Ghost in the Shell

Scarlett Johansson Àr snygg som cyborg-polis i uppblÄst framtidsthriller.

Hollywood fortsÀtter att uppvakta den enorma asiatiska filmmarknaden, den hÀr gÄngen handlar det om ett slags asiatisk version av Blade Runner.

I en inte alltför avlĂ€gsen framtid Ă€r uppgraderingar och cyborg-kroppsdelar lika naturligt för mĂ€nskligheten som att sminka sig pĂ„ morgonen. JĂ€tteföretaget Hanka Robotics har gĂ„tt ett steg till och stoppat in en riktig mĂ€nsklig hjĂ€rna i en cyborg-kropp – och vips, sĂ„ Ă€r supermĂ€nniskan född. Eller?

Personen som fĂ„r den banbrytande â€Ă€ran” att fĂ„ sin hjĂ€rna implanterad i en robot (som ser ut och rör sig 100 % mĂ€nskligt) Ă€r ”Major” (Scarlett Johansson). I egenskap av enmansarmĂ©, som samtidigt kan tĂ€nka och dra slutsatser som en mĂ€nniska, Ă€r hon den perfekta polisen. Men hon och hennes team rĂ„kar ut för trubbel nĂ€r de stöter pĂ„ den komplexa hackern Kuze. Ju mer de undersöker fallet desto tydligare blir det för Major att sanningen hon fĂ„tt höra Ă€r en lögn.

Vi fĂ„r se en dystopisk framtidsvision som utspelas i Tokyo ett par Ă„r in i framtiden. Tekniken finns överallt – och inuti alla – och det Ă€r nĂ€stan omöjligt att skilja pĂ„ vem som Ă€r mĂ€nniska och vem som Ă€r maskin, och allmĂ€nheten bombarderas av reklam i form av gigantiska 3D-hologram. HĂ€r skulle Deckard (Harrison Ford, Blade Runner) fĂ„tt en tuff uppgift!

Ute pĂ„ uppdrag upptrĂ€der Major i en hudliknande drĂ€kt som döljer stĂ„lskelettet men framhĂ€ver resten av kroppen, och Scarlett Johansson bĂ„de ser bra ut och gör en stabil roll som actionhjĂ€ltinna. Att hon kan skjuta och slĂ„ss har vi sett tidigare (Lucy, Avengers), men trots en intressant handling kĂ€nns filmen dessvĂ€rre ganska sĂ„ ihĂ„lig. Huvudpersonerna Ă€r extremt endimensionella och handlingen Ă€r lika genomskinlig och förutsĂ€gbar som en fransk negligĂ©. Filmens underliggande moral – att de kan ta din kropp, men inte din sjĂ€l/ande (ghost), och att det Ă€r dina egna handlingar som definierar dig – kĂ€nns bara som en förevĂ€ndning: Ghost in the Shell handlar om ytliga, hĂ€ftiga actionscener, dĂ€r de flesta Ă€r bleka kopior av sĂ„dant vi har sett förut. 3 medelmĂ„ttiga stjĂ€rnor.

4K-versionen har ett hÀftigt ljudspÄr (Dolby Atmos) dÀr framför allt subwoofern fÄr sig en omgÄng. Bildkvaliteten Àr helt klart bra, men imponerar inte jÀmfört med BD-versionen. Det gnistrar inte precis av detaljer och skÀrpa i alla de mörka scenerna. Bonusmaterialet innehÄller en duglig bakomfilm samt tvÄ minidokumentÀrer. Filmen ges Àven ut i en BD 3D-version, men med den sÀmsta 3D-bilden vi har sett!

Fakta:

Release: 7 august 2017 Regi: Rupert Sanders Med: Scarlett Johansson, Pilou AsbĂŠk, Takeshi Kitano, Juliette Binoche, Michael Pitt, Chin Han Genre: Action Land: USA År: 2017 LĂ€ngd: 1:47

Rating:
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Blade Runner: ENASTÅENDE!

  Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  The Leftovers: Djupt drama

  Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Britannia: Rule Britannia!

  Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.

  Harry Potter: Trollkarlsmagi

  En av tidernas mest uppskattade filmserier, om den lite nördiga killen med trollstav och runda glasögon, slÀpps nu pÄ 4K UDH BD.

  The Zookeeper’s Wife: Fascinerande historia, platt berĂ€ttad

  Schindler’s List med zoo-knorr. Fascinerande, men trist odramatisk.

  Biler 3: TrÄkiga bilklyschor

  Sistan rundan med vÄra högst levande bilvÀnner blir bara en onödig uppvisning av medelmÄttighet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×