Britannia: Rule Britannia!

Lyckad genre-mix mellan historiskt (blodigt) drama och fantasy.

År 55 f. vt. försöker kejsar Julius Caesar och hans romerska legionĂ€rer erövra de brittiska öarna. Efter en förödmjukande retrĂ€tt försöker romarna igen 98 Ă„r senare (Ă„r 43 e. vt.).

Ledd av general Aulus Platius (David Morrissey) har romerska armén bestÀmt sig för att en gÄng för alla krossa de besvÀrliga kelterna, se till att de svÀr trohet till det romerska riket samt (viktigast av allt) börjar betala skatt till Rom. Men otur, vidskepliga soldater, ockulta druider och en inbiten lokalbefolkning stÄr i deras vÀg.

Foto: HBO

 

Ockult magi

De stÄndaktiga och stolta kelterna lÀgger naturligtvis inte ner sina vapen och hÀlsar romarna vÀlkomna. Den vÀl sjÀlvsÀkra romerska generalen stöter pÄ hÄrt motstÄnd, inte minst frÄn sina egna legionÀrer som hotar med myteri och desertering. BÄde fienden och myteristerna behandlas brutalt.

I bakgrunden lurar de magiska druiderna, ett gĂ€ng konstiga hĂ€xdoktorer (med passande utseende) som lika gĂ€rna rör sig i underjorden som pĂ„ jorden. De Ă€r spĂ„mĂ€n och med hjĂ€lp av ett rejĂ€lt intag av centralstimulerande medel utgör de Britannias ockulta inslag – med direktkontakt till gudarna. Överdruiden Ă€r den karismatiska Veran (Mackenzie Crook – vi kan vĂ€l sĂ€ga som sĂ„: efternamnet passar bra till karaktĂ€ren …).

Inbördeskrig

Romarna kommer inte alls till ett örike prÀglat av fredlig samexistens mellan invÄnarna. TvÀrtemot rasar ett lÄngvarigt inbördeskrig mellan stammarna. I mitten av konflikten hittar vi Canti- och Regni-stammarna.

Ian McDiarmid (Japp, sjÀlvaste kejsaren frÄn Star Wars!) har fÄtt den delikata rollen som kung över Cantii-stammen, Pellenor. En fullstÀndigt osmaklig kung som har förkÀrlek till att flÄ sina nÀrmaste familjemedlemmar levande. Hans eldiga, sexiga, rödhÄriga dotter Kerra (Kelly Reilly) Àr raka motsatsen: en kvinna som Àr envis som tusan, stÀndigt opponerar sig mot sin tyranniske far och kan svinga svÀrdet bÀttre Àn de flesta mÀn. Hon sticker verkligen ut i den misogyniska vÀrlden.

Foto: HBO

 

I andra ringhörnan hittar vi Regni-stammen. Den leds av den högvördiga drottningen Atendia (Zoë Wanamaker), med en förlorad son som Kerra gjorde till eunuck pÄ bröllopsnatten. Stammarna hyser nedÀrvt hat mot varandra, ett hat som de ockuperande romarna försöker utnyttja.

NĂ€r de keltiska stammarna som lever i harmoni med naturen, otroligt tatuerade och ”alternativa”, kolliderar med de ”civiliserade” romarna blir det en kulturkrock av sĂ€llan skĂ„dat slag.

Befriande humor

Seriens humoristiska anslag kommer frĂ„n den excentriske Divis (Nikolaj Lie Kaas, filmerna om avdelning Q), en före detta druid som kastats ut frĂ„n stammen eftersom han (uppenbarligen) Ă€r besatt. HĂ€rligt att se Ă€nnu en skandinav i en stor internationell serieproduktion, och Lie Kaas imponerar verkligen. PĂ„ perfekt brittisk-engelska (mycket ovanlig för en dansk), stark nĂ€rvaro och inlevelse gör han rollen felfritt – visserligen med god hjĂ€lp av att han fĂ„r portrĂ€ttera den vildaste karaktĂ€ren med de saftigaste replikerna. Mot sin vilja fĂ„r Divis slĂ€pa runt pĂ„ den tragiska flickan Cait.

Foto: HBO

 

Stor budget

Britannia Àr en samproduktion mellan Amazon Prime Video och Sky, och dryper av storproduktion med en budget som backar upp ambitionsnivÄn. Fotot Àr fantastiskt och imponerande, och det övervÀldigande landskapet (huvudsakligen filmat i Wales) bÀttrar pÄ storheten.

För att lyckas Àr en serie beroende av intressanta karaktÀrer som har potential att utvecklas och som publiken bryr sig om. Och sÄdana karaktÀrer finns det massor av i Britannia, inte minst Kerra och Divis.

Lite vĂ€l ofta hemfaller manusförfattarna (Jez Butterworth, Spectre) Ă„t ”enkel” och överdriven humor. Med det sagt sĂ„ har Britannia tillrĂ€ckligt med tyngd, fascinerande karaktĂ€rer och en god historia för att nĂ„ en stor publik. Om den blir nĂ€sta Game of Thrones Ă„terstĂ„r att se, men serien har definitivt en stor potential och ett stort underhĂ„llningsvĂ€rde. 4 starka stjĂ€rnor.

Recensionen bygger pĂ„ de tre första avsnitten (av tio). Hela sĂ€song 1 kan strömmas frĂ„n HBO Nordic frĂ„n 19 januari. Bildkvaliteten imponerar, ljudspĂ„ret Ă€r bra men lite ”instĂ€ngt”.

 

Fakta:

Release: 19 januari 2018

Regi: Sheree Folkson

Med: David Morrissey, Kelly Reilly, Nikolaj Lie Kaas, Liana Cornell, Mackenzie Crook, Eleanor Worthington-Cox, Gershwyn Eustache Jnr., Ian McDiarmid, Zoë Wanamaker

Genre: Drama

Land: USA

År: 2017

LĂ€ngd: 10:00

Rating:
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les ogsĂ„

  Dark Tower: Inte sÄ mörk ÀndÄ

  Stephen King-roman blir till genomsnittlig actionfest pÄ vita duken.

  Altered Carbon: Sci-fi för vÄldsfetischister

  Science fiction dĂ€r man rent teoretiskt kan fĂ„ evigt liv genom att byta ”skal” (kropp). En fascinerande handling förstörs av onödigt vĂ„ld och simpla dialoger/skĂ„despelare.

  Groundhog Day: Charmerande genial

  Trots all sin uppenbara enkelhet och banalitet Àr MÄndag hela veckan charmerande genial.

  Kingsman 2: StjÀrnspÀckad ljummen uppföljare

  De skrÀddarsydda kostym-agenterna Àr tillbaka, tyvÀrr inte lika originella och frÀscha som i den första filmen.

  It: SkrÀmmande bra!

  HÀrlig retro-rysare med trovÀrdiga karaktÀrer och en historia som Àr vÀrd att berÀtta.

  Snömannen: En slapp och osammanhÀngande historia

  Hollywood kommer till Norge med dunder och brak – men resultatet Ă€r mest en fjuttig kinapuff!

  Mother!: Oförglömligt obehaglig

  MĂ€sterregissören Darren Aronofsky bjuder pĂ„ en obehaglig filmupplevelse som du kommer att behöva tid för att ”skaka av dig”.

  Blade Runner: ENASTÅENDE!

  Den ursprungliga Blade Runner finns i sammanlagt sju olika versioner. Uppföljaren behöver bara en – den Ă€r perfekt frĂ„n början!

  Springsteen on Broadway

  Just nu spelar Bruce Springsteen sin mest unika serie konserter nĂ„gonsin – pĂ„ sjĂ€lvaste Broadway. Under mellandagarna var Ljud & Bild – andĂ€ktigt – pĂ„ plats.

  The Leftovers: Djupt drama

  Hur gÄr de som Àr kvar vidare nÀr 2 % av jordens befolkning plötsligt försvinner i tomma luften?

  Tulip Fever: KonstnÀrlig konstig soppa

  Visuellt lÀckert drama som irrar runt som en huvudlös höna.

  Dunkirk

  Christopher Nolan gör det igen! Bjuder pĂ„ en gedigen filmupplevelse med kvalitet frĂ„n A till Ö.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×