annonse
annonse
Recension: Captain America: Civil War 3D

Blu-ray-recension

I den tredje filmen om den jovialiske Captain America och hans brokiga gäng är det splittring och moraliska dilemman som står i centrum. Underhållande, men långrandigt.

annonse

Superhjältarna från Marvel-världen är en av de mest inkomstbringande filmserierna och – oftast – ett säkert kort när det gäller försäljning av biobiljetter och Blu-ray-filmer. Hittills har Marvel-filmerna spelat in ofattbara 87 miljarder (!) kronor på åtta år. Ur det perspektivet är det inte alls konstigt att antalet filmer närmar sig 15 och att företaget bakom (Disney) fortsätter att krama ur konceptet så mycket det bara går. Med det sagt så har Marvel-filmerna genomgående hållit en förvånansvärt hög kvalitet, med en bra blandning av popcornunderhållning, action och humor – frågan är bara hur länge de kan pressa fram originella historier ur samma koncept.

Följetång

Captain America: Civil War bygger till stor del på handlingen i de två första filmerna (plus Avengers), så om du är nytillkommen tittare kan vara svårt att hänga med och mycket av den interna humorn och allt smågnabbande går förlorat.

Ännu en gång är hela gänget samlat när nya faror hotar i Nigeria. Ett biologiskt laboratorium rånas och mannen bakom är en gammal bekant till våra hjältar. Tyvärr går det, som så många gånger förr (New York, Washington, Sokovia), många civila liv förlorade när Iron Man (Robert Downey), Black Widow (Scarlett Johansson), Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) och Captain America (Chris Evans) ska försvara Den fria världen.

Världens alla nationer, med USA:s utrikesminister (William Hurt) i spetsen, sätter ner foten och kräver att hjältarna ska arbeta på order av FN. Det betyder att det sås ett frö av split bland superhjältarna. Gänget delas upp i två falanger, där Captain America leder den oberoende gruppen medan Iron Man tycker att det är uppenbart att vigilanterna måste hållas ansvariga och kontrolleras.

När FN-byggnaden i Wien sprängs i tusen bitar och den misstänkte visar sig vara en gammal bekant/vän till Captain America, Barns, blir det ett regelrätt krig mellan superhjältarna.

Captain America: Civil War 3D

Captain America: Civil War 3D

Overkill

Visst är Captain America: Civil War en stor produktion, teknisk utmärkt genomförd, med en enorm budget och duktigt folk både framför och bakom kameran. Men – och det är ett stort men – efter två och en halv timme sitter vi med en lite tom känsla. Har vi inte sett det här förut?

Låt det vara sagt med en gång: den tredje filmen om USA:s mest heroiska kapten är inte alls dålig, den är fullspäckad med halsbrytande actionscener, fascinerande locations runt om i världen, bra skådespelare och kryddad med bitande humor. Det blir bara lite för mycket av det goda och för många upprepningar. När man har sett superhjältarna och ”super”-skurkarna dänga till varandra för femtioelfte gången, åkt genom väggar och mosat jumbojets som om de vore saltkringlor, då blir man enkelt mätt på det visuella och känner sig nästan helt utmattad.

Captain America: Civil War 3D

Captain America: Civil War 3D

Komedi

Det som piffar upp filmen är de fina replikerna och det fräcka käbblet mellan superhjältarna. Det märks extra tydligt i scenen på flygplatsen i Leipzig där alla strålar samman – och till och med Ant-Man och Spider-Man får sina 15 minuter i rampljuset. Fräscha actionscener ackompanjerade av ironiska kommentarer slungas som kulor mellan aktörerna. Roligt och synnerligen underhållande.

Filmen håller genomgående en lätt och lekfull ton, trots det medföljande moraliska dilemmat.

Captain America: Civil War 3D

Captain America: Civil War 3D

Moraliskt dilemma?

Som en seriös underton i filmen försöker manusförfattare, producent och regissör inbilla oss att konflikten som uppstår när någon agerar i de Godas namn eventuellt kan göra mer skada en nytta, ett moraliskt dilemma som ska få oss i publiken att betrakta superhjältefilmen från ett djupare perspektiv. Det är en fiffig liten röd tråd som går igenom hela filmen, men låt dig inte luras av den – detta är renodlad popcorn-action från början till slut.

Och popcornen har inte alls någon fadd eftersmak, möjligen har det kommit lite mögel på dem, för direkt nydanande är Captain America: Civil War inte. Men vi delar ändå ut 4 stabila underhållningsstjärnor.

Inte i 4K!

Märkligt nog är Disney det största filmbolaget som ännu inte har hoppat på 4K-tåget. I det här fallet är det en extra stor besvikelse eftersom den tekniska kvaliteten på Blu-ray 3D-utgåvan är felfri, fast skulle definitivt ha varit ännu ett strå vassare i 4K-kvalitet. Ljudspåret (DTS 7.1) levererar verkligen varorna och vi har sällan hört ett bättre mixat surroundljud. Som bonusmaterial får vi en nästan halvtimme lång och bra bakomfilm, borttagna scener, ett informativt kommentatorsspår med regissörerna samt ett par minidokumentärer.

Fakta & Rating:
 • Release: 10 oktober 2016
 • Regi: Anthony Russo
 • Med: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Elizabeth Olsen
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2016
 • Längd: 2:27.
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LJUD:
 • BILD:
 • Les också:

  Crooked House

  Överraskande tråkig filmatisering av Agatha Christies deckarroman.

  The Big Sick

  Intressanta kulturella och religiösa konflikter i en besvärande men charmig romantisk komedi.

  Wind River

  En ung indiansk kvinna blir brutalt våldtagen och fryser ihjäl, utan att samhället tycks vilja lyfta ett finger.

  Here and Now, säsong 1

  En progressiv, ytterst liberal amerikansk familj sätts på prov när ålder, värderingar och fördomar konfronteras.

  Geostorm 3D

  Geostorm är en klar förolämpning mot varje normalintelligent person – och mördande tråkig!

  Marseille, säsong 2

  Säsong 2 i Marseille är en betydligt mer tillfredsställande, och realistisk, tittarupplevelse än förra säsongen.

  The Dark Tower

  Stephen King-roman blir till genomsnittlig actionfest på vita duken.

  Altered Carbon, säsong 1

  Science fiction där man rent teoretiskt kan få evigt liv genom att byta ”skal” (kropp). En fascinerande handling förstörs av onödigt våld och simpla dialoger/skådespelare.

  Groundhog Day – 25th Anniversary ed.

  Trots all sin uppenbara enkelhet och banalitet är Måndag hela veckan charmerande genial.

  Kingsman 2: The Golden Circle

  De skräddarsydda kostym-agenterna är tillbaka, tyvärr inte lika originella och fräscha som i den första filmen.

  It (2017)

  Härlig retro-rysare med trovärdiga karaktärer och en historia som är värd att berätta.

  Snømannen

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet är mest en fjuttig kinapuff!

  På forsidan nu

  4 Gaming-tangentbord

  Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer....

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Av omslaget att döma skulle man kunna tro att vi borde förbereda oss för en skräckfilm om ett hemsökt slott....

  Jabra Elite 65T

  Sedan Apple släppte sina AirPods i december 2016 har det hänt mycket och många konkurrenter har hunnit ut på marknaden...

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.