annonse
annonse
Recension: Heat, Director’s Definitive Edition

Tidernas bästa krim-thriller!

Michael Manns episka mästerverk, med gigantmötet mellan De Niro och Pacino, kommer äntligen i en välförtjänt specialversion.

annonse

För Mann, som innan var mest känd som producent av TV-serien Miami Vice, blev Heat (1995), det stora genombrottet som regissör på vita duken. För första gången fick vi se två av filmvärldens verkliga giganter mötas ansikte mot ansikte på film – Al Pacino och Robert De Niro hade aldrig setts tillsammans i en film (båda var visserligen med i Gudfadern II, men aldrig i samma scen).
Själva handlingen är ganska så ordinär: Yrkesbrottslingen Neil McCauley (De Niro) ska göra sin sista stora stöt innan han drar sig tillbaka och börjar leva som en laglydig medborgare. Hans motståndare är den hängivne LAPD-kriminalpolisen Vincent Hannah (Pacino). Hannah är en ”klassisk” överarbetad polis som har det svårt med privatlivet.

https://www.youtube.com/watch?v=RfKbIbiX458

Det som skiljer Heat från den långa raden mediokra polis/skurk-thrillers är Manns eminenta manus och fantastiska rollprestationer från alla inblandade. Kombinerar man det med Manns visuella känsla och hans tydliga och strama regi så får man en klassiker. Vi möter två män som lever på motsatta sidor av lagen, men som egentligen är väldigt lika. Dramaturgin är förträfflig och vi får verkligen lära känna karaktärerna och alla deras problem. Båda huvudpersonerna är lika besatta av sina jobb och har klara mål i livet. Även birollerna är viktiga karaktärer, inte minst övertygar Amy Brenneman (Judging Amy) som den aningen naiva och ytterst förstående Eady.
Höjdpunkten är utan tvekan den välskrivna caféscenen där Pacino och De Niro möts, men även flykten från banken är en självskriven klassiker – fantastiskt filmad och klippt.
Slutet är en liten besvikelse, filmen saknar en förlösning som lever upp till de höga förväntningarna Mann har byggt upp.
Rent filmtekniskt är Heat en snudd på perfekt stilistisk thriller med ett intelligent manus, skälvande spänning rakt igenom samt enastående skådespelare – tre timmar nästan flyger förbi. Heat tar en säker plats bland de allra bästa thrillrarna i filmhistorien. Det finns ingen ursäkt: köp omedelbart Michael Manns definitiva version av denna klassiker!
Specialversionen har en mycket bra och intressant bakomfilmen, 11 borttagna scener, intervjuer, ett par minidokumentärer och (halleluja!) kommentatorsspår av Mann. Filmen har fått en imponerande teknisk restaurering och både bild- och ljudkvaliteten (DTS 5.1) är fulländad!

 

Fakta & Rating:

Blu-ray
Release: 24 april 2017
Regi: Michael Mann
Med: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Tom Sizemore, Natalie Portman, Amy Brenneman
Genre: Thriller
Land: USA
År: 1995
Längd: 2:50

 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LJUD:
 • BILD:
 • Les också:

  Den artificiella världen expanderar – och imploderar

  Den fascinerande TV-serien har kvar sina premiumkvaliteter.

  Banbrytande existentialism!

  Alex Garland ger oss en science fiction-film som verkligen är något utöver det vanliga. Mästerverkets hörnstenar är rädsla, ångest, död och frågor om vår egen existens.

  The Man With the Iron Heart: Ojämnt krigsdrama

  Den tjeckiska motståndsrörelsen planerar ett attentat mot hjärnan bakom ”Endlösung”, Tjeckoslovakiens rikskansler Heydrich.

  Thor 3: Sarkastiska superhjältar

  Ironin och sarkasmen går som en röd tråd genom vårt tredje möte med åskguden – och det funkar.

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Överraskande tråkig filmatisering av Agatha Christies deckarroman.

  The Big Sick

  Intressanta kulturella och religiösa konflikter i en besvärande men charmig romantisk komedi.

  Wind River: Mästerligt vildmarksdrama

  En ung indiansk kvinna blir brutalt våldtagen och fryser ihjäl, utan att samhället tycks vilja lyfta ett finger.

  Here and Now: Fasaden rämnar

  En progressiv, ytterst liberal amerikansk familj sätts på prov när ålder, värderingar och fördomar konfronteras.

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Geostorm är en klar förolämpning mot varje normalintelligent person – och mördande tråkig!

  Marseille, säsong 2

  Säsong 2 i Marseille är en betydligt mer tillfredsställande, och realistisk, tittarupplevelse än förra säsongen.

  The Dark Tower

  Stephen King-roman blir till genomsnittlig actionfest på vita duken.

  Altered Carbon, säsong 1

  Science fiction där man rent teoretiskt kan få evigt liv genom att byta ”skal” (kropp). En fascinerande handling förstörs av onödigt våld och simpla dialoger/skådespelare.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts