofarlig familjeunderhĂ„llning vars enda mĂ„l Ă€r att tillfredsstĂ€lla alla (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens var faktiskt den bĂ€sta filmen i sagan pĂ„ 35 Ă„r!), tvĂ€rtom har de anstĂ€llt hĂ€ngivna fans med respekt för det förflutna att regissera och serverat en mer vuxen och mörkare version av rymdĂ€ventyret. Och tack vare alla potentiella parallellhandlingar kan de nu presentera helt nya karaktĂ€rer.
Om Disneykoncernen har lÄtit Star Wars mer eller mindre leva sitt eget, sjÀlvstÀndigt liv under Musse Pigg-paraplyet sÄ har de tagit vara pÄ arvet och stÀmningen efter Lucas. NÀr George Lucas omdefinierade science fiction-genren 1977 och skapade en av tidernas mest inkomstbringande filmserier sÄ skapade han samtidigt ett mÄngfasetterat universum med en mÀngd karaktÀrer och potentiella parallellhistorier. Lucas Àr inte lÀngre inblandad i Star Wars, men hans ande vilar över de nya filmerna ocksÄ.

 

https://www.youtube.com/watch?v=frdj1zb9sMY

Hyllning till det förflutna
Nej, det Ă€r sant att vi inte för möta de kĂ€nda och kĂ€ra karaktĂ€rerna frĂ„n den ”riktiga” Star Wars-serien, men Rogue Man Ă€r i mĂ„ngt och mycket en film som kommer frĂ„n ingenstans och stĂ„r pĂ„ helt egna ben. Vi befinner oss, naturligtvis, i samma universum och handlingen, visserligen med mĂ€ngder nya och okĂ€nda karaktĂ€rer, utspelas mellan filmen tre och fyra i Star Wars-sagan. Huvudhandlingen och russinet i kakan Ă€r att vi Ă€ntligen fĂ„r veta varför det var sĂ„ löjligt enkelt att sprĂ€nga DödsstjĂ€rnan i A New Hope (1977).
Huvudpersonen Ă€r den tuffa pojkflickan Jyn Erson (strĂ„lande portrĂ€tterad av Felicity Jones), som i jakten pĂ„ – och försvaret av – ritningarna till DödsstjĂ€rnan fĂ„r med sig ett brokigt gĂ€ng vigilanter, tuffa upprorsmakare och gerillakrigare. GĂ€nget Ă€r stĂ€ndigt pĂ„ flykt undan imperiets trupper och tar oss med till mĂ„nga olika platser i en galax lĂ„ngt, lĂ„ngt borta.

Politiskt korrekt
I Rogue One möter vi karaktÀrer frÄn varenda etnicitet pÄ jorden. Garanterat medvetet och sÀkert beslutat av Disneys mÀktiga marknadsföringsavdelning för att tÀcka in en sÄ stor global marknad som möjligt, men det kÀnns lite vÀl uppenbart och konstruerat.
DÀremot Àr det ett intressant gÀng som ska försvara ritningarna, fast historien plÄgas lite för ofta av oklart fokus genom att det Àr för mÄnga huvudpersoner inblandade och onödigt mÄnga parallellhandlingar som ska berÀttas.
Filmens svagaste punkt Àr den oftast sÄ stabile Forest Whitaker. Som Saw Gerrera (Che Guevara, anyone?), har han slagits mot det onda imperiet i en evighet, men kÀnns som en Äldrande dÄre med den ena mer osammanhÀngande och babblande dialogen efter den andra. Tanken Àr att han ska ta Jyn under sina vingar, men han blir mer parodisk Àn en mystisk och tung soldat. I andra Ànden av skalan fÄr vi en fantastisk prestation av Ben Mendelsohn (Bloodline) som spelar rollen som den onde imperiemannen Kennic med bravur och inlevelse. NÀr han dyker upp pÄ filmduken hÀnder det saker och ting och vi fÄr tillbaka den gamla fina kÀnslan frÄn 1980-talet.

Visuell njutning
Gareth Edwards (regissör) har fĂ„tt ganska sĂ„ fria tyglar att göra sin vision av Star Wars-sagan och med den eminente Greig Fraser bakom kameran trollar de fram den ena imponerande scenen efter den andra – i en film dĂ€r live-scener i stort sett glider över sömlöst i alla digitala effekter.
Rogue One Ă€r nog den minst science fiction-aktiga Star Wars-filmen hittills, handlingen och det visuella uttrycket drar snarare mot ”vanlig” gerillaupprorsfilm pĂ„ jorden som ”av en slump” Ă€ven har rymdskepp, ljussablar och stormtrupper. Det klĂ€r verkligen den lite grova stilen och stĂ€mningen, men tar samtidigt bort lite av magin och förvandlar Star Wars till en mer ordinĂ€r actionfilm.

Mer av samma sak
En visuellt snygg film, med mĂ„nga fina actionscener och (lyckligtvis) lite mörkare stĂ€mning Ă€n vad som Ă€r normalt för Star Wars – men sjĂ€lva handlingen Ă€r för enformig och lĂ„ngrandig, nĂ€stan trĂ„kig ibland. Tempot Ă€r högt nĂ€stan hela tiden, men det hĂ€nder inte sĂ„ mycket.
Det handlar fortfarande om den klassiska kampen mellan gott och ont (upproren som försöker bekĂ€mpa en nazistregim), men vi fĂ„r en bestĂ€md kĂ€nsla av att ha sett allting förut. För att vara en innovativ parallellhistoria tar handlingen tyvĂ€rr en del konventionella svĂ€ngar, pĂ„ det hĂ€r omrĂ„det var The Force Awakens faktiskt en friskare flĂ€kt. Men jösses, betraktad som en ”vanlig” action-blockbuster hĂ„ller detta mer Ă€n nog, fast med Star Wars-mĂ„tt mĂ€tt hamnar inte Rogue One pĂ„ mer Ă€n 4 stjĂ€rnor.
TyvĂ€rr har Disney Ă€nnu inte hoppat pĂ„ 4K-tĂ„get Ă€nnu, sĂ„ vi fĂ„r nöja oss med att ”bara” uppleva filmen i Full-HD pĂ„ Blu-ray. Med det sagt sĂ„ Ă€r det verkligen en imponerande bild de lyckas pressa fram ur Blu-ray-formatet! Rogue One Ă€r digitalt filmad och har en vansinnigt hög bildkvalitet, med knivskarp bild, naturliga och blĂ€ndande fĂ€rger och ett överraskande bra djup. Surroundljudet (DTS 7.1) Ă€r mastodontiskt, hĂ€rligt, komplext och oerhört detaljerat. Du hör varenda detalj samtidigt som subwoofern verkligen mullrar i hĂ€ftiga explosioner. Bonusmaterial har hela 11 dokumentĂ€rer, men de Ă€r bara mellan fyra och nio minuter lĂ„nga. Vi skriker efter en helhetlig bakomfilm.

 

Fakta:

Blu-ray
Release: 12 april 2017
Regi: Gareth Edwards
Med: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Ben Mendelsohn, Donnie Yen
Genre: Sci-fi
Land: USA
År: 2016
LĂ€ngd: 2:13

Rating:
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Blade Runner: ENASTÅENDE!

  Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  The Leftovers: Djupt drama

  Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Britannia: Rule Britannia!

  Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.

  Harry Potter: Trollkarlsmagi

  En av tidernas mest uppskattade filmserier, om den lite nördiga killen med trollstav och runda glasögon, slÀpps nu pÄ 4K UDH BD.

  The Zookeeper’s Wife: Fascinerande historia, platt berĂ€ttad

  Schindler’s List med zoo-knorr. Fascinerande, men trist odramatisk.

  Biler 3: TrÄkiga bilklyschor

  Sistan rundan med vÄra högst levande bilvÀnner blir bara en onödig uppvisning av medelmÄttighet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×