Guardians of the Galaxy

I Guardians of the Galaxy tar Marvel udden av den svulstiga sci-fi-genren en gĂ„ng för alla – med humor, action och elegans.

NĂ€r George Lucas Ă„terupplivade Star Wars lyckades han med konststycket att fĂ„ de flesta i den ursprungliga skaran fans att vĂ€nda sig bort i avsky över hur infantil sagan hade blivit – personifierat av den lĂ„ngörade Jar Jar Binks. Om Episod I–III (möjligtvis bortsett frĂ„n del III) var Star Wars för Ă„ttaĂ„ringar sĂ„ Ă€r Guardians of the Galaxy sagans ohyfsade kusin.

Vi fĂ„r först bekanta oss med Peter Quill som ung pojke nĂ€r han Ă€r med om att hans mor dör, nĂ€r han flyr frĂ„n sjukhuset sugs han upp av ett rymdskepp. 28 Ă„r senare reser Quill (Chris Pratt), som numera kallar sig för Star Lord, runt i galaxen som en smĂ„sjaskig skurk. NĂ€r han (pĂ„ bĂ€sta Indiana Jones-manĂ©r) stjĂ€l ett mystiskt rymdklot frĂ„n den ĂŒber-onda Thanos (Josh Brolin) tar han sig vatten lĂ„ngt över huvudet. För att ta tillbaka klotet skickar Thanos kampsportsdrottningen Gamore (Zoe Saldana), och sedan drar kampen om galaxen framtid i gĂ„ng. Och mitt i alltihop finns en liten arg tvĂ€ttbjörn!

”Alla” har vĂ€l sett Tillbaka till framtiden, dĂ€r vĂ„r hjĂ€lte Michael J Fox genom ett tidsparadigmskifte skapar en alternativ vĂ€rld av 1985. I ”Guardians” fĂ„r vi en form av alternativ variant pĂ„ Star Wars, i en absurd, men hĂ€rligt lyckad, mix av Babylon 5, Star Trek och Star Wars. Hade inte bĂ„de Marvel Studios och Lucasfilm Ă€gts av Disney sĂ„ hade det nog kommit en stĂ€mningsansökan frĂ„n Lucas.

Quill Ă€r helt perfekt som en ung Han Solo och Gamora Ă€r den handlingskraftiga och intelligenta prinsessan Leia. Chewbacca Ă€r naturligtvis ocksĂ„ med som den grymtande Groot, partner till tvĂ€ttbjörnen Rocket. Efter ett snabbt besök i galaxens hĂ„rdaste fĂ€ngelse, följt av en spektakulĂ€r rymningsscen, fĂ„r de med sig yrkesförbrytaren Drax (Dave Bautista) som en av galaxens brokiga vĂ€ktare. Till och med ”Kejsaren” finns pĂ„ plats.

I början av filmen var vi milt sagt skeptiska. Det var lite vĂ€l mycket effekter Ă  la Babylon 5, med den ena mer udda varelsen efter den andra och ”mĂ€nniskor” i alla regnbĂ„gens fĂ€rger. Zoe Saldane gĂ„r frĂ„n blĂ„ Avatar till grön Zen Whoberis. Men Guardians of the Galaxy kommer undan med det mesta tack vare ett otroligt uppfinningsrikt och synnerligen charmigt manus och karaktĂ€rer som du hejar pĂ„ och trivs med.

Man mÄste ta filmen för vad den Àr: ren och skÀr underhÄllning i tvÄ timmar, och dessutom synnerligen vÀlgjord sÄdan. Actionscenerna Àr lysande och utmattande, humorn och de tuffa replikerna (som nog inte uppfattas av de yngsta) haglar och hela filmen hÄller ett högt tempo. Det blir aldrig trÄkigt eller utdraget, vilket inte minst det excellenta stjÀrngÀnget av skÄdespelare bidrar till. Vi tar av oss hatten för Glenn Close och John C Reilly som lyckas hÄlla sig allvarliga i sina scener!

Musiken Ă€r en egen karaktĂ€r. Quill har med sig sin kĂ€raste Ă€godel, en Walkman med popmix frĂ„n 70- och 80-talet – obetalbart! ToppunderhĂ„llning som vi gĂ€rna ser mer av. Fem rejĂ€la stjĂ€rnor ger vi till vĂ„ra nyvunna, sjaskiga vĂ€nner!

Bildkvaliteten Ă€r i en klass för sig. Till och med i 3D Ă€r fĂ€rger och kontraster knivskarpa. Och sĂ€llan har vi sett bĂ€ttre, mer förnuftigt anvĂ€nd 3D-teknik. Filmen har rakt igenom ett ovanligt elegant djup, dessutom finns det en mĂ€ngd element som effektivt poppar ut ur skĂ€rmen och nĂ€stan trĂ€ffar oss rakt i planeten. Dessutom ”rasar” det ut saker över de svarta 21:9-fĂ€lten. HĂ€rligt!

LjudspĂ„ret dundrar loss sĂ„ att subbasen hotar med att lyfta soffan frĂ„n golvet, samtidigt som dialogen Ă€r fullstĂ€ndigt klar och tydlig – sĂ„ ska det lĂ„ta!

PÄ köpet fÄr vi mycket bonusmaterial, men det mesta Àr korta minidokumentÀrer som inte gÄr pÄ djupet. Dessutom finns det en del borttagna och förlÀngda scener, samt ett bra och informativt kommentatorsspÄr.

knapp

Fakta:
 • Release: 1 december 2014
 • Regi: James Gunn
 • Med: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, John C. Reilly, Glenn Close
 • Genre: Sci-fi
 • Land: USA
 • År: 2014
 • LĂ€ngd: 2:01
Rating:
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Blade Runner: ENASTÅENDE!

  Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  The Leftovers: Djupt drama

  Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Britannia: Rule Britannia!

  Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.

  Harry Potter: Trollkarlsmagi

  En av tidernas mest uppskattade filmserier, om den lite nördiga killen med trollstav och runda glasögon, slÀpps nu pÄ 4K UDH BD.

  The Zookeeper’s Wife: Fascinerande historia, platt berĂ€ttad

  Schindler’s List med zoo-knorr. Fascinerande, men trist odramatisk.

  Biler 3: TrÄkiga bilklyschor

  Sistan rundan med vÄra högst levande bilvÀnner blir bara en onödig uppvisning av medelmÄttighet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×