annonse
annonse
annonse

Bosch säsong 1

HBO

Bosch har blivit en mycket bra TV-serie för alla som älskar traditionella polisserier och Titus Welliver är som gjord för rollen.

Amerikanska Michael Connelly är tveklöst en av världens mest säljande författare, hans kriminalböcker om detektiv Harry Bosch och hans halvbror, advokaten Michael Haller, har översatts till närmare 40 språk och sålt i 60 miljoner exemplar. Connelly har skrivit om Hieronymus ”Harry” Bosch sedan 1992 och den senaste, ”The Burning Room”, kom ut förra året. 2011 kom långfilmen ”The Lincoln Lawyer” där Matthew McConaughey spelade huvudrollen som den kreativa försvarsadvokaten Michael Haller, sedan tog Amazon över och producerade TV-serien om den driftige polisen med oklanderlig procentandel uppklarade brott.

 

 

Harry Bosch (Titus Welliver) har arbetat 25 år på LAPD:s mordrotel, avdelning Hollywood. Han är en arbetsnarkoman som är känd för att gå sina egna vägar, oberoende av vad hans överordnade och reglementet säger. Han är en rejäl, fullständigt omutbar polis som lever för sitt jobb i så hög grad att hans fru har lämnat honom.

I säsong 1 (som bygger på en blandning av böckerna ”The Concrete Blonde”, ”City of Bones” och ”Echo Park”) är han anklagad av en änka för att ha skjutit hennes ”oskyldige” man. I domstolen framställs han som skjutglad och okontrollerad, och samtidigt som han kämpar för sin framtid som polis måste han lösa ett 20 år gammalt mord på en 12-årig pojke – på samma gång som LA drabbas av en ytterst effektiv seriemördare. Bosch anar att det finns en röd tråd mellan de två fallen.

Connelly skriver bra, insiktsfullt och levande, men han är ingen visionär eller revolutionerande deckarförfattare. I stora drag följer han ”deckar-receptet”, vilket ofta gör böckerna förutsägbara och en del karaktärer väl stereotypiska. TV-serien är gjord i nära samarbete med Connelly, som både har varit verkställande producent och varit med om att skriva manus – vilket också märks genom att det ligger ytterst nära bokversionen av Bosch och hans värld. Handlingen är uppfräschad till nutid och Bosch har fått ett något annorlunda förflutet, men det mesta är bevarat från böckerna, på gott och ont. Bosch är en person som har en brokig historia och serien låter verkligen publiken få känna den komplexa karaktären. Andra karaktärer är dock för endimensionella och stereotypiska.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Parallellhandlingen om den politiska (korrupta) kampen mellan advokaten och den lokala polischefen är bara en irriterande distraktion. Den är alldeles för klyschig och tillför inte handlingen något. Och Boschs eviga konflikt med en av sina överordnade känns inte trovärdig utan väldigt konstruerad. En klassisk konflikt som finns i ”alla” deckare. Men i stora drag är serien brutalt realistisk och mycket mer nedtonad än de flesta deckare.

Welliver är som skapt för rollen som den hängivne, kompromisslöse arbetsnarkomanen Bosch. Han porträtterar honom med precis lagom pondus och får med hjälp av med gester och kroppsspråk fram den komplexa huvudrollens beslutsamhet och charm. Hans välklädde partner Jerry spelas stilsäkert av Jamie Edgar och Jason Gedrick lyckas fint som den psykopatiska seriemördaren. Vi är inte lika imponerade av Annie Wersching och Lance Reddick, som i och för sig kämpar med mer stereotypa karaktärer och ”enkla” repliker.

Med en så pass komplex handling (från tre böcker) är det en väldigt stor fördel att ha närmare åtta timmar till förfogande, det ger historien gott om tid att byggas upp och utredarna får tid att lägga sitt pussel. Somliga tycker kanske att det ibland går lite väl långsamt framåt, men vi tycker att tempot är mycket bra. Precis som i böckerna är LA en av huvudkaraktärerna. Vi får lära känna både stadens skitiga bakgator och glättiga fasader, och genom en rad snygga flygfoton sveper vi ut över ”änglarnas stad” – vi har sällan sett LA vackrare om natten, inte minst från Boschs egen utsikt.

Serien kan knappast kallas för nydanande, men en gedigen deckare som håller spänningen uppe i alla 10 avsnitten (även om sista avsnittet är ett litet antiklimax) tack vare utmärkta skådespelare, bra karaktärsskildringar, en intrikat handling och en bra dramaturgi. 4 rejäla stjärnor. Vi säger mer gärna Ja tack till fler säsonger med Bosch!

Hela säsongen går att se på HBO Nordic från och med 14 februari.

Bildkvaliteten i strömningen från HBO är särdeles bra. Tjusiga och naturliga färger, bra intensitet och mycket bra skärpa. Ljudspåret är också övertygande, med en fin surroundmix.

 

 

 

 

Betyg

  • Release: 14 februari 2015
  • Regi: Ernest R. Dickerson
  • Med: Titus Welliver, Annie Wersching, Jamie Hector, Lance Reddick, Amy Quino, Mark Dervin
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 7:45

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

annonse
Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
test
Pinell Supersound 301
Välklingande bordsradio

Pinell Supersound lever upp till sitt namn och har bättre ljud än sina konkurrenter.

test
Netgear Orbi Voice RBK50V
Ett meshförstånd

Mesh-nätverk med Alexa-högtalare? Låter smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V är en god idé som är dåligt genomförd.

test
Tre high-end hörlurar
Multipla örgasmer

Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att slutna hörlurar kunde låta så förbaskat bra!

test
Microsoft Surface Laptop 2
Microsofts MacBook

Surface Laptop 2 är för Windows vad MacBook är för Mac OS. En bärbar dator där operativsystem och maskinvara går upp i en högre enhet.

Viktig uppdatering till Apple Watch Medan du sov fick klockan EKG.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×