annons
annons

Recension: 11.22.63

Blu-ray-recension

James Franco gör sitt bästa för att rädda JFK, drömkvinnan – och världen!

Få historiska händelser har traumatiserat det amerikanska folket mer än det mytomspunna mordet på USA:s 35:e president, John Fitzgerald Kennedy. JFK sköts ihjäl i Dallas, Texas 22 november 1963 (därav seriens titel). Enligt åklagarna, regeringen (och den efterföljande Warren-kommissionen) planerades och utfördes mordet av en ensamvarg: den före detta marinsoldaten Lee Harvey Oswald, som senare blev kommunist och hoppade av till Sovjetunionen.

https://www.youtube.com/watch?v=NXUx__qQGew

Vi befinner oss i Maine 2016. Där jobbar den karismatiske Jake Epping (James Franco) som engelsklärare och håller kvällskurser för vuxna som vill bli författare. Luncherna äter han alltid på Al’s Diner. Al (Chris Cooper) har hållit igång restaurangen i 35 år och är en god vän till Jake. Precis när Jake får skilsmässopapper från sin fru kommer Al krypande från bakom disken, uppenbarligen sjuk och ser flera år äldre ut än bara ett par minuter tidigare …

11.22.63 bygger på en roman av en av världens klart mest filmatiserade författare, kungen av övernaturliga thrillers, Stephen King. Med sig i produktionsteamet har han fått självaste J.J. Abrams som verkställande producent. Abrams har bland annat regisserat Star Trek: Into Darkness och Star Wars: Episode VII – The Force Awakens och kommer i höst med TV-serien Westworld.

Handlingen är, på känt King-manér, en smula övernaturlig och har små rysartendenser, men det som driver handlingen framåt är den mödosamma jakten på JKF:s mördare.

11.22.63
11.22.63

Varje quiz-kväll på historieklubbar brukar teoretiska händelser diskuteras: ”Vad skulle hänt om …?” Till exempel: ”Tänk om Hitler hade blivit skjuten före 1937? Hur skulle vår historia sett ut då?” I miniserien 11.22.63 är målet att förhindra mordet på JFK och på så sätt skapa en bättre värld.

Al är övertygad om att USA varken skulle haft Vietnamkriget eller varit en så krigshetsande nation om JFK hade fått leva och förhoppningsvis fått sitta två mandatperioder. Al skickar Jake tillbaka till 1960 (hans diner har nämligen en undangömd tidsportal) och ger honom i uppgift att ta reda på om Oswald agerade på egen hand – och i så fall döda honom före 22 november 1963.

En knorr i handlingen är att Jake bara kan skickas tillbaka till 21 oktober 1960, och om han väljer att åka tillbaka så nollställs allting. Dessutom kommer ”det förflutna” alltid att kämpa mot varje form av förändring.

FAKTA

  • Release: 22 augusti 2016
  • Regi: James Strong
  • Med: James Franco, Sarah Gadon, George MacKay, Chris Cooper, Daniel Webber, Lucy Fry
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Längd: 7:19

Flere recensioner under

The Mountain Between Us

Romantiskt överlevnadsdrama

Omaka par tvingas kämpa för att överleva i brutala men spektakulära omgivningar efter en flygkrasch.

Mordet på Orientexpressen

Läcker anakronism

Billions, säsong 3

Härlig cynism!

Star Wars: The Last Jedi

Klassisk stjärnornas krig

The Handmaid’s Tale, säsong 2

Skakande bra

Justice League

Tuffa hjältar – slapp historia

Westworld, säsong 2

Den artificiella världen expanderar – och imploderar

Annihilation

Banbrytande existentialism!

Alex Garland ger oss en science fiction-film som verkligen är något utöver det vanliga. Mästerverkets hörnstenar är rädsla, ångest, död och frågor om vår egen existens.

The Man With the Iron Heart

The Man With the Iron Heart: Ojämnt krigsdrama

Thor 3 – Ragnarok

Thor 3: Sarkastiska superhjältar

Crooked House

Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

Wind River

Wind River: Mästerligt vildmarksdrama

Here and Now, säsong 1

Here and Now: Fasaden rämnar

annons