annons
annons

Recension: Captain America: Civil War 3D

Blu-ray-recension

I den tredje filmen om den jovialiske Captain America och hans brokiga gäng är det splittring och moraliska dilemman som står i centrum. Underhållande, men långrandigt.

Superhjältarna från Marvel-världen är en av de mest inkomstbringande filmserierna och – oftast – ett säkert kort när det gäller försäljning av biobiljetter och Blu-ray-filmer. Hittills har Marvel-filmerna spelat in ofattbara 87 miljarder (!) kronor på åtta år. Ur det perspektivet är det inte alls konstigt att antalet filmer närmar sig 15 och att företaget bakom (Disney) fortsätter att krama ur konceptet så mycket det bara går. Med det sagt så har Marvel-filmerna genomgående hållit en förvånansvärt hög kvalitet, med en bra blandning av popcornunderhållning, action och humor – frågan är bara hur länge de kan pressa fram originella historier ur samma koncept.

Följetång

Captain America: Civil War bygger till stor del på handlingen i de två första filmerna (plus Avengers), så om du är nytillkommen tittare kan vara svårt att hänga med och mycket av den interna humorn och allt smågnabbande går förlorat.

Ännu en gång är hela gänget samlat när nya faror hotar i Nigeria. Ett biologiskt laboratorium rånas och mannen bakom är en gammal bekant till våra hjältar. Tyvärr går det, som så många gånger förr (New York, Washington, Sokovia), många civila liv förlorade när Iron Man (Robert Downey), Black Widow (Scarlett Johansson), Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) och Captain America (Chris Evans) ska försvara Den fria världen.

Världens alla nationer, med USA:s utrikesminister (William Hurt) i spetsen, sätter ner foten och kräver att hjältarna ska arbeta på order av FN. Det betyder att det sås ett frö av split bland superhjältarna. Gänget delas upp i två falanger, där Captain America leder den oberoende gruppen medan Iron Man tycker att det är uppenbart att vigilanterna måste hållas ansvariga och kontrolleras.

När FN-byggnaden i Wien sprängs i tusen bitar och den misstänkte visar sig vara en gammal bekant/vän till Captain America, Barns, blir det ett regelrätt krig mellan superhjältarna.

Captain America: Civil War 3D
Captain America: Civil War 3D

Overkill

Visst är Captain America: Civil War en stor produktion, teknisk utmärkt genomförd, med en enorm budget och duktigt folk både framför och bakom kameran. Men – och det är ett stort men – efter två och en halv timme sitter vi med en lite tom känsla. Har vi inte sett det här förut?

FAKTA

  • Release: 10 oktober 2016
  • Regi: Anthony Russo
  • Med: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Elizabeth Olsen
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Längd: 2:27.

Flere recensioner under

The Mountain Between Us

Romantiskt överlevnadsdrama

Omaka par tvingas kämpa för att överleva i brutala men spektakulära omgivningar efter en flygkrasch.

Mordet på Orientexpressen

Läcker anakronism

Billions, säsong 3

Härlig cynism!

Star Wars: The Last Jedi

Klassisk stjärnornas krig

The Handmaid’s Tale, säsong 2

Skakande bra

Justice League

Tuffa hjältar – slapp historia

Westworld, säsong 2

Den artificiella världen expanderar – och imploderar

Annihilation

Banbrytande existentialism!

Alex Garland ger oss en science fiction-film som verkligen är något utöver det vanliga. Mästerverkets hörnstenar är rädsla, ångest, död och frågor om vår egen existens.

The Man With the Iron Heart

The Man With the Iron Heart: Ojämnt krigsdrama

Thor 3 – Ragnarok

Thor 3: Sarkastiska superhjältar

Crooked House

Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

Wind River

Wind River: Mästerligt vildmarksdrama

Here and Now, säsong 1

Here and Now: Fasaden rämnar

annons