annonse
annonse

Guardians of the Galaxy

Blu-ray-recension

I Guardians of the Galaxy tar Marvel udden av den svulstiga sci-fi-genren en gång för alla – med humor, action och elegans.

När George Lucas återupplivade Star Wars lyckades han med konststycket att få de flesta i den ursprungliga skaran fans att vända sig bort i avsky över hur infantil sagan hade blivit – personifierat av den långörade Jar Jar Binks. Om Episod I–III (möjligtvis bortsett från del III) var Star Wars för åttaåringar så är Guardians of the Galaxy sagans ohyfsade kusin.

Vi får först bekanta oss med Peter Quill som ung pojke när han är med om att hans mor dör, när han flyr från sjukhuset sugs han upp av ett rymdskepp. 28 år senare reser Quill (Chris Pratt), som numera kallar sig för Star Lord, runt i galaxen som en småsjaskig skurk. När han (på bästa Indiana Jones-manér) stjäl ett mystiskt rymdklot från den über-onda Thanos (Josh Brolin) tar han sig vatten långt över huvudet. För att ta tillbaka klotet skickar Thanos kampsportsdrottningen Gamore (Zoe Saldana), och sedan drar kampen om galaxen framtid i gång. Och mitt i alltihop finns en liten arg tvättbjörn!

”Alla” har väl sett Tillbaka till framtiden, där vår hjälte Michael J Fox genom ett tidsparadigmskifte skapar en alternativ värld av 1985. I ”Guardians” får vi en form av alternativ variant på Star Wars, i en absurd, men härligt lyckad, mix av Babylon 5, Star Trek och Star Wars. Hade inte både Marvel Studios och Lucasfilm ägts av Disney så hade det nog kommit en stämningsansökan från Lucas.

Quill är helt perfekt som en ung Han Solo och Gamora är den handlingskraftiga och intelligenta prinsessan Leia. Chewbacca är naturligtvis också med som den grymtande Groot, partner till tvättbjörnen Rocket. Efter ett snabbt besök i galaxens hårdaste fängelse, följt av en spektakulär rymningsscen, får de med sig yrkesförbrytaren Drax (Dave Bautista) som en av galaxens brokiga väktare. Till och med ”Kejsaren” finns på plats.

I början av filmen var vi milt sagt skeptiska. Det var lite väl mycket effekter à la Babylon 5, med den ena mer udda varelsen efter den andra och ”människor” i alla regnbågens färger. Zoe Saldane går från blå Avatar till grön Zen Whoberis. Men Guardians of the Galaxy kommer undan med det mesta tack vare ett otroligt uppfinningsrikt och synnerligen charmigt manus och karaktärer som du hejar på och trivs med.

FAKTA

  • Release: 1 december 2014
  • Regi: James Gunn
  • Med: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, John C. Reilly, Glenn Close
  • Genre: Sci-fi
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 2:01

FILM

EKSTRA

LJUD

BILD