Passengers

Passengers tar oss med pÄ en resa genom tid och rum, dÀr existentiella frÄgor behandlas med en vÀxande spÀnning.

Morten Tyldum upptÀcktes av Hollywood efter sin filmatisering av Jo NesbÞs HuvudjÀgarna. The Imitation Game gav honom sitt internationella genombrott som regissör och han fick en uppskattande nickning av Oscar-akademin. Och med Passengers pÄ sin CV lÀr han inte ha nÄgra problem att fÄ nya stora filmuppdrag.

Ensamt majestÀt
I en inte alltför avlÀgsen framtid stiger vi ombord pÄ det imponerande, intergalaktiska rymdskeppet Avalon som fÀrdas genom rymden. Avalon Àr verkligen inte ett grÄtt, trÄngt, smutsigt och klaustrofobiskt rymdskepp som i Alien, utan en lyxkryssare för utvandrare som tÀnker skapa sin en ny framtid i paradiset pÄ planeten Homestead II.
Det ultramoderna, rymliga rymdskeppet har alla faciliteter och bĂ€r med sig en last som bestĂ„r av 5 000 passagerare och en besĂ€ttning pĂ„ 250 man som ska Ă„ka pĂ„ en 120 (!) Ă„r lĂ„nga resa till den nya vĂ€rlden. Äventyrare och kolonisatörer som vill ha en ny framtid, inte för att jorden hĂ„ller pĂ„ att gĂ„ under utan för att de drömmer om en nystart.
BÄde besÀttningen och alla passagerare ligger i en djup artificiell dvala pÄ den lÄnga resan och ska enligt planen inte vÀckas förrÀn fyra mÄnader innan ankomsten. En kraftig kollision med en stor asteroid orsakar dock svÄra tekniska problem och vÀcker en passagerarna, Jim Preston (Chris Pratt), 90 Är innan skeppet kommit fram.
Det tar lite tid innan ingenjören Jim inser att han Àr den enda som Àr vaken och att han har vaknat alldeles för tidigt, men nÀr den bistra insikten sakta sjunker in kÀnner han sig nÀstan som Robinson Crusoe: strandsatt och helt ensam utan nÄgon möjlighet att kommunicera med omvÀrlden. Till skillnad frÄn Crusoe behöver Jim dock inte prata med en papegoja, han har sÀllskap av roboten Arthur (en underbar Michael Sheen).
Jim blir mer och mer desperat och sjunker sĂ„ smĂ„ningom in i apati – Ă€nda tills han fĂ„r reda pĂ„ hur han kan vĂ€cka en av de andra passagerarna. PĂ„ avstĂ„nd förĂ€lskar han sig i vackra Aurora (Jennifer Lawrence) och har fiktiva samtal med henne, samtidigt som de moraliska kvalen hĂ„ller pĂ„ att driva honom till vansinne. Ska han fĂ„ sĂ€llskap genom att vĂ€cka henne? Det skulle innebĂ€ra en sĂ€ker död för henne ombord pĂ„ rymdskeppet.

https://www.youtube.com/watch?v=7BWWWQzTpNU

MĂ€nskligt drama
Passengers Àr ett drama som utspelar sig i tre klara akter. Den första stÀller existentiella frÄgor och tynger Jim med moralisk Ängest, i all sin desperata ensamhet. Den andra akten, efter Aurora har vaknat (men inte vet varför), handlar om den nya vÀnskapen och spirande kÀrleken, medan den tredje handlar om nÀr rymdskeppet hÄller pÄ att havererade pÄ samma gÄng som förhÄllandet mellan Jim och Aurora har kraschat. Filmen gÄr frÄn att handla om hur man ska leva till hur man ska överleva.
Filmen Ă€r helt klart bĂ€st i den första och andra akten, den tredje blir en mer ordinĂ€r actionthriller och kamp mot klockan. Det Ă€r den medmĂ€nskliga aspekten, och hur tvĂ„ frĂ€mlingar reagerar och agerar pĂ„ en tĂ€mligen extraordinĂ€r hĂ€ndelse, som lyfter Passengers till en stor filmupplevelse. TyvĂ€rr dras manus (som det ska ha tagit Jon Spaiths mer Ă€n 10 Ă„r att skriva fĂ€rdigt!) med alltför mĂ„nga uppenbara hĂ„l och enkla lösningar. Det Ă€r till exempel helt otroligt vad en vanlig ingenjör kan Ă„stadkomma nĂ€r det gĂ€ller att reparera ett enormt rymdskepp …

Visuell njutning
Oscars-akademin belönade Passengers med tvĂ„ nomineringar, en för originalmusiken och en för scenografin. Även om den inte vann nĂ„gon statyett Ă€r nominering för scenografin verkligen vĂ€lförtjĂ€nt, för det Ă€r ett nĂ€stan tvĂ„ timmar lĂ„ngt visuellt fyrverkeri vi fĂ„r se!
FrĂ„n alla de lĂ€ckra, genomtĂ€nkta detaljerna i det fashionabla rymdskeppet (som ibland pĂ„minner om Kubrick-klassikern 2001: En rymdodyssĂ©) och dess sĂ€regna yttre till de blĂ€ndande avlĂ€gsna galaxerna, planeterna och stjĂ€rnorna. En av höjdpunkterna Ă€r nĂ€r gravitationen försvinner och vattnet i poolen gör en flygtur 


Star Power
Chris Pratt mÄste ha fÄtt smak för science fiction-filmer efter Guardians of the Galaxy, och övergÄngen frÄn frÀck, slarvig antihjÀlte i en lÀtt komedi till tungt mÀnskligt drama har fungerat förvÄnansvÀrt bra.
I stora drag bĂ€rs hela filmen av Pratt och Lawrence och samspelet mellan dem gĂ„r det inte att klaga pĂ„ – tvĂ„ av Hollywoods största stjĂ€rnor levererar varorna nĂ€r romansen (med en explosiv hemlighet) utvecklas. Det mĂ„ste dĂ€remot sĂ€gas att av de tvĂ„ sĂ„ Ă€r det Lawrence som Ă€r karaktĂ€rsskĂ„despelaren. Hon har uppenbarligen ett mycket större kĂ€nsloregister att spela med och gör en imponerande tolkning av den komplexa karaktĂ€ren Aurora, som gĂ„r igenom en mĂ€ngd kĂ€nslomĂ€ssiga utmaningar – frĂ„n himmel till helvete.
Passengers Àr en ovanligt lÀcker film, med en spÀnnande handling som tyvÀrr inte utnyttjas helt och hÄllet.  I sjÀlva verket Àr filmen ofta en mer en traditionell romans Àn behandlar alla de stora frÄgorna som orsakas av att Jim och Aurora i realiteten Àr de enda tvÄ mÀnniskorna som finns kvar i hela vÀrlden. Filmen innehÄller dÀremot massor av spÀnnande mÀnskligt drama, spÀnning och action, allt kryddat med en skvÀtt filosofi. 5 stjÀrnor.

Referensfilm
4K-utgĂ„van gör den spektakulĂ€ra filmen full rĂ€ttvisa. Passengers Ă€r fullproppad med mörka scener blandade med ljusa detaljer som gnistrar med strĂ„lande skĂ€rpa och djup. Det komplexa surroundljudet (Dolby Atmos) placerar publiken i hĂ€ndelsernas centrum och förtjĂ€nar maxpoĂ€ng – extremt detaljerat, gott om smĂ€ll i djupbasen och förtrĂ€ffliga röster. En teknisk referensfilm! Bonusmaterialet har ett par borttagna och förlĂ€ngda scener, trailers samt fyra minidokumentĂ€rer som handlar om specialeffekterna, rymdskeppet, castingen plus en intervju med Pratt.

 

Fakta:

4K UHD BD
Release: 15 maj 2017
Regi: Morten Tyldum
Med: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Andy Garcia, Vince Foster
Genre: Science fiction
Land: USA
År: 2016
LĂ€ngd: 1:56

Rating:
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Blade Runner: ENASTÅENDE!

  Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  The Leftovers: Djupt drama

  Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Britannia: Rule Britannia!

  Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.

  Harry Potter: Trollkarlsmagi

  En av tidernas mest uppskattade filmserier, om den lite nördiga killen med trollstav och runda glasögon, slÀpps nu pÄ 4K UDH BD.

  The Zookeeper’s Wife: Fascinerande historia, platt berĂ€ttad

  Schindler’s List med zoo-knorr. Fascinerande, men trist odramatisk.

  Biler 3: TrÄkiga bilklyschor

  Sistan rundan med vÄra högst levande bilvÀnner blir bara en onödig uppvisning av medelmÄttighet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×