Kong: Skull Island

Vi har aldrig sett en större och mer spektakulĂ€r King Kong – och bra underhĂ„llna blir vi ocksĂ„.

FÄ apor har Àgnats större uppmÀrksamhet pÄ vita duken Àn jÀtten King Kong, hela Ätta spelfilmer har gjorts om honom, den första redan 1933. Den mest berömda kom 1976 och hade Jeff Bridges och Jessica Lange i huvudrollerna och kulminerade nÀr King Kong krossade flygplan som pappersflygplan pÄ toppen av World Trade Center. Peter Jackson (Lord of the Rings) Äterförenade oss med apan i en fantastisk film, King Kong, 2005.

Nu Ă€r det Ă„terigen dags att möta monsterapan hemma i det egna vardagsrummet och Jordan Vogt-Roberts version Ă€r verkligen ingen besvikelse. Den utspelas vid tiden för slutet av Vietnamkriget och vi fĂ„r följa med en expedition som Ă€r tĂ€nkt att kartlĂ€gga en nyupptĂ€ckt ö mitt ute i Stilla havet. Bill Randa (John Goodman) anlitar den före detta soldaten Conrad (Tom Hiddleston) för att leda dem genom okĂ€nd terrĂ€ng. De understöds av militĂ€ren, som leds av den förbannade generalen Packard (Samuel L. Jackson). UpptĂ€cktsresan mĂ„ste naturligtvis förevigas och Weaver (Brie Larson, Room) hyrs in som fotograf. Den enda som har en aning om vad som vĂ€ntar dem Ă€r Randa …

Genom att lĂ„ta filmen utspelas 1973 och flĂ€ta ihop den med Vietnamkriget fĂ„r vi en lĂ€cker mix av Ă€ventyrsfilm och hĂ€ftig krigsfilm, och allting ackompanjeras av samtida ”krigsmusik” frĂ„n Creedence. Miljöerna Ă€r fantastiska och Kong har aldrig sett mer Ă€kta och skrĂ€mmande ut – och inte större heller. Det var lĂ€nge sedan vi blev imponerade specialeffekter, men Skull Island sticker verkligen ut i mĂ€ngden. SkĂ„despelarna gör ett stabilt jobb men tyvĂ€rr Ă€gnas det för lite tid Ă„t karaktĂ€rernas utveckling och deras förflutna, de blir bara ytliga, stereotypa personer som vi inte bryr oss sĂ€rskilt mycket om. Enda undantaget Ă€r Weaver.

Skull Island Ă€r en lĂ€ttare actionfilm Ă€n den mer ”seriösa” King Kong i Peter Jacksons version – vilket den inte heller försöker dölja.

De mĂ„nga krigsscenerna har definitivt hĂ€mtat inspiration frĂ„n Apocalypse Now och flĂ€tas ihop sömlöst med de imponerande monsterscenerna dĂ€r vĂ„ra vĂ€nner tampas med allt frĂ„n gigantiska spindlar till vandrande trĂ€stammar och skrĂ€cködlor. I en av filmens hĂ€ftigaste scener slĂ„ss Hiddleston mot flygande dinosaurier med samurajsvĂ€rd (!) – vansinnigt överdrivet men jösses sĂ„ lĂ€ckert och underhĂ„llande. Fyra bastanta stjĂ€rnor till denna hĂ€ftiga och överdrivna popcorn-Ă€ventyrsfilm.

LjudspÄret (Dolby Atmos) i 4K-versionen blÄser oss nÀstan ur soffan! En sanslöst bra mixning som dessutom Àr extremt detaljerad och har ett enormt djup. Skivan har Àven en mycket bra bildkvalitet, fast inte riktigt skÀrpan vi förvÀntar oss av en ny 4K-film. Bonusmaterialet bestÄr av kommentatorsspÄr och utelÀmnade scener samt trailer och en rad minidokumentÀrer. Filmen finns Àven i en sÀrskild 3D-version.

Fakta:

Release: 24 juli 2017 Regi: Jordan Vogt-Roberts Med: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson, John C. Reilly, John Goodman, Corey Hawkins Genre: Action Land: USA År: 2016 LĂ€ngd: 1:58

Rating:
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Blade Runner: ENASTÅENDE!

  Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  The Leftovers: Djupt drama

  Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Britannia: Rule Britannia!

  Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.

  Harry Potter: Trollkarlsmagi

  En av tidernas mest uppskattade filmserier, om den lite nördiga killen med trollstav och runda glasögon, slÀpps nu pÄ 4K UDH BD.

  The Zookeeper’s Wife: Fascinerande historia, platt berĂ€ttad

  Schindler’s List med zoo-knorr. Fascinerande, men trist odramatisk.

  Biler 3: TrÄkiga bilklyschor

  Sistan rundan med vÄra högst levande bilvÀnner blir bara en onödig uppvisning av medelmÄttighet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×